Monthly Archives: October 2013

23.10.2013 – Единодушие на институции, граждани и Европейската комисия: „Разораването на коритото на река Вая на Иракли и издигането на дига е довело до унищожението на крайречния хабитат на района.” (от сайта : http://daspasimirakli.org/ )

От Гражданска група “Да спасим Иракли!”:

http://daspasimirakli.org/

Единодушие на институции, граждани и ЕК:

Разораването на коритото на река Вая на Иракли и издигането на дига е довело до унищожението на крайречния хабитат на района.” 

На 23.10.2013 представители на Европейската комисия, РИОСВ-Бургас, МОСВ, гражданска група „Да спасим Иракли“, „Зелени адвокати“, местни собственици, Сдружение за дива природа „Балкани“ и Българска фондация „Биоразнообразие“ проведоха оглед на терен във връзка с жалбата на природозащитници и екологични организации за унищожението на река Вая и крайречния хабитат.

Подобна проверка на терен от страна на ЕК е прецедент по подадена жалба от страна членка.

През 2007 г. след голямата буря в района на Иракли и след като реката и дъждовете заляха парцела на тогавашния „инвеститор“ Swiss properties, беше предприето „укрепване“  на коритото на реката по поръчка на Община Несебър, изпълнено от строителната фирма на Swiss properties.

Днес сме свидетели как това “коопериране” между община Несебър и нарушавалата многократно българските и европейски закони Swiss Properties, както предупреждаваха и гражданските организации години наред, доведе до абсолютното унищожение и смърт на живота на реката.

 Укрепването е пример за това как под претекст, че се взимат мерки против наводнения, фактически се стига до пълна екологична катастрофа.

Освен това очевидна беше и истинската причина зад издигането на дигата и сечта на лонгозната гора – опазването на парцела на Swiss properties от евентуални нови наводнения, променяйки така естествения ход на реката  с брутални мерки.

След сигнал и жалба, внесени в български и европейски институции, МОСВ започна „рекултивация“, която за съжаление се състоеше само в засаждане на дървета и фиданки, които дори не бяха местен вид. Екологични организации и граждани обърнаха внимание, че това не е същинска рекултивация, а е нужно дигата да бъде премахната, за да се възстанови коритото на реката и да се засадят местни видове дървета.

река Вая, някога, когато още беше река

някогашната река Вая – по време на унищожаването ѝ

Пред лицето на очевидните факти, директорът на „Национална служба за защита на природата” към МОСВ Михаил Михайлов беше принуден да признае, че дигата пречи на възстановяването на местообитанието на защитените видове и не е трябвало да се допуска изграждането й. Въпреки това, МОСВ продължава да настоява за запазването й, с аргумента, че действията по отстраняването на дигата могат да препятстват вече предприетите възстановителни действия. Така за пореден път МОСВ демонстрира търпимостта си към извършените инвеститорски безобразия. Коалиция „За да остане природа” отново настоява за премахването на дигата, което е необходимо не само за възстановяването на хабитата, но и като сигнал, че закононарушенията повече няма да бъдат приемани като свършен факт.

Известното със своята корумпираност и съмнителна компетентност министерство, подчинено винаги на конюнктурата – МОСВ, и неговите регионални структури обърнаха внимание само на втората част от забележката и се опитаха да засадят  твърде неподходящ вид фиданки, но не положиха никакви усилия да защитят гражданския и правния интерес, като премахнат дигата.

Седем години след наводнението и последвалите “корекции” на коритото реката още не се е възстановила, което стана очевидно и за представителите на Европейската комисия по време на теренната проверка, извършена на 23.10.2013 г.

Гражданска група “Да спасим Иракли“ предложи помощ на представителите на МОСВ и РИОСВ Бургас с мобилизиране на доброволци, които да помогнат засадените в момента върху дигата дървета да бъдат извадени, дигата да се премахне и да се направи отново засаждането на дърветата и фиданките, за да бъде избегната наказателна процедура от страна на Европейския съюз срещу България, а река Вая да се възстанови след седем години половинчати мерки.

