Monthly Archives: October 2013

23.10.2013 – Единодушие на институции, граждани и Европейската комисия: „Разораването на коритото на река Вая на Иракли и издигането на дига е довело до унищожението на крайречния хабитат на района.” (от сайта : http://daspasimirakli.org/ )

От Гражданска група “Да спасим Иракли!”:

http://daspasimirakli.org/

Единодушие на институции, граждани и ЕК:

Разораването на коритото на река Вая на Иракли и издигането на дига е довело до унищожението на крайречния хабитат на района.” 

На 23.10.2013 представители на Европейската комисия, РИОСВ-Бургас, МОСВ, гражданска група „Да спасим Иракли“, „Зелени адвокати“, местни собственици, Сдружение за дива природа „Балкани“ и Българска фондация „Биоразнообразие“ проведоха оглед на терен във връзка с жалбата на природозащитници и екологични организации за унищожението на река Вая и крайречния хабитат.

Подобна проверка на терен от страна на ЕК е прецедент по подадена жалба от страна членка.

През 2007 г. след голямата буря в района на Иракли и след като реката и дъждовете заляха парцела на тогавашния „инвеститор“ Swiss properties, беше предприето „укрепване“  на коритото на реката по поръчка на Община Несебър, изпълнено от строителната фирма на Swiss properties.

Днес сме свидетели как това “коопериране” между община Несебър и нарушавалата многократно българските и европейски закони Swiss Properties, както предупреждаваха и гражданските организации години наред, доведе до абсолютното унищожение и смърт на живота на реката.

 Укрепването е пример за това как под претекст, че се взимат мерки против наводнения, фактически се стига до пълна екологична катастрофа.

Освен това очевидна беше и истинската причина зад издигането на дигата и сечта на лонгозната гора – опазването на парцела на Swiss properties от евентуални нови наводнения, променяйки така естествения ход на реката  с брутални мерки.

След сигнал и жалба, внесени в български и европейски институции, МОСВ започна „рекултивация“, която за съжаление се състоеше само в засаждане на дървета и фиданки, които дори не бяха местен вид. Екологични организации и граждани обърнаха внимание, че това не е същинска рекултивация, а е нужно дигата да бъде премахната, за да се възстанови коритото на реката и да се засадят местни видове дървета.

река Вая, някога, когато още беше река

някогашната река Вая – по време на унищожаването ѝ

Пред лицето на очевидните факти, директорът на „Национална служба за защита на природата” към МОСВ Михаил Михайлов беше принуден да признае, че дигата пречи на възстановяването на местообитанието на защитените видове и не е трябвало да се допуска изграждането й. Въпреки това, МОСВ продължава да настоява за запазването й, с аргумента, че действията по отстраняването на дигата могат да препятстват вече предприетите възстановителни действия. Така за пореден път МОСВ демонстрира търпимостта си към извършените инвеститорски безобразия. Коалиция „За да остане природа” отново настоява за премахването на дигата, което е необходимо не само за възстановяването на хабитата, но и като сигнал, че закононарушенията повече няма да бъдат приемани като свършен факт.

Известното със своята корумпираност и съмнителна компетентност министерство, подчинено винаги на конюнктурата – МОСВ, и неговите регионални структури обърнаха внимание само на втората част от забележката и се опитаха да засадят  твърде неподходящ вид фиданки, но не положиха никакви усилия да защитят гражданския и правния интерес, като премахнат дигата.

Седем години след наводнението и последвалите “корекции” на коритото реката още не се е възстановила, което стана очевидно и за представителите на Европейската комисия по време на теренната проверка, извършена на 23.10.2013 г.

Гражданска група “Да спасим Иракли“ предложи помощ на представителите на МОСВ и РИОСВ Бургас с мобилизиране на доброволци, които да помогнат засадените в момента върху дигата дървета да бъдат извадени, дигата да се премахне и да се направи отново засаждането на дърветата и фиданките, за да бъде избегната наказателна процедура от страна на Европейския съюз срещу България, а река Вая да се възстанови след седем години половинчати мерки.

Дали нашата протегната ръка ще бъде приета или МОСВ ще откаже да предприеме дейности за възстановяването на реката, предстои да видим.

Но ние, гражданите, които вече 8 години се борим за опазване на това прекрасно място, настояваме глупавите и недообмислени, корумпирани и просто некадърни действия от страна на централната и местната власт да приключат.

Сред гениалните идеи е включително и тази за строителството на 10 хотелски комплекса в района.

За да опазим естествената красота на това диво място и за да бъде то и други като него пример за потенциала на гражданската енергия да връща вярата в правовата държава и правото на всички ни на чиста околна среда, е необходимо МОСВ да промени остарелите си мисловни модели и вместо като девойка, която се оправдава пред ЕК всеки път, просто да действа като съвременна институция и да върши работата, за която плащаме от данъците си –  да следи за опазването на природните ресурси и прилагането на свързаното с това законодателство.

Пътуването на двама адвокати , еколог и представител на жалбоподателите от София до Иракли за участие в проверката на терен беше извършено благодарение на дарения от граждани събрани във фонд за юридическа защита на природата – подробности и отчетни документи можете да видите на http://justice.forthenature.org/

А за по подробна информация отностно новите  «инвестиционни» намерения в района , вижте тази статия на Капитал http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/10/18/2164132_da_zastroim_irakli/

Източник: http://daspasimirakli.org/index.php?option=com_content&task=view&id=380&Itemid=

ПО ТАЗИ ТЕМА:

ЧУЙ ОЩЕ:

interview_Irakli_Rila

Екип на “Място за бъдеще”: Петър Канев

Петър Канев – координатор на Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ

две думи: повече светлина

Има някои елементарни нравствени основи, без които ще загубим качествата си на човешки същества, затова отстояването им не изисква никакви други обосновки и никаква аргументация не може да ги обори. Това са например – опазването на живота на планетата и несъгласието да бъдем управлявани от престъпници. Отстояването на тези ценности са извън лявото, дясното, идеологиите, религиите и стандартизираните обществени норми – те са основание за съществуването им изобщо. Собственото ни съществуване като човеци изисква да подкрепяме всяка форма на несъгласие с глобалната и локалната криминализация, сраснала или несраснала с властта, независимо от това каква е формата, кой е инициатора и какви ще са последиците от това несъгласие, то е защита на съществуването ни като хора изобщо.

