Monthly Archives: June 2014

Нов проект на Щастливеца: Проект за пермакултурна градина в кв. Витоша в София

17 юни 2014 г., София. На 14 юни с доброволческа акция стартира проектът “Био-център в обществена полза – квартал Витоша, ВЕЦ Симеоново”, финансиран от мобилния оператор Мобилтел по програма “Мтел еко грант”. Седеммесечният проект цели да превърне една квартална градинка в остров на биоразнообразие и пространство за градско земеделие. Замисълът е, докато се случва това, естествено да се сформира една сплотена общност от хора от квартала, която да продължи да поддържа създадената градина и да я развива и след приключването на проекта. Дали реализирането на подобна инициатива ще подтикне още градски жители да търсят начини да бъдат близо до природата дори и в града и ще стане ли масова практика градското земеделие и в нашата столица?

“Подобни градини вече не са рядкост в големи градове като Ню Йорк, Лондон, Барселона, Лос Анджелис, Берлин и много други. Те не само ни връщат към едно позабравено от съвременния градски човек познание – как се отглежда и откъде идва храната, но най-вече са доста добър повод хората да се събират около грижата за средата, в която живеят. Също са чудесен начин да сме близо до природата и в ежедневието си в града. Известно е, че работата със земята намалява нивото на стрес и изпълва човек с чувство на удовлетвореност, нещо, от което определено се нуждаем в забързания градски начин на живот”, споделя Таня Илинска, координатор на проекта.

Градината предстои да бъде изградена на принципите на пермакултурата и в крайния си вид ще представлява устойчива екосистема, имитираща гора. Включва големи и плодни дървета, ядливи храсти, пълзящи растения, зеленчуци, билки и подправки или с други думи изобилие от разнообразни растителни видове, които на всичкото отгоре произвеждат и храна. Всички те ще бъдат комбинирани така, че да изпълняват различни функции в градината, да се пазят едно друго от вредители и да си помагат, за да се сведе до минимум нуждата от външна намеса (така нареченото комбиниране на растенията в  “гилдии”). В природата устойчивостта на естествените екосистеми до голяма степен зависи и от присъствието на различни насекоми, птици и други. Точно за това проектът предвижда поставянето на къщички и хранилки за птици, както и изграждането на хотел за полезни насекоми – едно изключително просто и особено забавно за децата начинание.

Съвсем скоро на място в градината започват и първите обучения за запознаване с основните принципи на пермакултурата (първото е предвидено за 22 юни, неделя). Ще бъдат проведени и редица работилници при изграждането на отделните елементи в градината (билкова спирала, хотел за насекоми, отглеждане на гъби в градска среда и други). Отворени са за всички, които са любопитни и жадни за нови знания, стига да не свършат местата.

Също така посетителите на бъдещия демонстрационен център ще могат да се запознават с различни методи за компостиране или как органичните отпадъци се превръщат бързо и лесно в храна за растенията в градината.

Феновете и поддръжниците на инициативата ще могат да се информират за случващото се и предстоящите събития на бъдещия сайт на проекта. Там ще могат да намерят и повече информация за пермакултурата, нейните основни принципи и различните възможности за използването им в градска среда, както и добри практики от България и  света. Желаещите да се включват като доброволци също ще могат да разбират за актуалните възможности там. За да следите какво се случва сега, можете да се присъедините към сформираната фейсбук група.

Екипът на проекта се състои от активни граждани от квартал “Витоша”, други столични квартали и членове на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”. Проектът се финансира от мобилния оператор Мобилтел ЕАД по програма “Мтел еко грант”, осъществява се с партньорството на Столична община – район “Студентски”, Къщата – център за малки изследователи и Джуниър Ачийвмънт България.

За контакти:

Петър Вълчовски – ръководител,  petarvalchovski -в- gmail.com, тел. 0886 28 22 99

Таня Илинска – координатор t.ilinska -в- gmail.com, тел. 0889 93 24 51

Вера Петканчин – медии, тел. 0988 96 04 88

групата на проекта във фейсбук

 

* * *

От пресата: (източник: http://offnews.bg/news/)

Петте проекта, защитаващи каузата за опазване на българската природа, които тази година спечелиха екологичната грантова програма на Мтел, подписаха договорите си за финансиране.

