Monthly Archives: April 2017

ВИДЕО-ДНЕВНИК на Международен пътуващ университет „Европа – място за бъдеще” – Чипровци 2017

 

Ученето като приключение! Международен пътуващ университет “Място за бъдеще” 

placeforfuture.org

През 2017 г. Пътуващият университет “Място за бъдеще” се проведе от 20 до 25 май в община Чипровци и в Западна Стара планина.

Международният пътуващ университет в град Чипровци и региона на Западна Стара планина се провежда за девета поредна година. Основна тема на събитието е устойчивото развитие на градовете и регионите в Европейския съюз. С времето, Университетът се наложи като едно от знаковите интердисциплинни събития на НБУ. Той включва традиционно студенти и преподаватели от различни програми и специалности на НБУ, както и студенти, докторанти, изследователи и експерти от страната и чужбина.

От 2009 г. насам, в Пътуващия университет са участвали чуждестранни студенти от Франция, Сирия, Словакия, Германия, Китай, Швеция, Гърция.По време на предишните издания на събитието студентите на НБУ имаха шанса да се срещнат и да се учат от изтъкнати и млади изследователи, експерти и практици на устойчивото развитие от България, Франция, Германия, Словакия, Шотландия,  Япония.

Тазгодишното издание на Международния пътуващ университет се проведе по инициатива на Франкофонския център за академични постижения и  департамент “Романистика и германистика”, в партньорство с гражданско сдружение Щастливеца и Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ.

То бе осъществено с финансовата и логистична подкрепа на Нов български университет – Фонд “Учебни програми” на ФБО и Бакалавърски факултет, Френски институт – Cофия, Регионална агенция на Университетската агенция на Франкофонията (AUF), Община Чипровци, Музей на град Чипровци и начално училище „Петър Парчевич“ в град Чипровци.

Лекторският екип включваше учени и преподаватели от следните образователни и научни институции – НБУ, Университет „Пиер Мендес-Франс” в Гренобъл, Университет на Бургундия, Център за продължаващо обучение Talent Campus – Дижон, Център за продължаващо и алтернативно обучение  NovaTris- Mulhouse (Университет на Елзас), Дом на Науките за Човека в Дижон, Франция и Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) при БАН, както и представители на местната и регионална власт, представители на местния бизнес и представители на местната общност.

Участието в това образователно събитие даде възможност на студенти от курсове на ФБО в НБУ :

-  да работят в продължение на седмица в международен екип със свои колеги от различни специалности;

- да усъвършенстват знанията и уменията си за общуване на чужди езици (английски, френски) в международна среда ;

- да участват в студентска конференция на английски език ;

- да участват в дискусии по актуални теми на съвременността (устойчиво  развитие и природоопазване, градове в преход, традиционни и нови общности,  местно самоуправление, нови форми на гражданско участие, нови социални и културни практики) ;

- да черпят знания и опит от утвърдени учени, млади изследователи, експерти от различни сфери и авторитети на местната общност в град Чипровци;

- да се запознаят с уникалното природно и културно наследство на град Чипровци и региона на Западна Стара планина;

Събитието бе открито от кмета на град Чипровци Пламен Петков,  д-р Радосвета Кръстанова, ръководител на Франкофонския център за академични постижения в НБУ,  д-р Десислава Алексова, председател на СГС-Щастливеца и г-жа Елена Цицелкова, представител на СГС-Щастливеца и Европейска асоциация за защита на човешките права.

Д-р Радосвета Кръстанова изнесе лекция на тема “Eвропа отвъд стереотипите”, която бе последвана от дискусия със студентите и гостите на събитието.

През петте семинарни дни презентации изнесоха арх.  д-р Гергана Стефанова – НБУ,  д-р Етиен Сиапен – Университет на Гренобъл  и д-р Франк Дюбоа, Университет на Бургундия – Франция, Стоил Цицелков, Европейска асоциация за защита на човешките права и СГС-Щастливеца, Петко Цветков – Българска фондация Биоразнообразие и Елица Стратиева – Асоциация на парковете в България.

Йорданка Замфирова, учител и председател на сдружение ЧАР –Чипровци, Алтернатива и Развитие очерта основните проблеми пред града и региона, както и някои добри местни практики.

Особен интерес предизвикаха срещите с арх. Георги Георгиев, автор на първата биокъща в региона, близо до с. Извос – Белоградчишко, построена на фона на Белоградчишките скали и с Милкана Мескин – художник-цветотерапевт, наследница на прословутите чипровски болярски родове, организирали през 17 в. Чипровското въстание и свързани с икономически и културен разцвет на Чипровци.