гражданска активност:член на Управителния съвет на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”

граждански опит: коалиция “Нулеви отпадъци”, коалиция “За да остане природа в България”

професия: главен асистент в Антропологически изследвания, ИИОЗ, БАН  и в Университет за библиотечни и информационни технологии (УниБИТ)

научно-образователна квалификация: магистър по културология (СУ, 1999), доктор по философия (секция Антропологически изследвания, ИИОЗ, БАН)

ВИЖ ОЩЕ:

Сдружение Щастливеца в Чипровци през юни 2013Петър Канев – Пробуждането на гражданското общество

За съжаление, фашизмът (вж. Хана Аренд) се осъществява не само от лумпени маргинали с бръснати глави, но и от лумпените маргинали на държавно ниво, свързали в едно глобалната криминализация и локалната криминализация с общество, държава, стопанство и медии. Те хранят, плащат и насърчават хейтърите – и пред парламента, и срещу бежанците, и за войните, от които са избягали. Ще ми се това послание да се осъзнава и да се чува и повече съмишленици да се обединим в общо радикално неприемане на фашизма в цялото ни обкръжение. Като го спрем първо в собствената си глава, за да не стане тя развалена глава – защото омразата се храни с вътрешностите ни.– вижте още

* * *

Петър Канев – Екологизмът между нова мизантропия и нов хуманизъм

Източник: Сп. Философски алтернативи, бр. 5, 2013 г.:

Припознаването на екологизма едновременно като ляв и като десен, като консервативен и като либерален, като революционен и като моден мейнстрийм, като екстремизъм и като пацифизъм, като буржоазен и като пролетарски, като капиталистически и като антикапиталистически, като демократичен и като авторитарен, като строго научен и като религиозен и романтичен всъщност има и своите реални основания, които изискват по-задълбочен анализ и по-задоволително обяснение от повърхностните етикетирания и легендарните класификации. (…)

Екологизмът върви напред и се намира в бъдещето. Същевременно той се отправя към бъдещето, връщайки в него преосмисленото минало, здраво стъпил върху поуките, практиките, постиженията и грешките на това минало. Така зелената култура постига нов синтез на всичко досега съществувало, ново преосмисляне на модерно, предмодерно, следмодерно, научно и етично-ценностно, западно и източно, европейско и неевропейско, традиционно и иновативно в една съвършено нова екологична парадигма за мястото и ролята на човека в неговия единствен дом – живата планета Земя.(…) – вижте още

МиниизображениеПетър Канев: Екология на културата или Човекът като био-културно същество

В рамките на конференция “Екология и политика на Балканите и в Европа”, организирана от Институт по балканистика БАН, 12 декември 2013 г.

[...]

Заснемане на цял екран 22.4.2013 г. 012213- Лекции на д-р Петър Канев

Увод в науките за културата и комуникациите: Разлика между култура и цивилизация и между литературни и нелитературни култури. Четирите комуникационни реовлюции в човешката история:  устно знание чрез митология; .писмеността за литература; книгопечатане;

[...]

DSC04567.jpgИнтервю с Петър Канев за достъпа на гражданите до Витоша, БНР 27 март 2013

БНР: Петър Канев от Софийско гражданско сдружение „Щастливеца” заяви, че планът трябва да даде равен достъп на всички хора до високите части на планината: “Логиката на този план трябва да защитава публичния достъп до парка, защото иначе има сегрегация.  [...]

Петър Канев : Спомени за Софийско гражданско сдружение-Щастливеца

В началото на септември у нас дойде на гости Жоро Кръстанов, братът на съпругата ми Ради. В родното им село Мрамор, Софийско тайно изградили незаконна площадка за балиране и съхранение на столичните отпадъци.  [...]

Какво (НЕ) знаем за ГМО ?: от Радосвета Кръстанова и Петър Канев

Генно-модифициращата технология първоначално е разработена от фармацевтичната наука с цел лечение на наследствени болести. Възможностите на тази революционна технология обаче скоро привличат интереса на гигантите в химическата индустрия като Монсанто, Арева и Дюпон, [...]


Петър Канев – За природозащитното движение в България

В рамките на Пътуващ университет и Лятна школа за практики на устойчиво регионално развитие Място за бъдеще: Чипровци 2013: гл. ас. д-р Петър КАНЕВ ( Институт за изследване на обществата и знанието при БАН и Софийско гражданско сдружение-Щастливеца) – За Коалицията За да остане природа в България;– За самоорганизиращите се природозащитни граждански групи, мрежи и кампании

Петър Канев – Място за бъдеще? или Заедно срещу помията (Есе)

Това, което направихме с пълно сърце в миналото, вече е наше настояще и наше бъдеще – то и гаранция, единствена гаранция, която утре гласеше, вчера гласи и днес ще прогласи: Тук и сега беше, е и ще има бъдеще.  Докато сме тук – всички ние – то все още диша: Бъдещето не само беше – Бъдещето още съществува.

Сдружение Щастливеца в Чипровци през юни 2013Сдружение Щастливеца: Място за бъдеще – въплътената теория

Софийско гражданско сдружение-Щастливеца: Радосвета КРЪСТАНОВА, НБУ, Иван ПОПОВ-ИВО, Калин НЕНОВ и Петър КАНЕВ, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН – „Въплътената теория – екологизмът и устойчивото развитие в практиките на гражданските групи и на образователна мрежа Място за бъдеще „

МиниизображениеПетър Канев – Застрашеното уникално културно-историческо наследство на Западна Стара планина

В рамките на Пътуващ университет и Лятна школа за практики на устойчиво регионално развитие Място за бъдеще: Чипровци 2013: – (лекция по време на пътуването [...]

