Monthly Archives: October 2015

“Какво свързва България и Намибия?: Свободна прожекция на германския еко филм “Йелоу кейк: лъжата за чистата енергия” и открита дискусия с една от вдъхновителките му – Бертхен Корс

“Най-изявената “гражданка-еколожка” на Намибия е в България! Уникален шанс да се срещнете с Бертхен Корс и да разберете повече за добива на уран и колко чиста е всъщност “чистата енергия”? Какво свързва България и Намибия? 

26 октомври 2015 (понеделник, Димитровден) в Нов български университет,

Организатори и участници в дискусията:
Earthlife Namibia (Бертхен Корс)
Клуб ECO PRO – Нов български университет (Силвия Савова)
Студентски съвет на НБУ
Екологично сдружение „За Земята“ – България (Генади Кондарев и Даниел Попов)
Гражданско сдружение „Щастливеца“ (Радосвета Кръстанова и Петър Канев)

Интердисциплинна образователна мрежа “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”

ТРЕЙЛЪР НА ФИЛМА:

“Йелоу кейк: лъжата за чистата енергия”, филм на Йоаким Чирнер, 2005-2010

САЙТ НА ФИЛМА: http://www.yellowcake-derfilm.de/

За филма: Историята на уранодобива вече 65 години продължава да бъде една история на масова дезинформация и потулване на истината” – твърди режисьорът Йоахим Чирнер – В това отношение дори глобални катастрофи от мащаб на Чернобил и Фукушима не успяха да изиграят почти никаква роля за разкриване на страшните факти, скрити зад информационната завеса и ежедневно тиражираните лъжи по тази тема. Филмът представлява опит да се погледне поне за миг в мрака зад тази плътна информационна завеса – той проследява в период от пет години проблемите на уранодобива както в Германия (Тюрингия и Саксония), така и в едни от най-големите уранови мини в света: в Намибия, в Австралия и в Канада.”

Bertchen_Pic_2 (1) - Microsoft Word 22.10.2015 г. 201937ОЩЕ за Бертхен Корс:

Бертхен Корс е родена в Северна Германия. Там завършва висше образование като магистър по химия. Емигрира в Намибия през 1973 г. и започва работа като специалист по токсилогия и ветеринарна медицина. В периода от 1983 до 1988 специализира медицина в Република Южна Африка и през 1988 г. основава епидемологичната секция за болести по животните във Ветеринарните департаменти на Намибия и на други южноафрикански държави.

Бертхен Корс е известна най-вече като съосновател на доброволческата социално-екологична организация Earthlife Namibia, чийто директор тя е от 1992 г. до сега. Организацията се занимава с разнородни и “неудобни” проблеми, с които други организации нямат смелостта да се захванат, най-значими от които са защитата на природните паркове на Намибия и разкриването на истината за нивата на интоксикация, до които води уранодобива и експлоатацията на урановите мини в Намибия.

Оказва се, че някои от нарушителите на екологичните и здравни стандарти на минния “бизнес” в Намибия са идентични с тези в България… Така Бертхен Корс се запознава с българските еколози и дългогодишни борци срещу екстремно токсичните технологии в минодобива, като г-н Генади Кондарев и г-н Даниел Попов. Повече ще можете да научите от срещата с тях и с Бертхен Корс в НБУ. Заповядайте!

За повече информация гледайте прекрасния филм на Димитър Таралежков и Бидон филмс

Други събития, свързани с темата: Среща на г-жа Корс със студенти от Департамент Природни науки на НБУ – във вторник, 27 октомври, 2015