Това се случи на специална церемония, която се състоя в Ботаническата градина на БАН в София.

Инициативата на Мтел се провежда за 6-та поредна година, като този път състезателите, които се бореха за финансиране, бяха 28. Спечелилите 5 неправителствени организации ще си разделят сумата от 50 000 лева, за да реализират своите идеи.

Проектите, които спечелиха финансиране тази година, са на българско дружество за защита на птиците, сдружение „Щастливеца“- София, национална асоциация на ресурсните учители, сдружение за дива природа „Балкани” и природозащитно сдружение „Биосфера“.

Всяка една от организациите е представила своята идея за опазването на малки екосистеми или за популяризирането на значението на околната среда.

Българското дружество за защита на птиците например печели финансиране от „Мтел еко грант“ за четвърта поредна година. Проектът им се казва „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите“. Идеята на дружеството е да доразработят приложението си за смартфони, наречено „Smart birds”. Това е платформа, която определя какви са птиците по звука, който издават. Тя ще бъде доразвита, така че да показва влажността на въздуха и посоката на вятъра.

Сдружение „Щастливеца“ – София пък спечели тазгодишната награда с проекта си „Био-център в обществена полза – квартал Витоша, ВЕЦ Сименово – изграден на принципите на пермакултурата“. Организацията има за цел да скъси връзката между човека от града и земята, като създаде център за биорастениевъдство в София.

Проектът, с който националната асоциация на ресурсните учители спечели финансиране от „Мтел еко грант“, се казва „Зелено включване“. В него е заложена идеята зеленчукова градина, в която да работят деца с специални потребности. Така проекта ще им даде възможност да усвоят умения в сферата на биоземеделието.

Сдружение за дива природа „Балкани” пък получи финансиране за проекта си „Делфини и хора – съжителство в морето“. Тяхната идея е да поставят звукови устройства на мрежите за ловене на риба и така делфините да не се хващат в тях. Така ще бъдат намалени щетите, които животните нанасят на улова на рибарите, а самите делфини няма да се нараняват, оплитайки се в мрежите.

Природозащитното сдружение „Биосфера“ получава финансиране по проекта „Спешни мерки за опазване на двата вида сухоземни костенурки и ключови за тях места в Източни Родопи”.

Първоначалният подбор и оценка на всички проекти, които са участвали в програмата “Мтел еко грант” тази година, е направен от експерти на фондация „Помощ за благотворителността в България” и двама независими външни експерти, а след това жури е избрало петте организации, които спечелиха финансиране.

източник: http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_4/%D0%9F%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%9C%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8_347730.html

Всички ателиета за Чипровско килимарство, традиции, народна музика и занаяти по време на Международен пролетен университет Европа на път в Чипровци 2014

1. – Разглеждане на училището, среща със заместник директора на ОУ „Петър Парчевич“ и учениците. Демонстрация на тъкане и на свързаните с тъкането народни песни и ритуали, като и на багрилините растения и билките, водещ: Юлия ИГНАТОВА

 * * *

2. Посещение на Юлия ИГНАТОВА, майстор-килимар и учител. Лекция и демонстрация на килими и други традиционни занаяти;

 * * *

3. -Ателие за свирене на традиционни инструменти – докосване до българския ритъм и българския тъпан,  мястото: поляните над град Чипровци, водещ: Йорданка ЗАМФИРОВА и Розко ЗАМФИРОВ

 * * *

4.  – Срещи с местната общност: Посещение на Културния дом (Читалището), среща с представители на Сдружение ЧАР, запознаване с местния фолклор – танци и музика за всички,  водещи: Йорданка ЗАМФИРОВА и Сдружение ЧАР:

  * * *

Следобедните часове на Международния пролетен университет “Европа на път” в Чипровци през 2014 г. бяха посветени на опознавене на местните традиции, заняти и изкуства – най-напред майсторките-килимарки Юлия Димитрова и Севка Бардинска показаха образци на своето тъкаческо умение, , а след това музикантът Розко Замфиров организира надсвирване с тъпани, съпроводено от народни хора, в което се включиха най-смелите студенти и преподаватели. 22 май започна с посещение на училище „Петър Парчевич“, където участниците имаха възможност за се запознаят с ученическия клуб по тъкачество, да се опитат да тъкат под ръководството на малките майсторки и да посетят градината с багрилните растения, с които се оцветяват прословутите чипровски килими.