Петър Канев – Белоградчик – културно-историческа уникалност

Петър Канев – За Чипровския манастир и село Белимел

Заснемане на цял екран 17.12.2012 г. 020605Галина Лачева и Петър Канев – Откриване: Нова генерация – алтернативната култура в България – видео

Нова генерация – алтернативната култура в България 2 декември 2012 в СУ “Св. Климент Охридски” Събитието се осъществява от Фондация “Димитър Воев – Нова генерация” със съдействието на СГС-Щастливеца и на образователен център “Място за бъдеще” и с участието на изследователи от Секция “Антропологически изследвания” на ИИОЗ при БАН с помощта на Фенклуб “Нова генерация”, [...]

МиниизображениеД-р Петър Канев (СГС-Щастливеца и Секция Антропологически изследвания към ИИОЗ при БАН) се включи с уводни думи за природата в творчеството на Димитър Воев и за още нещо: “Природата чука на моята врата: Димитър Воев – личностна, творческа, поетична, културна, социална и гражданска органичност в контекста на алтернативната култура в България между блокадата на Дунав мост (1991 г.) и блокадата на Орлов мост (2012 г.)”.

Петър Канев: Димитър Воев – Алтернативна Поезия и култура

„Отвъд смъртта – отвъд поезията. Защо не може да се анализира поезията на Димитър Воев: Един друг свят е възможен, но той е вътре в този свят (Пол Елюар): Култура вътре в културата или за невидимата България “ [...]

Петър Канев: Корени на алтернативната култура

«Един друг свят е възможен» («Another World Is Possible »; « Il y a un autre monde ») е мотото на Световния социален форум в Порто Алегре, един от важните глобални комуникационни и координационни центрове на алтернативната култура в зората на ХХІ век1. Игнасио Рамоне избира това мото на движението за алтернативна глобализация, известно като алтерглобализъм, от стиховете [...]

Еко рок фестивал “Спасете Русе” 21 години по-късно – в памет на Димитър Воев (1965-1992)

Дали в контекста на едно поредно възпоминание за творчеството, личността и делото на Димитър Воев можем да разпознаем новата генерация от 80-те години на ХХ век като първообраз на алтернативната култура и на новите социални движения в България, свързани с ценности като социална справедливост, екология, неформалност и цялостна културна промяна? В дебата по тези теми [...]

(English) D-r Petar Kanev – Models of Interaction between Ethno-Religious Communities in Central and South-East Rhodope Mountains (Bulgaria)

ЧУЙ ОЩЕ:

ИНТЕРВЮТА С ПЕТЪР КАНЕВ:

Интервю за случаят с Иракли (БНР):

interview_Irakli_Rila

Интервю за Проект Място за бъдеще (БНР):

081023_Petr-Horizont_56kbps

Интервю за достъпа до парк Витоша (БНР):

2703_Vitosha

  • Интервю за Лятна практика МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ Чипровци 2010 (ТВ Скат):

Интервю за пътуващ университет МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ Чипровци 2013 (ТВ Бинар):

ОЩЕ ВРЪЗКИ:

Личният блог на Петър Канев: ТУК

Автопоеза: Творчество на Петър Канев

Фейсбук страница на Петър Канев – ТУК

Петър Канев - Sofia, Институт за изследване на  - Facebook

You tube канал на Петър Канев – ТУК

Миниизображение  77видеоклипа

Миниизображение Миниизображение Миниизображение Миниизображение 

*  *  *

Петър Канев в Литературен форум – ТУК:

*  *  *

Виж още: Stihove_Petar_Kanev

В памет на Димитър Воев (1965-1992) – дебати на бъдещето от 2012 г.

поредица събития на сдружение Щастливеца и Образователна мрежа Място за бъдеще

в памет на Димитър Воев (1965-1992)

Една пеперуда до мен долетя, от източен вятър довяна, донесе ми пръстени силна вода от живите дни на океана. Видя на дъската свойте сестри, пробити с карфици и тихо заплака за мен, за моите пръсти- убийци.

Аз съм пеперудата на тази дъска, забодени с другите сме част от колекция.

Карфиците бляскави бяха наши мечти, но само свободни от тях отново ще летим

Димитър Воев (1965-1992)

ВИДЕО-ХРОНИКА:

ThumbnailОткриване от Радосвета Кръстанова, председател на гражданско сдружение “Щастливеца”: За Еко рок феста от 1991 г., иницииран от фен клуб Нова генерация в Русе и от Димитър Воев в контекста на първите екологични граждански протести в Русе и в България .

Миниизображение „Еко-рок фест Спасете Русе“ – Петър Миланов (журналист,Фондация Димитър Воев – Нова генерация“)

Пепи Миланов разказва как се осъществява алтернативен международен рок-фестивал за седмица

МиниизображениеНасо Русков, фронтменът на Бейби фейс, една от групите  участници в еко-рок фестивала от далечната 1991 в разговор по скайп с Великобритания – с  Галя Маджарова-Тапай(Фенклуб “Нова генерация”, едни от инициаторите и организаторите на Еко рок фестивала и блокадата на Дунав мост от гр. Русе)

МиниизображениеАвторски фотографии на Нели Недева – Воева(Фондация “Димитър Воев – Нова Генерация”) и интервю с Димитър Воев, с  ”Нова генерация”, с Галя Маджарова и с фен-клуб “Нова генерация” на дарк-парти в Русе (1991 г.) - и коментар на Мариела Христова (Нови Искър) (Фен клуб „Нова генерация”)

Миниизображение „Отвъд смъртта – органична поезия: Природата при Димитър Воев: Един друг свят е възможен, но той е вътре в този свят (Пол Елюар): Култура вътре в културата или за невидимата България “ “ - гл. ас. д-р Петър Канев

МиниизображениеЛитературният живот като социален живот” - Радост Николаева (издател на книгата “Поздрави от мен боговете” на Димитър Воев, Фондация “Димитър Воев – Нова генерация”)

*

Миниизображение17,05 – 17,10 – “Да откриеш Димитър Воев през 2012 година“ – Васил Василев (Варна) и Василка Ганева(Ямбол), студенти от специалност Културология и водещи на дискусията (Катедра История и теория на културата към ФФ на СУ „Св. Климент Охридски“)

