30.04.-02.05.2009 – село Влахи: Пътуващ семинар за културолози : “Българската птица Феникс на село”

Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Философски факултет, Катедра Теория и история на културата, бакалавърска програма по културология

Култура на бъдещето: проекти и практики на устойчиво развитие

Вътрешен стаж за студенти от ІІІ и ІV курс към университетския партньорски проект за гражданско участие и устойчиво развитие „Място за бъдеще

ръководител: д-р Петър Канев и екип на Място за бъдеще, с помощта на CVS-България

 

Българската птица Феникс на село.

Възможно ли е българското село от руините да възкръсне като средище на култура на бъдещето?

Целта на вътрешния стаж “Култура на бъдещето” по проекта “Място за бъдеще” е да запознае студентите кулутуролози на живо и на място с новите социални и културни явления в България, които бяха разгледани в свободно избираемата дисциплина “Култура на бъдещето”.

Проектите за устойчиво развитие ще бъдат демонстрирани като практика, а новият начин на мислене и осъзнаване на света ще бъде демонстриран като част от реална човешка дейност.

Именно в тази връзка са предвидени и двата пътуващи семинара за културолози – този на село Влахи от 30 април до 2 май, и този до общините Чипровци и Белоградчик и до село Желен от 15 до 18 май.

Какво представялава село Влахи и защо да го посетим?

В българската история село Влахи е известно като родното място на Яне Сандански

.

Климатът, определян като българското Средиземноморие, способства за уникалността на целия район на Кресненския пролом.

На неголяма надморска височина по долината на Струма прониква топъл беломорски въздух, а от върховете на Пирин и Рила – кристално чистият въздух на планината. Тази среща на топлината и снега дава живот на изключително разнообразен и уникален растителен и животински свят, който с хилядолетия е в естествена взаимовръзка със света на човека.

Някога Влахи е било голямо и проспериращо село. Богатите възрожденски къщи, характерни за пиринския край, днес обаче са в развалини. Огромната базилика “Свети Илия”, издигната в село Влахи през ХІХ век, е в ремонт, с бетонни стъбове, изляни доникъде, защото са свършили даренията за ремонта.

Какво се е случило с това възрожденско селище, което дълго време е било и средище на революционна  дейност на ВМРО, чак до 1947 г.?

През 1948 г. местните хора отказват да дадат земята и стадата си за национализация и за кооперативи. Част от тях отказват и да се запишат като македонци вместо като българи при преброяването.

Репресиите не закъсняват, но лудите глави от Влахи организират партизанско движение срещу режима и излизат отново като хайдути в планината – т.нар. горяни. Така репресиите, характерни за цяла България по това време, във Влахи прерастват в истински терор с много жертви и с много затворници и като резултат – в пълна разруха на селото. Дълги години тече умишлена кампания за заличаване на село Влахи от картата на България – дори и днес трудно ще го намерите на повечето карти. Всякаква възможност за развитие и за инфраструктура е спряна. И днес пътят до там е черен и трудно проходим в лошо време. Едно изгоряло, мъртво село…

Какво по-подходящо място да си поставим въпроса възможно ли е едно мъртво село днес да възкръсне отново от пепелищата, подобно на птицата Феникс?

Защото именно това става в село Влахи. С помощта на CVS-България и на други организации и отделни личности в селото се изгражда Училището за природа. Една от многото разрушени класически възрожденски къщи е закупена от настоятелството за бъдеща сграда на училището

.

Сградата е възстановена в някогашния вид по стара възрожденска строителна технология – гредоред, кирпич, замазка с глина и слама, каменна ограда… И всичко това – с доброволчески труд на много млади, на години или по дух, ентусиасти! И такова нещо можело да стане в България! Защо не знаем за него? Сега е моментът да отидем и да научим, като се запознаем с дейността на училището на живо. А как по-добре да се запознаем с тази дейност от начина, който предлага пътуващият семинар – всеки от нас лично да се включи в нея.