Пътуващият университет завърши с лекция на д-р Петър Канев, Институт за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) при БАН, който, чрез дейността на Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ, представи основни принципи и ценности във философията на устойчивото развитие.

По време на събитието, както всяка година, студентите активно участваха в поредица от събития, чрез които станаха част от живота на града и общината. Те се включиха в честването на 24 май в Основно училище “Петър Парчевич”, бяха част от журито на първия Кулинарен фестивал на торлашките гозби, посетиха Чипровскя манастир, пещерите Леденика и Темната дупка, църквата в с. Бели мел, където се съхранява един от първите екземпляри на “Неделник” на Софроний Врачански.

Изкачиха се до Чипровския водопад,  участваха в ателие по килимарство,  разбраха кои растения се ползват за изработването на естествените багри за прочутите чипровски килими.  Запознаха се с ключови фигури от местната общност – краеведи, историци, поети, учители , архитекти, майстори-тъкачи на чипровски килими.

Информация за събитието на френски език можете да откриете тук :

http://francophonie.nbu.bg/nouvelles/universite-internationale-itinerante-europe-lieu-pour-le-futur/

За повече информация, вижте също филма на студентите на НБУ Елица Стефанова и Кристиян Методиев, участвали в предишното, осмо издание на Международните пътуващи университети :

Тук можете да гледате видео-записи от всички лекции от събитието, както и допълнителен видео материал от образователните ни пътешествия.

Можете да ни пишете вашите коментари и впечатления и тук: https://www.facebook.com/Shtastlivetsa.Association/

За включване във фб групата на Пътуващите университети “Място за бъдеще”  от ТУК

https://www.facebook.com/groups/517517091690692/

13346493_10153769023955819_7464931057452084548_n 13346604_10153766580329372_5888594515883767995_n

ПРОГРАМА (*възможни са промени, в зависимост от метереологичните условия)

20-ти май: 8.30 ч. отпътуване по маршрут  София – с. Извос – гр. Белоградчик – гр. Чипровци

   • Запознаване с добри практики за устойчиво развитие в с. Извос, пасивната къща на архитект Георги Георгиев:

21-ви май: Чипровци -  лекции насочени към интердисциплинарно образование, развиване на творчески умения  и  архитектура

 • Лекции: Милкана Мескин, Стоил Цицелков, Гергана Стефанова
 • организиран обяд в Гостилница Кипро в Чипровци
 • Средновековна църква „Света Троица”, село Белимел и работа по групи: http://tcvetelinka.blogspot.bg/2010/02/ii.html
 • посещение на пещера Мишин камък в с. Горна Лука http://caves.4at.info/?cave_id=2898

22-ри май: Чипровци: социални умения

 • Ден посветен на участниците посветен изцяло на нашите гости от Talent Campus

 

23-ти май: Чипровци – лекции насочени към социални и икономически науки през призмата на устойчивото развитие

   • Лекции : Етиен Сиапен, Радосвета Кръстанова, Йорданка Замфирова

24-ти май: Чипровци:  празнуване на 24-ти май в ОУ „Петър Парчевич”, лекции и демонстрации в училището насочени към багрене, килимарство и устойчив туризъм

 • Специализирани беседи и демонстрации по багрене и килимарство „Пътят на килима” в училището http://oupetarparchevich.free.bg/
 • Участие в празничната програма на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост  в Основно училище „Петър Парчевич”
 • организиран обяд в Гостилница Кипро в Чипровци
 • След бояд: Работа по групи
 • Кулинарна изложба и коктейл

 

25-ти май: финална лекция и дискусия, пътуване Чипровци –Враца – София

 • Финална лекция и дискусия: Петър Канев, Сашо Драганов, Десислава Алексова
 • организиран обяд в Гостилница Кипро в Чипровци
 • Посещение на пещера Леденика в природен парк Врачански балкан и заключителна сесия на пътуващия университет: http://www.parkledenika.org/

13342986_10153769052160819_1597939232040715769_n 13342942_10153769052555819_6892121838173988116_n

Програмата подлежи на уточнения. Възможни са промени и разместване на дейностите по дни в зависимост от атмосферни условия, ангажираност на лекторите и др.

Екипът на Пътуващия университет „Място за бъдеще” и Гражданско сдружение „Щастливеца” организират интердисциплинно обучение, в което лекции,  добри практики и разходки из красивата природа на Балкана се обединяват в едно прекрасно и уникално преживяване. За деветото издание на Пътуващия ни университет, посветен на устойчивото развитие, избрахме темата „Европа – място за бъдеще”.