МиниизображениеВасил Гюров (Ревю): „Калето – началото 1985-1990. Официална и контра-култура от 80-те“ – и още

за еманципация на творците и гражданското общество за правото на авторите да творят и да разпространяват творчеството си в борба с големите корпорации

ThumbnailГалина Лачева (Общност Улица Нов живот) беше водещ на дискусията “Между Дунав мост 1991 г. и Орлов мост 2012 г.” В 19,30 ч. мостът между двете блокади на Дунав мост и на Орлов мост очертаха  Любомир Костадинов(Гражданска група ЗаВитоша)

Миниизображение - “Език и неконформизъм в изкуството” “ : доц. д-р Валери Личев (Секция Антропологически изследвания към ИИОЗ при БАН)

*

МиниизображениеТест за автентичността на събитието беше иглата, който забиха в публиката “Жълти стъкла” - Адам Аврамов (рок-поет и музикант от Варна) и Даниела Урумова (Жълти стъкла) – думите им забиха стъклата си и събудиха душите на публиката и участниците.Благодарим на Адам Аврамов за предоставения клип.

Миниизображение15,40 – 15,50 - “Социалното лицемерие на политическите системи и концепцията Нова генерация. Изкуството отвъд и вътре срещу политиката.”

Силвия Чалъкова - философ, любител на Нова генерация

МиниизображениеЗа явлението Воев през погледа на втората нова генерация и като основание за фестивал „УЛИЦА НОВ ЖИВОТ“ - Галина Лачева (организатор на фестивал „УЛИЦА НОВ ЖИВОТ“), Владимер Царчински (организатор на събития, културолог)

Миниизображение17,35 – 17, 55- „Другата култура в България: Какво е да си член на фен-клуб Нова генерация“: Мариела Христова (Нови Искър), Галя Маджарова – Тапай (Родъръм, Великобритания), Веселин Тенев (Айова сити, САЩ) (Фенклуб „Нова генерациия“)

МиниизображениеРазговор с Ивайло Демидов (Проект Димитър Воев), участвал в еко-рок феста от 1991 г. с тогавашната си група “Мефисто“.

*

Миниизображение15,15 – 15,30 – „Официална и контра-култура от 80-те” - Пенчо Попов-Чугра и Георги Маринов-Геша (Воцек и Чугра)

- от “Соня и сала”, “Сватба и коледа” през “Бергология”  до операта “Гладна Европа” лети едно каканарче…

Миниизображение“Официална и контра-култура от 80-те” – Симеон Воев (Нова генерация)

Мони Воев разказва за творчеството, музиката, личността на Митко Воев, за естествеността, с която всичко се случило иза осъзнаването какво е било, което идва по-късно

МиниизображениеНовата нова генерация“ : Стефан Иванов и Калоян Праматаров (млади поети),

*

*

Миниизображение

Заключителни думи :Емил Братанов (водещ на предаването “Музикална кутия”) – популярнимузикални и рок-журналисти

– Заключителни думи на водещите и организаторите

Миниизображение Заключителни думи :«Цветя от края на 80-те или Значението на автентичния човек“:  Румен Янев (Off Road Radio – водещ на предаването „Хляб и мармалад“)

*

- По какво ще познаем свършека на света? – питата учениците.

- По това ще познаете, когато природата започне да проституира, значи дошъл е краят – отговори учителят.

- Преди тя е била богата. Завидно богата – продължи той.

- Но от много време насам Природата прогресивно обеднява. Дошло е времето когато проси. Чука от врата на врата и проси милостиня. Това е сега. Но хората и дават малко. Повечето направо я пъдят. Те толкова са свикнали да я гледат по телевизията и по цветните картички, че когато я видят на собствената си врата, изобщо не и вярват и я нагрубяват. Един път я срещнах на улицата. Доста зле изглеждаше. Облечена в стари дрехи с мазни петна по тях, Тя протягаше ръка. Видях, че повечето хора я отминават. Отминах я и аз. В последствие съжалих. Друг път не съм я виждал. Сега знам, че хората се страхуват от Нея. Тя все повече се отдалечава от тях. Ще дойде време, а това е сигурно, защото съм го чел, но няма да ви кажа къде, когато Природата ще започне да проституира. Това ще е нейният последен опит да стане отново богата и да бъде с хората. Тогава ще настъпи краят на света.

Димитър Воев, из “Отвъд смъртта. Нещо

Вижте още

ЦЯЛОТО СЪБИТИЕ ТУК: Проследете ТОЧНО ТУК препратката с пълния заснет стрийминг на събитието, за който специално благодарим на Фен-клуб “Нова генерация”, на “Проект Димитър Воев”, на Адам Аврамов и на Ивайло Демидов, които го осъществиха и ни го предоставиха.

Заснемане на цял екран 17.12.2012 г. 020605

Още снимки от събитието ТУК !

* * *

поредица събития на сдружение Щастливеца и Образователна мрежа Място за бъдеще

с партньри ЦКД Червената къща и Фондация “Димитър Воев – Нова генерация”

от декември 2012 г.

посветени на Димитър Воев (1965-1992):

Нова генерация: Алтернативната култура в България

и

Еко рок фестивал “Спасете Русе” 21 години по-късно:

Смисълът беше, естествено, да вдигнем колкото се може по-голям шум с нашия рок фестивал, да привлечем вниманието на европейските еко-среди по възможност и този така дълбок за нас проблем да бъде поставен на дневен ред за решаване. Става въпрос за еко-проблема в Русе…Лично аз мога да кажа, че съм недоволен от това как този фестивал беше отразен в България, в нашата страна. Защото някак си се надявах той да намери по-широк отзвук. Ето, самият факт, че вечерта гледах “Панорама”, и изобщо не беше споменато, пък това беше според мен едно от най-важните събития за страната през седмицата. И самият факт, че “Панорама” завърши с някакъв еко-проблем – ставаше въпрос за Щатите – пък нищо не се каза за Русе, някак си… ” – тези думи на големия и все още недооценен творец Димитър Воев от 1991 г. звучат все още твърде познато и твърде актуално на всеки граждански активен човек, която е участвал в инициативи със социална и с екологична насоченост в България…