Защото именно това място, което дълго е било гробница на безвъзвратно отминалото, днес има възможност да се превърне в творческа работилница на бъдещето – на едно бъдеще, което черпи силите си за възкресение от отсечените корени на миналото.

И именно тук е мястото проектът Място за бъдеще да се включи с обучение за основните философски  принципи и практиките на движението за перма-култура.

Философските основи на движението са свързани с произведенията на Рудолф Щайнер. Щайнер ни насочва към едно цялостно преосмисляне на културата на отношението между човешките общности и обкръжаващата ни природна среда. Той ни насочва да търсим изгубеното знание на предците си как да оптимизираме баланса и вписването на човешката общност в природната среда… Перма-кулутарата е проектиране на човешката среда с минималма намеса и максимално оползотворяване на естествените природни закони в собственото ни местообитание.

Какво правихме досега и какво ще правим в началото на чудния месец май в село Влахи?

Тъй като Училището за природа готви на 1 май фестивал на костенурката, студентката от 4. курс културология Гергана Костуркова бе подготвила сказка за вярванията, свързани с костенурките в българската традиционна култура, в съпоставка с подобни вярвания от други митологии и култури. Гергана вече разказа своите проучвания на доброволците в Училището за природа в село Влахи.

Предстои Гергана отново да запознае с разказа си и по-голяма аудитория на самия семинар на костенурката на 1 май, на който ще присъства дори холандският посланик.

Арх. Мартин Микуш беше поканил със себе си и двама англичани, които реализират принципите на перма-културата не в родната си Англия, а в … България.

Заедно с тях, след много спорове, арх. Микуш успя да демонстрира на практика как се извършва проектиране на градина според принципите на перма-културата.

Измерихме с компас и с канап две координати – координатата на слънцето и координатата на наклона, по който естествено се стича водата през градината.

Тези две координати трябваше да се съединят, за да образуват оптималната крива за бъдещите насаждения, така че те да имат максимално огряване от слънцето и максимално напояване по естествен път.

Дъгата на това оптимизиране бе премерена с жива верига от доброволци, които после се разположиха нагледно като храстчета и фиданки, за да зададат местата на бъдещите насаждения.

Постановихме мястото на пътечката между насажденията и най-удобните пространства за селскостопански труд, за хората, които ще се грижат за растенията.

След този идеален план, съобразихме нуждите на наличните растения, които бяхме закупили, и ги засадихме, така че да могат да растат и да се развиват с минимална човешка намеса.

Вечерите в село Влахи са топли и преспиването на палатки на двора е за предпочитане пред преспиването в спален чувал в къщата.

Тези вечери са и весели, сърдечни и сгряващи емоционално. Всеки човек става по-истински при завръщането в естествената му среда – природната.

Паленето на огън, печенето на наденички и на гъби на жарава, общата трапеза, на която се пеят пирински песни и се пият домашни вина – всичко това изпълва с радост, хармония, топлота и веселие.

В село Влахи могат да се разгледат и още уникални културни явления за България. На отсрещния склон срещу училището се намира развъдникът за каракачански овце и кучета и за карловска дългокосместа коза – типично български породи домашни животни.

Центърът е ръководен от сдружението SEMPREVIVA. Не е за препоръчване да попаднете сред 30 каракачански кучета, с овчари, които отказват да говорят с натрапници “от градот”. По тази причина ви съветвам да гледате развъдника само отдалече, тъй като от SEMPREVIVA изглежда са склонни да общуват с homo sapiens само по търговски въпроси.

Децата от развъдника обаче може да ви покажат смока и гущера, които са спасили от убийство и сега лекуват тежките им рани, нанесени от човека.

Малко по-нагоре по хълма се намира учебният център на Сдружение за дива природа “Балкани”, където може да се запознаете на живо с мечока Медо и с вълка Въчо.

