ЧИПРОВЦИ /Учебен press release/

Природата на Чипровци е недокосната и чиста. Тя носи божествен заряд и усещане за безвремие. Планината, прегърнала градчето в силните си обятия, пази духа на историята, а вятърът разказва легенди и митове от миналото, пренасяйки ни в славните за Чипровци времена на икономически, духовен и културен възход. Днес това място продължава да бъде толкова красиво и тайнствено, както преди. Реката, преминаваща през градчето, продължава да плиска чистите си води и да отразява в себе си живота на чипровчани, поколение след поколение.

 

Животът на чипровското население е изпъстрен от културно и духовно разнообразие и носейки най-чистите и древни културни и духовни практики, той се превръща в една отворена енциклопедия за туристите, посетили града. Религията се характеризира с уникална духовна пъстрота и преминава от чисто православие, през католицизъм, с изключителен акцент върху езическите практики на жертвоприношението.  Основните църкви – католическата и православната – са разположени една до друга. Този факт отразява необикновена религиозна толерантност и приемственост.

Чипровци си има и собствен език – торлашкия. В неповторимо преживяване се превръща разказът на някой местен, който бъде разказан артистично на торлашки.  Сякаш думите си имат собствен смисъл, който не може да бъде преведен, а може да съществува само по този свой си начин.

Чипровското килимарство  е поредното уникално богатство на Чипровчани. Тази стара традиция се предава от поколение на поколение и подобно на торлашкия език, тя способства за запазването на символното и митологично богатство на региона. Множеството изрисувани сюжети и мотиви пленяват всеки, който се докосне до тях и разказват сами за  своите създатели, отразявайки духовното усещане и манталитета на чипровчани. Тяхното многобагрие, уникалните материали и тъкани, символните орнаменти и фигури продължават да привличат вниманието на ценители от България и света.Чипровската школа в килимарството датира от 1750 г. в който начален период преобладават триъгълните фигури и се използват 4 основни цвята: керемидено червено, охра, зелено, индигово синьо. Килимарството продължава да бъде основен поминък за чипровчани. Килимите се изработват от натурални продукти, като основа са им памук и вътък – вълна, като имат много дълъг живот, качеството и цветовете не се променят повече от 50 г. на всяка страна на килима.

Характерна особеност на региона са оброчните кръстове/оброци/. Тези символи са невероятно колоритна смес от различни духовни традиции/християнска, мюсюлманска и езическа/ и отразяват необходимостта на човек от божествена закрила и гаранция, че лошо няма да го сполети онзи, който отдаде почит пред светец, чрез измайсторяване на оброк или просто чрез участието му в жертвопренасянето на животно в определен ден от календара. Кръстовете са поставени на специални места със силна енергия  и навяват усещане за нечовешко присъствие, за божественото.

Приветливите хора са готови да посрещнат всеки гост, да го нагостят с традиционна чипровска кухня, да му разкажат своите истории, да го въведат в своя непокътнат романтичен свят и да го накарат да се чувства като в сън – без време, без граници – да го предизвикат да се върне в онзи цикличен идиличен свят, в който от камбаната на църквата разбираш колко е часът, слънцето ти напомня кога започва денят. От природата зависи препитанието на хората, бистрите води на река Огоста продължават да се плискат монотонно, попивайки като свидетел неизменно живота  на хората..Вятърът разказва своите легенди и се ослушва за нови. А Бог е толкова близо до земята, че е оставил следи на всеки хълм, по който е минал, белязвайки го с оброчен кръст. И е направил път, по който трябва да мине всеки един от нас…

One thought on “ЧИПРОВЦИ /Учебен press release/

  1. Pingback: Покана за Пътуващ университет „Място за бъдеще“ 2016 в Западна Стара планина и Чипровци (26 май – 1 юни 2016 г.) | Място за бъдеще

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>