(“Животът няма алтернатива” – кадри от еко-рок фест “Спасете Русе”)

* * *

 

Още видео материали:

* * *

ВИЖ ОЩЕ:

МиниизображениеД-р Петър Канев (СГС-Щастливеца и Секция Антропологически изследвания към ИИОЗ при БАН) се включи с уводни думи за природата в творчеството на Димитър Воев и за още нещо: “Природата чука на моята врата: Димитър Воев – личностна, творческа, поетична, културна, социална и гражданска органичност

Цялата статия вижте в блога на Петър Канев

ТУК:

П. Канев: “Отвъд смъртта”: творчеството нa Димитър Воев

«Един друг свят е възможен» («Another World Is Possible »; « Il y a un autre monde »)

Корени на алтернативната култура

* * *

 

Еко рок фестивал “Спасете Русе” 21 години по-късно – в памет на Димитър Воев (1965-1992)

ThumbnailСъбитието беше открито от Радосвета Кръстанова, председател на гражданско сдружение “Щастливеца”, преподавател по екологична политика и нови социални движения в НБУ и изследовател на зелените движения към Бургундския университет в гр. Дижон, Франция.

Дали в контекста на едно поредно възпоминание за творчеството, личността и делото на Димитър Воев можем да разпознаем новата генерация от 80-те години на ХХ век като първообраз на алтернативната култура и на новите социални движения в България, свързани с ценности като социална справедливост, екология, неформалност и цялостна културна промяна? В дебата по тези теми имахме възможност да разговаряме и да чуем гледните точки на старата и на новата “нова генерация”. Един ден преди дългоочаквания край на света си се опитахме да възкресим паметта и за “Спасете Русе”, единствения еко-рок фестивал в България, иницииран от Димитър Воев преди 21 години.

Смисълът беше, естествено, да вдигнем колкото се може по-голям шум с нашия рок фестивал, да привлечем вниманието на европейските еко-среди по възможност и този така дълбок за нас проблем да бъде поставен на дневен ред за решаване. Става въпрос за еко-проблема в Русе…Лично аз мога да кажа, че съм недоволен от това как този фестивал беше отразен в България, в нашата страна. Защото някак си се надявах той да намери по-широк отзвук. Ето, самият факт, че вечерта гледах “Панорама”, и изобщо не беше споменато, пък това беше според мен едно от най-важните събития за страната през седмицата. И самият факт, че “Панорама” завърши с някакъв еко-проблем – ставаше въпрос за Щатите – пък нищо не се каза за Русе, някак си… ” – тези думи на големия и все още недооценен творец Димитър Воев от 1991 г. звучат все още твърде познато и твърде актуално на всеки граждански активен човек, която е участвал в инициативи със социална и с екологична насоченост в България…

ЧАСТ 1

Започнахме с прожекцията на малко известни архивни видео материали за еко рок фестивала “Спасете Русе!” (1991), предоставени от Нели Недева-Воева и от Детелина Каменова от Регионалния телевизионен център – Русе.

МиниизображениеД-р Петър Канев (СГС-Щастливеца и Секция Антропологически изследвания към ИИОЗ при БАН) се включи с уводни думи за природата в творчеството на Димитър Воев и за още нещо: “Природата чука на моята врата: Димитър Воев – личностна, творческа, поетична, културна, социална и гражданска органичност в контекста на алтернативната култура в България между блокадата на Дунав мост (1991 г.) и блокадата на Орлов мост (2012 г.)”.

Галя Маджарова – Тапай разговаря от Великобритания с Насо Русков, снимката е предоставена от Насо Русков

МиниизображениеКак се случи Еко рок фестивала “Спасете Русе!” и какво точно се случи на него ни разказа Петър Миланов (Фондация “Димитър Воев – Нова генерация и някогашен директор на Еко рок феста),

*

*

МиниизображениеНасо Русков, фронтменът на Бейби фейс, една от групите  участници в еко-рок фестивала от далечната 1991 в разговор по скайп с Великобритания – с  Галя Маджарова-Тапай (Фенклуб “Нова генерация”, едни от инициаторите и организаторите на Еко рок фестивала и блокадата на Дунав мост от гр. Русе) и с Радомир – с Ивайло Демидов (Проект Димитър Воев), участвал в еко-рок феста от 1991 г. с тогавашната си група “Мефисто“.

ЧАСТ 2

ThumbnailГалина Лачева от стария Фен клуб на Нова генерация беше водещ на дискусията “Между Дунав мост 1991 г. и Орлов мост 2012 г.” В 19,30 ч. мостът между двете блокади на Дунав мост и на Орлов мост очертаха  Любомир Костадинов (Гражданска група ЗаВитоша), с участието на Георги Стефанов (WWF България и СГС-Щастливеца) и Борислав Сандов (ПП Зелените), които в диалог с Галина Лачева, с Пенчо Попов-Чугра и с други представители на “старата нова генерация” и на новата гражданска вълна от “орловци” обсъдиха това, заради което бяхме на Орлов мост и защо може да се наложи отново да бъдем там.

(“Животът няма алтернатива” – кадри от еко-рок фест “Спасете Русе”)

Разговорите и изказванията протекоха в дискусионен формат и ще преминаха в свободен разговор с максимално участие от страна на всички присъстващи.

Между различните части на дискусията имахме възможност да чуем песни на Димитър Воев, на Васил Гюров и Любен Каравелов, изпълнени в акустичен вариант от Румен Спасов и Даниела Пенева, както и да изпием чаша вино по случай Игнажден, любезно предоставено ни от Фондация “Димитър Воев – Нова генерация“.

Участниците и гостите имаха възможността да си закупят и новото издание на книгата с творчество на Димитър ВоевПоздрави от мен боговете” (Издателство “Кръг”), образователния сборник “Място за бъдеще” (СГС-Щастливеца) и новото издание на DVD на филма за концерта на Нова генерация и Димитър Воев през 1992 г. в зала “България”.

Благодарим специално за осъществяването на организацията на събитието на Юлиана Наскова (ЦКД Червената къща и СГС-Щастливеца).

