Юлиана НАСКОВА – Моята визия за “Място за бъдеще”

 

Юлиана Наскова:

Искам проектът ни, който определено е пилотен и иновативен като дух и замисъл, да се превърне в някакво стабилно средоточие на идеи, стратегии, планове и места, хора, и най-вече да допринесе за устойчивото развитие на местата, вече засегнати или застрашени от българската алчност за краткосрочни печалби. Чрез подходящите хора, събития и целенасочена синергия да представим проекта и да въвлечем колкото се може повече заинтересовани хора в него. Да накараме другите да се заинтересуват, да се замислят и да планират собствения си живот по друг начин, като започнат да отчитат и да противодействат на факторите замърсяване, шум, грозно, непланомерно, некомфортно презастрояване, разрушаване. Да започнат да мислят и да действат на практика за устойчиво развитие в дома, в квартала, в града, в държавата… Опазването на околната ни среда и зелената идея да бъдат изчистени от натрупаните клишета и умора от бездействието на институциите начело с наглите си безскрупулни ръководители и да се влеят нови идеи и стратегии за работа с хората и за противодействие на българската престъпна немарливост. Представям си, че хората, въвлечени в този проект, след края му са се осъзнали ЕДНА ИДЕЯ повече като активни граждани, отговорни за своя живот, за развитието си, тяхното и това на поколенията след тях.

Иска ми се студентите да осъзнаят например, че Черноморското крайбрежие принадлежи на всеки българин, че е уникално, че е само част от уникалните места в страната и че стабилното и правилно развитие на Черноморието е в интерес на всеки българин, и то не само по време на лятната му отпуска. Това важи и за останалата част от българската природа.

Иска ми се като краен резултат от проекта след тази кратка една година да развием мрежа от студенти, които имат идеи за устойчиво развитие на околната среда и опазване на природата. Които, след като приключи проектът, да започнат да ПЛАНИРАТ собствения си живот в съответствие с принципите на устойчивото развитие и да заработят по университетите и да събудят колегите си и преподавателите си, един своеобразен think tank. Да започнат да работят в местната си общност, в квартала си, след близките, познатите и приятелите си. Да разпространят опита си в по-обширна среда, да се включат в други събития, самите те да инициират събития.

В проекта според мен трябва да заложим и на провокацията, и на предизвикателството, и на личния пример, и на представянето на идеи и концепции по нетрадиционен начин, и на индивидуалния подход… Освен обикновените, по–конвенционални презентации и срещи, дискусии и кръгли маси, да провокираме целевата си група с нещо, което след като им се представи визуално, да ги накара да мислят цял ден…

Основната идея на „Място за бъдеще“ е ОБУЧИТЕЛНА, ИНФОРМАЦИОННА, ОБРАЗОВАТЕЛНА.

Иска ми се този проект ДА СЕ ЗАПОМНИ И ДА ПОСЛУЖИ КАТО МОДЕЛ, при това успешен и действащ.

Какво правим всъщност?

Място за бъдеще е възможност за съчетаване на новото, различното, забавлението и грижата за околната среда с обучението, със запознанството с нови хора, организиране на уъркшопове, концерти на открито, семинари, дискусии, кръгли маси, както и с личен пример от страна на участниците в проекта.

Събра ни грижата за бъдещето на любимото ни кътче – в природата или в града…

Бъдете един от нас!

Представяне на книгата Място за бъдеще. Година първа.

Кои сме ние?

Млади и ангажирани, отговорни и усмихнати, амбициозни и дръзновени – вдъхновен екип от приятели-съмишленици, ние все още се учим един от друг, забавляваме се с работата си, защото проектираме, мислим, купонясваме, участваме, творим, даваме от себе си, предлагаме решения за развитие, което има бъдеще.

Кой друг участва?

Наши партньори са Коалиция от неправителствени и граждански организации “За да остане природа в България”, Нов български университет, Софийски университет “Св. Климент Охридски” и …

Вие

Вие сте бъдещето. Вие се вълнувате от съдбата на Иракли, Синеморец, Княжевската гора, Странджа и всички тези райски и все още девствени местенца из България… и много други.

Вие симпатизирате на онези граждани, които не само защитават българската природа и културно наследство, но и дават пример за достойно човешко и гражданско поведение.

Вие сте любознателна, търсеща и активна личност, която не само се интересува от света около себе си, но и допринася той да се промени към по-добро…

Вие смятате, че има смисъл да познавате гражданските си права и че е важно да се научите как да ги защитавате.

Вие разбирате ползата от гражданската активност и желаете да се включите със свой проект, идея, събитие.

Вие искате да научите повече за хората, които се борят, за да оцелеят Родопите, Витоша, Руската църква, гранд-хотел “България”… Които правят туризъм, вписвайки го в околната среда. Които отстояват правата си не само за себе си, а с мисъл за общността. Които предлагат устойчиви пътища за развитие.

Които не се страхуват да бъдат различни, защото различието им се гради на принципи и ценности. Които виждат смисъл в човешката съпричастност и намират удовлетворение в дела, чиито плодове ще берат хората след тях.

Които са незабележими днес – но за които ще се говори утре. Които мислят и действат сега, за да ни има и в бъдещето.

Вие сте студент, преподавател, член на университетската администрация…

Вие познавате интересни и дейни личности и инициативи, които могат да обогатят представите ни за социалния свят.

Вие имате професионален и граждански опит, който искате да споделите с ваши колеги, приятели, познати.

Вие имате идеи, които искате да осъществите – да направите филм или клип, да напишете есе или статия, да разработите и проведете анкета, да организирате среща или дебат.

Искате да намерите съмишленици…

Потърсете ни тук (http://placeforfuture.org)

или ни пишете на place.for.future -в- gmail.com!

ВИЖ ОЩЕ:

 

Дебат “Моите права в Европейския съюз” – Втора част: Студентски права и права срещу полицейски произвол

2 thoughts on “Юлиана НАСКОВА – Моята визия за “Място за бъдеще”

  1. Pingback: “Моите права в Европейския съюз” – Втора част: Студентски права и права срещу полицейски произвол | Място за бъдеще

  2. Pingback: Пролетен пътуващ университет “Европа на път: Овластяване на гражданите и устойчиво развитие” – Чипровци 2014: | Място за бъдеще

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>