Включените теми са свързани с устойчивото развитие и обхващат различни области като политически, социални и хуманитарни науки, екология, което позволява всеки участник да намери своето място за изява в нашето събитие. За изданието ни тази година са потвърдили участие гости лектори от два Френски университета. В програмата сме включили посещения на различни културни и природни обекти, което ни позволява да изнесем образованието в необичайна и вълнуваща среда.

Пътуващият университет пътува чрез петдесетместен автобус, разходите за който са поети от организаторите, като начална и крайна точка на събитието е град София.

В програмата сутрин са включени беседи и интерактивни дейности, а след обяд посещения на природни и културни забележителности и работа по групи.

Работният език е английски.

Настаняването е в град Чипровци, където обедите и нощувките са организирани, но са за сметка на участниците.

Повече информация за международните пътуващи университети можете да получите на сайта на образователна мрежа „Място за бъдеще”: http://placeforfuture.org/

филм: Елица Стефанова ПОГЛЕДА НА СТУДЕНТА: МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПЪТУВАЩИ УНИВЕРСИТЕТИ В ЧИПРОВЦИ И ЗАПАДНА СТАРА ПЛАНИНА

ВИДЕО-ДНЕВНИК на Пътуващ университет в Западна Стара планина ЧИПРОВЦИ 2016 „Градът на бъдещето / бъдещето на града“(26 май- 1 юни 2016 г.)

Пътуващият университет на мрежата “Място за бъдеще” е уникално образователно събитие, което вече девета година събира в град Чипровци и региона на Западна Стара планина студенти, преподаватели и изследователи от различни сфери на знанието от България, Франция, Германия, Великобритания, Словакия и Полша, с активната подкрепа на Нов български университет и Френски институт – София. Пътуващият университет е широко интердисциплинарен – насочен е към студенти и доброволци от различни програми и специалности и от различни националности. За връзка: place.for.future @ gmail . com

Изисквания:

За записване:

 • телефонно интервю с координатора на образователна мрежа „Място за бъдеще”, Петър Канев: 098 888 4303
 • заплащане на такса участие на стойност 50 лв. до 10 май 2017 г.

Организаторите предоставяме:

 • осигуряване на транспорт по маршрут София – Чипровци – Белоградчик – Враца – София
 • организиране и осигуряване на транспорт по време на престоя в община Чипровци и околностите
 • участие в лекции, демонстрации, пешеходни маршрути, посещения на културно-исторически и природни обекти
 • логистика и организация на работата по групи
 • осигуряване на закуси и кафе паузи по време на лекциите
 • CD с резулаттите от работата по време на пътуващия университет (презентации, фотографии, аудио-визуални материали, статии, кратки разкази)
 • Международен сертификат за уастие в Деветия международен пътуващ университет „Европа – място за бъдеще”, Чипровци 2017

От вас са необходими:

 • заплащане на 5 нощувки в семейни хотели и къщи за гости по време на престоя (организаторите ще окажем съдействаме за настаняването)
 • разходи за хранене:
  • 50 лв. за организирани обяди по време на целия престой (плащат се при тръгване на автобуса от София);
  • разходи за вечери – свободна консумация
 • лични разходи
 • удобни обувки, подходящи за планински преходи, дъждобран и дрехи като за планина (вечерите става доста хладно, може да има дъждовни, както и горещи слънчеви дни)
 • усмивки и добро настроение.

-

Забележка: храната в механите в Чипровци е по-евтина, отколкото в София. Има възможност за закупуване на домашно вино и ракия на народни цени. В магазините можете да намерите евтини хранителни стоки, домашни сирена и кашкавал. В града има 2 банкомата и аптека. Има възможност вечерите за организиране на барбекюта, палене на огън, песни, музика и танци в култовите местности Сврачи дол и Острова. Ако свирите на китара или друг музикален инструмент, който можете да вземете: горещо ви препопръчавме!

*ВИЖ ВСИЧКО за Седми международен пътуващ университет в Чипровци “Традиционни и нови общности в Европа –между минало и бъдеще” 6-11 юли 2015 

Очаквайте скоро целия ВИДЕО ДНЕВНИК от всички проведени до сега Пътуващи университети на Образователна мрежа Място за бъдеще

* * *

НАУЧЕТЕ ОЩЕ за: 7 години Пътуващ университет Място за бъдеще в Чипровци - ознаменуването му се случи на 24 април в Нов български университет

автор на двата любителски филма

е Петър Канев

-

.