Не забравйте. Бяхме заедно на Игнажден през 2012 г. Това има значение.

водещи на събитието: Радосвета Кръстанова и Петър Канев (СГС-Щастливеца, образователен център “Място за бъдеще”)

Пълният аудиозапис И ВИДЕО-записът от събитието можете да слушате и гледате и на сайта на ЦКД Андрей Николов – Червената къща – ТОЧНО ТУК

* * *

Разгледай още:

Снимки от еко-рок фестивала “Спесете Русе” от 1991 г. можете да разгледате ТУК:

Еко рок фестивал “Спасете Русе” 21 години по-късно

*

*

*

*

*

* * *

Прочети още:

 ”Природата чука на моята врата” – текстове от Димитър Воев:

"Трима ангели" , идея и колаж - Петър Канев, образи от ляво на дясно: Златьо Бояджиев, Черният ангел в Аладжа манастир, Димитър Воев"

- По какво ще познаем свършека на света? – питата учениците.

- По това ще познаете, когато природата започне да проституира, значи дошъл е краят – отговори учителят.

- Преди тя е била богата. Завидно богата – продължи той.

- Но от много време насам Природата прогресивно обеднява. Дошло е времето когато проси. Чука от врата на врата и проси милостиня. Това е сега. Но хората и дават малко. Повечето направо я пъдят. Те толкова са свикнали да я гледат по телевизията и по цветните картички, че когато я видят на собствената си врата, изобщо не и вярват и я нагрубяват. Един път я срещнах на улицата. Доста зле изглеждаше. Облечена в стари дрехи с мазни петна по тях, Тя протягаше ръка. Видях, че повечето хора я отминават. Отминах я и аз. В последствие съжалих. Друг път не съм я виждал. Сега знам, че хората се страхуват от Нея. Тя все повече се отдалечава от тях. Ще дойде време, а това е сигурно, защото съм го чел, но няма да ви кажа къде, когато Природата ще започне да проституира. Това ще е нейният последен опит да стане отново богата и да бъде с хората. Тогава ще настъпи краят на света.

Димитър Воев, из “Отвъд смъртта. Нещо

“Нестинарката в огън

влиза с босите крака.

Ние с тебе ще докажем,

че има смисъл от това…”

Димитър Воев

(1965-1992)

~ ~ ~

Интервю с Димитър Воев за ЕКО РОК ФЕСТ “Спасете Русе”

БНР – програма “Как си ти”

Водещ Емил Братанов

Д.В.: Смисълът беше, естествено, да вдигнем колкото се може по-голям шум с нашия рок фестивал, да привлечем вниманието на европейските еко-среди по възможност и този така дълбок за нас проблем да бъде поставен на дневен ред за решаване. Става въпрос за еко-проблема в Русе…

…Аз мисля, че тепърва ще се види дали сме успели или не сме успели – просто са минали още само 2-3 дена от рок фестивала. Лично аз мога да кажа, че съм недоволен от това как този фестивал беше отразен в България, в нашата страна. Защото някак си се надявах той да намери по-широк отзвук. Ето, самият факт, че вечерта гледах “Панорама”, и изобщо не беше споменато, пък това беше според мен едно от най-важните събития за страната през седмицата. И самият факт, че “Панорама” завърши с някакъв еко-проблем – ставаше въпрос за Щатите – пък нищо не се каза за Русе, някак си… (Адри от Ер Малък: “Тъжно!”) …да, почувствах се даже обиден в известен смисъл, колкото и смешно да звучи, защото, щом самите ние не даваме гласност на това, което става у нас, какво да очакваме, че някой ще ни забележи отвънка…

…Така просто ефектът от тази идея може би ще бъде по-малък заради това…

…Ами лично аз за себе си, като в известен смисъл инициатор на тази идея, мога да кажа, че просто контактите ни с феновете – ние имаме много фенове от Русе, почитатели и приятели и сме в близост със тях и този проблем ни е близък – и просто така си спомням, че в процеса на разговорите ни заедно със тях се роди тази идея, още преди една година и нещо. Съжалявам, че толкова късно успяхме да реализираме този концерт. На всичко отгоре в толкова съкратени срокове – за десет дена практически той беше организиран… Наистина смятам, че ние поканихме най-добрите български групи. Аз по принцип исках, щеше ми се на мене, зад тази идея да се даде възможност да застанат групи, които не са обвързани с политически партии, които дори не са участвали в предизборната кампания на СДС, или поне толкова много не са участвали. Сега, не знам точно, може би не се получи така както искахме. Идеята беше никоя политическа сила да не застава зад тази проява, това да бъде една чисто музикантска волеизява… Просто тука може би е мястото да благодаря на всички групи, които застанаха зад тази идея. Също така, трябва да кажа, че някои мои колеги ме разочароваха, защото не можаха да проникнат в дълбочината и смисъла на идеята, даже ставаше въпрос за хонорари… Нещо, което… Нали този фестивал все пак е благотворителен, неговата цел според мен е доста по-светла и стойностна от колкото т’ва да си пъхнем в джоба 500 лв. примерно…

…По принцип това е все пак текст на песен, тук става въпрос даже за моята поема “Нова генерация завинаги”. Идеята е малко по-дълбока в случая според мене, нали, става въпрос за това, че ние израснахме едно следвоенно поколение, което по принцип трябваше да бъде щастливо. Така беше заложено в програмата – да сме усмихнати, и добрички, и чисти, и да се радваме на живота, обаче ето така се получи, че вече сме на двайсет и много години, нали, някои сигурно вече са над трийсет… Наш’те среди, приятели, едно поколение израсна, което практически, как да кажа, точно това е една може би не съвсем точно изхабена младост, но все пак проиграна карта, един изгубен, пропуснат шанс за реализация в живота и именно за тези въпроси става, нали…

…Вече няма при нас комунизъм, всичко е точно, нали, обаче все пак тука става въпрос за много, много години, когато чакахме, опитвахме се да правим много неща по много различни начини… Просто това е една толкова дълга история, че аз даже не мога да кажа в рамките тука на няколко минути…