Регионът на Чипровци и северозападна Стара планина често е етикетиран като най-бедния в Европейския съюз. Същевременно той един от най-богатите на древна природа, история и култура в Европа. Чипровци е уникално място, в което връзката на бъдещето с миналото все още не се е изгубила през хилядолетията. Място – шанс да си припомним кои сме и да се запитаме накъде отиваме. Мястото, от където ние, човешките същества, някога сме тръгнали към Европа, е същевременно и мястото, където днес можем да потърсим отговорите накъде да продължим. Може би тези отговори витаят тук: в една атмосфера на чувствителност и загадъчна дълбочина, която изпълва цялото пространство; в насищащия старите къщи и девствените планини дух на ценността на осъзнатия човек, наследил оцелелите през хилядолетията и катастрофите древни символи, изпълнили все още живата традиция на чипровското килимарство и на местните стародавни общностни практики и ритуали – нематериалните съкровища, за достигането на които не е нужно да  копаем в земята, а да се огледаме с виждащи и просветени разум и очи около себе си. Девствеността на община Чипровци е уникален шанс за устойчиво развитие на целия регион в посока към нашето общо бъдеще на планетата Земя.

Музика от миналото – музика от бъдещето – всички песни и танци от Международен пролетен университет Европа на път в Чипровци 2014

1. -Ателие за свирене на традиционни инструменти – докосване до българския ритъм и българския тъпан,  мястото: поляните над град Чипровци, водещ: Йорданка ЗАМФИРОВА и Розко ЗАМФИРОВ

 * * *

2.  – Срещи с местната общност: Посещение на Културния дом (Читалището), среща с представители на Сдружение ЧАР, запознаване с местния фолклор – танци и музика за всички,  водещи: Йорданка ЗАМФИРОВА и Сдружение ЧАР:

 * * *

… And the … partcipants at the Spring University ‘Europe on the Go’ – … dancing … and …acting … and … singing:

Юлия ИГНАТОВА – Демонстрация на Чипровско килимарство, традиции, народна музика и занаяти по време на Международен пролетен университет Европа на път в Чипровци 2014

1. Посещение на Юлия ИГНАТОВА, майстор-килимар и учител. Лекция и демонстрация на килими и други традиционни занаяти;

2. – Разглеждане на училището, среща със заместник директора на ОУ „Петър Парчевич“ и учениците. Демонстрация на тъкане и на свързаните с тъкането народни песни и ритуали, като и на багрилините растения и билките, водещ: Юлия ИГНАТОВА

Десислава АЛЕКСОВА и Вера ПЕТКАНЧИН – Гражданското природозащитното движение в България от 2006 до 2014 г. – проблеми и перспективи пред овластяването на гражданите

д-р Десислава АЛЕКСОВА  е преподавател в Mеждународен бизнес университет – Ботевград, член на Българската туристическа камара, специалист по алтернативен и устойчив туризъм

Вера ПЕТКАНЧИН е представител на гражданска група „Граждани за Рила“ и на Коалиция “За да остане природа в България.

Семинарът е на английски език.

За пета поредна година Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ и гражданско сдружение Щастливеца, в партньорство Община Чипровци и с няколко университета и научни инстититута, проведоха пътуващ интердисциплинен университет под надслов Европа на път: Овластяване на гражданите и устойчиво развитие. 

За втора поредна година събитието се проведе с международно участие : в него се включиха преподаватели, изследователи и студенти от Дома на науките за човека в Дижон, Университета на Бургундия, Университета Пиер Мендес-Франс в Гренобъл и Университета Монтескьо в Бордо, Франция, Университета Матей Бел в Банска Бистрица, Словакия и Ягелонския универистет в Краков, Полша.