Дали нашата протегната ръка ще бъде приета или МОСВ ще откаже да предприеме дейности за възстановяването на реката, предстои да видим.

Но ние, гражданите, които вече 8 години се борим за опазване на това прекрасно място, настояваме глупавите и недообмислени, корумпирани и просто некадърни действия от страна на централната и местната власт да приключат.

Сред гениалните идеи е включително и тази за строителството на 10 хотелски комплекса в района.

За да опазим естествената красота на това диво място и за да бъде то и други като него пример за потенциала на гражданската енергия да връща вярата в правовата държава и правото на всички ни на чиста околна среда, е необходимо МОСВ да промени остарелите си мисловни модели и вместо като девойка, която се оправдава пред ЕК всеки път, просто да действа като съвременна институция и да върши работата, за която плащаме от данъците си –  да следи за опазването на природните ресурси и прилагането на свързаното с това законодателство.

Пътуването на двама адвокати , еколог и представител на жалбоподателите от София до Иракли за участие в проверката на терен беше извършено благодарение на дарения от граждани събрани във фонд за юридическа защита на природата – подробности и отчетни документи можете да видите на http://justice.forthenature.org/

А за по подробна информация отностно новите  «инвестиционни» намерения в района , вижте тази статия на Капитал http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/10/18/2164132_da_zastroim_irakli/

Източник: http://daspasimirakli.org/index.php?option=com_content&task=view&id=380&Itemid=

ПО ТАЗИ ТЕМА:

ЧУЙ ОЩЕ:

interview_Irakli_Rila

Екип на “Място за бъдеще”: Петър Канев

Петър Канев – координатор на Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ

две думи: повече светлина

Има някои елементарни нравствени основи, без които ще загубим качествата си на човешки същества, затова отстояването им не изисква никакви други обосновки и никаква аргументация не може да ги обори. Това са например – опазването на живота на планетата и несъгласието да бъдем управлявани от престъпници. Отстояването на тези ценности са извън лявото, дясното, идеологиите, религиите и стандартизираните обществени норми – те са основание за съществуването им изобщо. Собственото ни съществуване като човеци изисква да подкрепяме всяка форма на несъгласие с глобалната и локалната криминализация, сраснала или несраснала с властта, независимо от това каква е формата, кой е инициатора и какви ще са последиците от това несъгласие, то е защита на съществуването ни като хора изобщо.

гражданска активност:член на Управителния съвет на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”

граждански опит: коалиция “Нулеви отпадъци”, коалиция “За да остане природа в България”

професия: главен асистент в Антропологически изследвания, ИИОЗ, БАН  и в Университет за библиотечни и информационни технологии (УниБИТ)

научно-образователна квалификация: магистър по културология (СУ, 1999), доктор по философия (секция Антропологически изследвания, ИИОЗ, БАН)

ВИЖ ОЩЕ:

Сдружение Щастливеца в Чипровци през юни 2013Петър Канев – Пробуждането на гражданското общество

За съжаление, фашизмът (вж. Хана Аренд) се осъществява не само от лумпени маргинали с бръснати глави, но и от лумпените маргинали на държавно ниво, свързали в едно глобалната криминализация и локалната криминализация с общество, държава, стопанство и медии. Те хранят, плащат и насърчават хейтърите – и пред парламента, и срещу бежанците, и за войните, от които са избягали. Ще ми се това послание да се осъзнава и да се чува и повече съмишленици да се обединим в общо радикално неприемане на фашизма в цялото ни обкръжение. Като го спрем първо в собствената си глава, за да не стане тя развалена глава – защото омразата се храни с вътрешностите ни.– вижте още

* * *

Петър Канев – Екологизмът между нова мизантропия и нов хуманизъм

Източник: Сп. Философски алтернативи, бр. 5, 2013 г.:

Припознаването на екологизма едновременно като ляв и като десен, като консервативен и като либерален, като революционен и като моден мейнстрийм, като екстремизъм и като пацифизъм, като буржоазен и като пролетарски, като капиталистически и като антикапиталистически, като демократичен и като авторитарен, като строго научен и като религиозен и романтичен всъщност има и своите реални основания, които изискват по-задълбочен анализ и по-задоволително обяснение от повърхностните етикетирания и легендарните класификации. (…)

Екологизмът върви напред и се намира в бъдещето. Същевременно той се отправя към бъдещето, връщайки в него преосмисленото минало, здраво стъпил върху поуките, практиките, постиженията и грешките на това минало. Така зелената култура постига нов синтез на всичко досега съществувало, ново преосмисляне на модерно, предмодерно, следмодерно, научно и етично-ценностно, западно и източно, европейско и неевропейско, традиционно и иновативно в една съвършено нова екологична парадигма за мястото и ролята на човека в неговия единствен дом – живата планета Земя.(…) – вижте още

МиниизображениеПетър Канев: Екология на културата или Човекът като био-културно същество

В рамките на конференция “Екология и политика на Балканите и в Европа”, организирана от Институт по балканистика БАН, 12 декември 2013 г.

[...]

Заснемане на цял екран 22.4.2013 г. 012213- Лекции на д-р Петър Канев

Увод в науките за културата и комуникациите: Разлика между култура и цивилизация и между литературни и нелитературни култури. Четирите комуникационни реовлюции в човешката история:  устно знание чрез митология; .писмеността за литература; книгопечатане;

[...]

DSC04567.jpgИнтервю с Петър Канев за достъпа на гражданите до Витоша, БНР 27 март 2013

БНР: Петър Канев от Софийско гражданско сдружение „Щастливеца” заяви, че планът трябва да даде равен достъп на всички хора до високите части на планината: “Логиката на този план трябва да защитава публичния достъп до парка, защото иначе има сегрегация.  [...]

Петър Канев : Спомени за Софийско гражданско сдружение-Щастливеца

В началото на септември у нас дойде на гости Жоро Кръстанов, братът на съпругата ми Ради. В родното им село Мрамор, Софийско тайно изградили незаконна площадка за балиране и съхранение на столичните отпадъци.  [...]

Какво (НЕ) знаем за ГМО ?: от Радосвета Кръстанова и Петър Канев

Генно-модифициращата технология първоначално е разработена от фармацевтичната наука с цел лечение на наследствени болести. Възможностите на тази революционна технология обаче скоро привличат интереса на гигантите в химическата индустрия като Монсанто, Арева и Дюпон, [...]


Петър Канев – За природозащитното движение в България

В рамките на Пътуващ университет и Лятна школа за практики на устойчиво регионално развитие Място за бъдеще: Чипровци 2013: гл. ас. д-р Петър КАНЕВ ( Институт за изследване на обществата и знанието при БАН и Софийско гражданско сдружение-Щастливеца) – За Коалицията За да остане природа в България;– За самоорганизиращите се природозащитни граждански групи, мрежи и кампании

Петър Канев – Място за бъдеще? или Заедно срещу помията (Есе)

Това, което направихме с пълно сърце в миналото, вече е наше настояще и наше бъдеще – то и гаранция, единствена гаранция, която утре гласеше, вчера гласи и днес ще прогласи: Тук и сега беше, е и ще има бъдеще.  Докато сме тук – всички ние – то все още диша: Бъдещето не само беше – Бъдещето още съществува.

Сдружение Щастливеца в Чипровци през юни 2013Сдружение Щастливеца: Място за бъдеще – въплътената теория

Софийско гражданско сдружение-Щастливеца: Радосвета КРЪСТАНОВА, НБУ, Иван ПОПОВ-ИВО, Калин НЕНОВ и Петър КАНЕВ, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН – „Въплътената теория – екологизмът и устойчивото развитие в практиките на гражданските групи и на образователна мрежа Място за бъдеще „