..Благотворителен концерт за страдащото от отпадъчните газове на химическия комбинат край съседния румънски град население на град Русе. Респираторни заболявания, най-вече сред възрастните, децата и раждането на бебета с генетични отклонения стават все по-чести явления в резултат на обгазяването. Еко-рок Фест “Спасете Русе”, който ще се проведе на 7 ноември, има за главна цел да напомни на международната общественост за участта на русенци и на този забравен град. Петър Манолов – организатор на фестивала, ми каза, че рок концертът ще продължи цели 12 часа на открито, на граничния пункт между България и Румъния в град Русе. В него ще вземат участие много известни български рок групи и изпълнители, като покани са били изпратени и на чужди рок звезди. Колко от тях ще се съгласят да вземат участие в концерта, остава да се види. Но кои са българските спонсори? Какви са разходите по организирането на такова голямо международно събитие и ще останат ли пари за специално създадения фонд “Спасете Русе”, сумите от който ще бъдат предоставени за лечението на пострадалите от обгазяването русенски деца, което е една от главните цели на фестивала?

Идеята за благотворителния рок-фестивал “Спасете Русе” принадлежи на група Нова Генерация, и по-скоро на Димитър Воев. Запитах го откъде произлиза вдъхновението за концерта?

По принцип ние имаме много почитатели от Русе. Аз много години съм в контакт с младите хора от града и в известна степен съм запознат с този проблем и виждам, а и не само аз, а и цялата общественост, че този проблем не се решава. Каквото и да се говори, всичко си остава на думи. Може да има някакви опити да се направи нещо, но те са частични. И може би преди около година ми дойде идеята да се използва рок музиката за едно такова благородно дело. Ние сме свидетели, че рок музиката винаги е била в услуга на високите цели. Мисля, че по света това е доказано. Не виждам защо да не стане и у нас. Аз смятам, че един такъв концерт би могъл да раздвижи пластовете в страната, даже и в Европа. Просто да се вдигне шум и да се обърне повече внимание на този наистина голям проблем за Русе и изобщо за страната ни.

Колко групи ще участват?

Смятам, че ще участват всички български групи. Това е и въпрос на чест. Просто трябва да се споменат някои организационни проблеми, което ни пречи в момента да изброим всички участници.

А кои са сигурни?

Например групи като Нова Генерация, Клас, Медикус, ПББ…

И всички вие ще свирите без пари, нали?

Да, разбира се. Това е залегнало в основата на идеята. Това ще бъде един наистина благотворителен концерт.

А защо няма да се продават билети? Бихте могли събраните от продадените билети средства да внесете във фонда.

Да… По принцип съобразно мястото, на което ще се проведе този фестивал – той ще бъде на един мост – не мисля, че ще има удобно пространство, което да бъде заградено. Ние не сме си го представяли точно като благотворителен концерт, за който да се продават билети…

Интервю с Димитър Воев за Еко-рок фест “Спасете Русе”

Репортер Павлина Джоунс (ВВС)

Фен-клуб Нова Генерация Завинаги

За Природата от Димитър Воев – из “Отвъд смъртта”

- По какво ще познаем свършека на света? – питат учениците.

- По това ще познаете, когато Природата започне да проституира

значи дошъл е краят – отговори учителят.

- Тя е била богата. Завидно богата – продължи той. Но от много време насам Природата прогресивно обеднява. Дошло е времето когато проси. Чука от врата на врата и проси милостиня. Това е сега. Но хората и дават много малко. Повечето направо я пъдят. Те толкова са свикнали да я гледат по телевизията и по цветните картички, че когато я видят на собствената си врата изобщо не и вярват и я нагрубяват. Един път я срещнах на улицата. Доста зле изглеждаше. Облечена в стари дрехи с мазни петна по тях, тя протягаше ръка. Стори ми се, че повечето хора я отминават. Отминах я и аз. В последствие съжалявах. Друг път не съм я виждал. Сега знам, че хората се страхуват от нея. Тя все повече се отдалечава от тях. Ще дойде време, а това е сигурно защото съм го чел, но няма да ви кажа къде, когато Природата ще започне да проституира. Това ще е нейният последен опит да стане отново богата и да бъде с хората. Тогава ще настъпи краят на света.

III

Берлин е особено място. Нещо символично има в този град.

Достатъчно студен и Красив за да може да бъде определен категорично. Може би такова е просто моето впечатление. Вече десет дни бях там. Купих си от берлинския битак едно старо яке и с него се чувствах много добре. Пари нямах много, затова предпочитах разходките. “Кудам щрасе” е приятен за очите на всеки, който се чувства европеец. Вървиш и гледаш света около себе си, който е пропит с дъха на една нова култура. Тя носи всичките визуални предизвикателства на своето време. На мен ми беше леко. Чувствах окото, което наблюдава. Смрачаваше се. Аз се сливах с тротоара, след това проблясвах сред рекламите на витрините. Накрая се разливах в тълпата, разтягах се от удоволствие и се събирах в себе си. Така на един ъгъл видях нея. Познах я веднага и се смутих. Това беше Природата. Беше обута с червен чорапогащник, къса пола и високи черни ботуши. Отгоре имаше късо палтенце от неизвестна за мен кожа, под което се виждаше голямо деколте. Дрехите и бяха скъпи, но стари и износени. Беше студено. Отдавна вече я гледах. Тя се приближи и с леко призрачна усмивка ми заговори. Учудих се, че разбирам думите и защото в този град това не ми се случваше често. Тя говореше на някаква смесица от славянски наречия. Такъв изказ не бях чувал, но я разбирах. Тя ми каза, че е от славянски произход. Аз наистина се обърках, защото не бях предполагал, че това е възможно. Обясни ми още, че е най-добрата проститутка в района, но за мен щяло да бъде без пари защото съм пратен. Подаде ми ръка и ние тръгнахме. Видях, че е красива. Завихме на първия ъгъл. Тя ме целуна и продължихме. Обясни ме, че с мент цялата история ще свърши. Нямах сили да се противопоставя. Вървях без да се замисля. Влязохме в тъмен вход. Тя пусна лампата. Качихме се на третия етаж. На вратата не пишеше нищо. Тая отключи. В стаята беше хладно. Приглушена светлина идваше отнякъде. Чувствах се замаян. В полутъмното тя се съблече. Помогна ми и на мен. Обзе ме еротична възбуда. Целунах я няколко пъти. После легнахме на кревата. Сега щях да се любя с Природата и целият космос щеше да ми се възхищава. А после всичко щеше

да свърши. Последното нещо, което си помислих беше: “Сбогом Берлин”.