Chiprovtzi_2014 (1)-012ВИЖ ОЩЕ:

ВИДЕО ДНЕВНИК НА Пролетен университет „Европа на път“ Чипровци 2014

ВСИЧКО ЗА  Пролетен университет “Европа на път: овластяване на гражданите и устойчиво развитие”: ЧИПРОВЦИ 2014 

*

Резултат с изображение за място за бъдеще ЧипровциВижте още:

Място за бъдеще в Западна Стара планина и Чипровци

и още за пътуващите университети на образователната ни мрежа.

*

КОИ сме: СДРУЖЕНИЕТОЕКИПЪТОБРАЗОВАТЕЛНАТА МРЕЖАСЕМИНАРИУМ НА ПЪТ

Какво е Място за бъдеще?

Място за бъдеще е: Образователна интердисциплинна мрежа за включване на проблематиката на гражданското участие и устойчивото развитие като практическа дейност в учебните програми на различни университетски специалности и осъществяване на широк граждански форум в учебна среда.

Осъществява се от екип на Щастливеца” – гражданско сдружение…

Научи още от СЪДЪРЖАНИЕто: тук:

 1.  ФИЛМ ”МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ” НА ЕЛЕНА И ГРИГОР
 2. ИНТЕРВЮТА ЗА “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”
 3. “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”ПРЕДСТАВЕНО ОТ ЮЛИАНА НАСКОВА
 4. “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”: ПРЕДСТАВЕНО ОТ ПЕТЪР КАНЕВ
 5. “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”: НОВИНИ
 6. “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”: СЛЕДВАЩО СЪБИТИЕ
 7. “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”: ФИЛМ НА МЕСЕЦА
 8. “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”: ЧЕТИВО ЗА МЕСЕЦА
 9. “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”: ЦИТАТ НА МЕСЕЦА
 10. “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”: НАСКОРО РЕАЛИЗИРАНИ ПРОЕКТИ
 11. “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”: СНИМКА НА МЕСЕЦА
 12.  МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ: ВИДЕО КАНАЛ
 13. ПЪТУВАЩ УНИВЕРСИТЕТ: ВИДЕО КАНАЛ
 14. КОАЛИЦИЯ ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ
 15. Щастливеца“ - гражданско сдружение… фейсбук профил
 16. “МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ”: ДАРЕТЕ НИ

Земята – наш общ дом: публични лекции на Десислава Алексова (СГС-Щастливеца), Зорница Стратиева (Асоциация на парковете в България) и Андрей Ковачев (СДП БАЛКАНИ) в Ботевград по случай Деня на Земята 2017

По инициатива на Гражданско сдружение Щастливеца и Асоциация на парковете в България, в рамките на Образователна мрежа “Място за бъдеще”, по случай Деня на Земята, в Ботевград на 16 април 2017 г. беше проведена публична лекция на тема „Земята – наш общ дом“. Презентациите бяха разделени на три подтеми, представени от трима лектори:

ПРИРОДНИ РЕСУРСИ И ТУРИЗЪМ,

Лектор: гл. ас. д-р Десислава АЛЕКСОВА, МВБУ и СГС-Щастливеца;

ОПАЗВАНЕ НА ГОРИТЕ, Лектор: инж. Зорница СТРАТИЕВА, Асоциация на парковете в България;

ОПАЗВАНЕ НА ВОДИТЕ, Лектор: Андрей КОВАЧЕВ, Сдружение за дива природа „Балкани”.

Събитието е част от планираните мероприятия по повод Деня на земята и се провежда под патронажа на Кмета на Ботевград Иван Гавалюгов.

1-DSC_5699

Повдигаме за пореден път темата за природата и за това какво ни дава тя. Лесно е в забързаното ежедневие да я приемем за даденост и затова искаме да провокираме дискусия. Природата е наш дом – дава ни въздуха, водата, а освен това е и ресурс за развиване на туризма“, коментира Десислава АЛЕКСОВА , преподавател в МВБУ и организатор на дискусията от името на Сдружение “Щастливеца” и Образователна мрежа “Място за бъдеще”. .

Кои са защитените територии в Ботевград и как да ги опазваме по-добре, как да се грижим за горите и как да опазваме водите са сред темите на дискусията. Организаторите коментираха още, че община Ботевград има потенциал за развиване на туризма и тази област е по-скоро неглижирана досега.

DSC_5751 DSC_5743 DSC_5732 DSC_5725 DSC_5712 DSC_5669 DSC_5666 DSC_5658 DSC_5652 1-DSC_5699