Изобщо – записването на пътуващия семинар е уникален шанс да видите наиста ДРУГА БЪЛГАРИЯ. А пропускът му ще е неоценима загуба за всеки студент, който иска да научи какво е това култура на бъдещето и практики на устойчиво развитие в български условия. И за всеки човек, който иска да си спомни за собствената си емоционална и духовна цялост или който просто иска да се повесели с единомишленици и с различни хора насред Пирин планина.

Пътните разходи, закуски и вечери се поемат от проект „Място за бъдеще“ и от CVS.

ПРОГРАМА за пътуващ семинар в село Влахи, Креснеско, от 30 април до 2 май 2009 година

ръководител: арх. Мартин Микуш

отговорници за организацията на студентите, които ще пътуват:

Виолета Кръстева

Гергана Костуркова

30 април

9,00 – организирано отпътуване с бус, финансиран от Място за бъдеще – от Руски паметник

12,00 – пазаруване на провизии в Кресна

13,00 – пристигане в с. Влахи

13,00 – 14,30 – настаняване на палатки в двора или на спални чували в стаите на къщата на еко-училището в село Влахи

14,30 – 18,30 – запознаване с представителите на CVS и на настоятелството на училището и разпределяне на задачи по организацията на семинара и по организацията на събитието за костенурките на CVS, което ще се състои на 1 май. Подготвителни работи за събитието.

18,30 – палене на огън и подготвяне на вечерята, вечеря на свещи.

1 май

9,00 – 10,00 – закуска и кафе

11,00 – 12,00 – откриване на събитието за костенурката. CVS запознават официалните гости и участниците с историята, целите и перспективите на еко-училището в село Влахи. Гергана Костуркова разказва любопитни факти, свързани с поверието за костенурките в различни епохи и региони.

12,00 – 13,30 – събитието за костенурката продължава с различни интерактивни игри, ланд-арт фестивал и др. Доброволци от стажантите-студенти могат да се включат с помощ в събитията на CVS (според нуждите им) и работата им с гостуващите деца.

13,30 – 15,00 – обяд и разходка в селото. Поли от CVS разказва интересни факти от историята на селото (родното място на Яне Сандански) и за уникалните му климатични и биогеографски характеристики.

15,00 – 19,00 – работа по работни групи, координирана с арх. Мартин Микуш и представителите на CVS

19,00 – 20,00 – подготовка на вечерята

20,00 – 20,20 – в неформална обстановка по време на работна вечеря студент културолог разказва заедно с арх. М. Микуш предварително подготвен материал за философията на перма-кулутурата, за Рудолф Щайнер и др.

20,20 – вечеря на свещи и песни

2 май

8,30 – 9,30 – кафе и работна закуска

9,30 – 10,00 – студент културолог разказва за българските традиционни земеделски техники и ритуали

10,00 – 10,20 – арх. Мартин Микуш разказва за основните принципи на перма-културата и за проекта му  експериментално да ги приложи в организацията на градината на еко-центъра в с. Влахи

10,20 – 13,00 – интелектуална и физическа работа в градината на къщата (садене на растения, подреждане на спирала на билките, друга работа на открито, в случай на неблагоприятни климатични условия: теоретични занимания)

13,00 – 14,00 – обяд

14,00 – 14,20 – студент културолог разказва за поверията, свързани с къщата в българската традиционна култура

14,20 – 14,40 – арх. Мартин Микуш запознава студентите с техниките, чрез които е построена къщата, техния смисъл и енергийна ефективност, както и с нуждата да се подобри и доразвие проектът за енергоефективност и самостойност на къщата

15,00 – 17,00 – представител на Сдружение за дива природа „Балкани“ води желаещите студенти до учебен център, в който се отглеждат вълци и мечка, и разказва на студентите за центъра и за характера и особеностите на животните, с които присъстващите ще се запознаят на живо. Групата вероятно ще има възможност да се запознае и с отглежданите там каракачански овчарски кучета, дългокосместа калоферска коза и рядък вид овца.

18,00 – след посещението при вълците и мечката:) се отпътува обратно за София.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>