 

~ ~ ~

Образователна мрежа Място за бъдеще и Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”

СВОБОДНА ДИСКУСИЯ

“ПРИРОДАТА ЧУКА НА МОЯТА ВРАТА”

“ЖИВОТЪТ НЯМА АЛТЕРНАТИВА”: НОВИТЕ ГЕНЕРАЦИИ И АЛТЕРНАТИВНАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ 21 ГОДИНИ СЛЕД “СПАСЕТЕ РУСЕ”, ПЪРВИЯТ И ЕДИНСТВЕН ЕКОРОКФЕСТ У НАС: НАКЪДЕ?

В ПАМЕТ НА ДИМИТЪР ВОЕВ (1965 – 1992)

в Червена зала

в Център за култура и дебат “Андрей Николов”

Червената къща

20 декември 2012 г. (Игнажден)

* * *

*

*

* * *

Събитието се осъществява от СГС-Щастливеца

и образователен център “Място за бъдеще”

със съдействието на

Център за култура и дебат “Андрей Николов”

Червената къща

Фондация “Димитър Воев – Нова генерация”

Регионален телевизионен център, град Русе

* * *

2012 година е. Месец май. Луната е рекордно близо до Земята. Вчера, 21 май, в деня на Константин и Елена, имаше слънчево затъмнение. През нощта в София се разрази земетресение, каквото не е имало 1850 година насам – 6-та степен по Рихтер. Навън се е развихрила страхотна буря. Довечера има отново еко-протест на Попа, и шествие по линията на трамваите, все още “празни с пътници”. Но може би някъде там е все още и онази неслучилата се и все още случваща ни се, онази “другата София”, където се водят войните за наивни мечти, в която бихме желали да сме Заедно Всички – отново ще летим – горе, над Църквите – пеперуди, прилепи, ангели, усмивки – може би някъде там още крачи Природата ни – още млада в съня, още с нас, дали крачи в онази своя дързост, след мене защо и дали не върви… някъде там като малко момиченце по релсите – за миг, където пеперудите отлитат от сбирката на третия етаж в Националния природонаучен музей – свободни, където всички карфици вече са счупени и табелите по улиците изведнъж – отново – станаха любовни и всички пътни знаци изчезнаха внезапно, за миг и преди ден… Преди ден Димитър Воев щеше да стане на 47 години, ако беше още сред нас. През септември 2012 г. се навършват 20 години от както ни напусна. Тази публикация е в памет на Димитър Воев.

Аз виждам отвъд смъртта” – последната песен на последния български гений Димитър Воев. Воев почина на 27 години от рак на хипофизата. Само за пет години след експлозията в Чернобил случаите на рак на хипофизата и на рак на дебелото черво нарастнаха с повече от 30 пъти. Много от тези смъртни случаи може би нямаше да станат реалност, ако властта тогава бе взела елементарни мерки да предупреди населението как да се предпази от радиацията.  Тогавашният отговорник на гражданска защита, който премълча истината, колкото му бе възможно по-дълго, наскоро отново беше служител в едно от министерствата. Предполагам, съвестта му е напълно чиста.  Петър Канев.

* * *

 

ПО ТАЗИ ТЕМА ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нова генерация: Алтернативната култура в България

Жълти стъкла – Адам Аврамов и Даниела Урумова – “20 години нов живот”

Жълти стъкла в  рамките на ОТКРИТ СЕМИНАР И СВОБОДНА ДИСКУСИЯ: НОВА ГЕНЕРАЦИЯ: АЛТЕРНАТИВНАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ
В ПАМЕТ НА ДИМИТЪР ВОЕВ (1965 – 1992) част 2

Първият концерт на петата симфония на Бетовен скандализирал публиката и я накарал да напусне залата – тъдъдън. Първия хепънинг на дадаистите завършил с побой и твроците осъмнали арестувани. Няма алтернативна култура, която да е приятно-успиваща и в която да няма скандал, провокация и дълбоко смущение и събуждане на публикат.

Миниизображение

Тест за автентичността на събитието беше иглата, който забиха в публиката “Жълти стъкла” - Адам Аврамов (рок-поет и музикант от Варна) и Даниела Урумова (Жълти стъкла) – думите им забиха стъклата си и събудиха душите на публиката и участниците.Благодарим на Адам Аврамов за предоставения клип от стрийминга.

Събитието се състоя.

в

СУ “Св. Климент Охридски”, Ректорат, Зала 2

* * *

ВРЕМЕ:
1 декември (събота) 2012 г.
от 15,00 до 21,00 часа.
МЯСТО:

СУ “Св. Климент Охридски”, Ректорат,

Зала 2

(известна и като аудитория 235,

влиза се от двора)

Събитието се осъществява от

Фондация “Димитър Воев – Нова генерация”

със съдействието на

СГС-Щастливеца

и на образователен център “Място за бъдеще”

и с участието на изследователи от Секция “Антропологически изследвания” на ИИОЗ при БАН

с помощта на
Фенклуб “Нова генерация”,
Катедра История и теория на културата в СУ “Св. Климент Охридски”
Сдружение за алтернативна култура “Дарк френдс”

* * *
БЛОК 2
Вход Б: Между гърдите ни пише „УЛИЦА НОВ ЖИВОТ” – продължителите на алтернативната култура, свързана с Димитър Воев – Най-новата нова генерация в България

„Ръцете си подайте всички !

Коленичили, прави, вървящи,

плачещи, истински, летящи.

Всички заедно да направим

един Голям,

който да влезе в културния храм.”

Димитър Воев, “Нова генерация завинаги” — 1990 г.