Нов проект на Щастливеца: Проект за пермакултурна градина в кв. Витоша в София

17 юни 2014 г., София. На 14 юни с доброволческа акция стартира проектът “Био-център в обществена полза – квартал Витоша, ВЕЦ Симеоново”, финансиран от мобилния оператор Мобилтел по програма “Мтел еко грант”. Седеммесечният проект цели да превърне една квартална градинка в остров на биоразнообразие и пространство за градско земеделие. Замисълът е, докато се случва това, естествено да се сформира една сплотена общност от хора от квартала, която да продължи да поддържа създадената градина и да я развива и след приключването на проекта. Дали реализирането на подобна инициатива ще подтикне още градски жители да търсят начини да бъдат близо до природата дори и в града и ще стане ли масова практика градското земеделие и в нашата столица?

“Подобни градини вече не са рядкост в големи градове като Ню Йорк, Лондон, Барселона, Лос Анджелис, Берлин и много други. Те не само ни връщат към едно позабравено от съвременния градски човек познание – как се отглежда и откъде идва храната, но най-вече са доста добър повод хората да се събират около грижата за средата, в която живеят. Също са чудесен начин да сме близо до природата и в ежедневието си в града. Известно е, че работата със земята намалява нивото на стрес и изпълва човек с чувство на удовлетвореност, нещо, от което определено се нуждаем в забързания градски начин на живот”, споделя Таня Илинска, координатор на проекта.

Градината предстои да бъде изградена на принципите на пермакултурата и в крайния си вид ще представлява устойчива екосистема, имитираща гора. Включва големи и плодни дървета, ядливи храсти, пълзящи растения, зеленчуци, билки и подправки или с други думи изобилие от разнообразни растителни видове, които на всичкото отгоре произвеждат и храна. Всички те ще бъдат комбинирани така, че да изпълняват различни функции в градината, да се пазят едно друго от вредители и да си помагат, за да се сведе до минимум нуждата от външна намеса (така нареченото комбиниране на растенията в  “гилдии”). В природата устойчивостта на естествените екосистеми до голяма степен зависи и от присъствието на различни насекоми, птици и други. Точно за това проектът предвижда поставянето на къщички и хранилки за птици, както и изграждането на хотел за полезни насекоми – едно изключително просто и особено забавно за децата начинание.

Съвсем скоро на място в градината започват и първите обучения за запознаване с основните принципи на пермакултурата (първото е предвидено за 22 юни, неделя). Ще бъдат проведени и редица работилници при изграждането на отделните елементи в градината (билкова спирала, хотел за насекоми, отглеждане на гъби в градска среда и други). Отворени са за всички, които са любопитни и жадни за нови знания, стига да не свършат местата.

Също така посетителите на бъдещия демонстрационен център ще могат да се запознават с различни методи за компостиране или как органичните отпадъци се превръщат бързо и лесно в храна за растенията в градината.

Феновете и поддръжниците на инициативата ще могат да се информират за случващото се и предстоящите събития на бъдещия сайт на проекта. Там ще могат да намерят и повече информация за пермакултурата, нейните основни принципи и различните възможности за използването им в градска среда, както и добри практики от България и  света. Желаещите да се включват като доброволци също ще могат да разбират за актуалните възможности там. За да следите какво се случва сега, можете да се присъедините към сформираната фейсбук група.

Екипът на проекта се състои от активни граждани от квартал “Витоша”, други столични квартали и членове на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”. Проектът се финансира от мобилния оператор Мобилтел ЕАД по програма “Мтел еко грант”, осъществява се с партньорството на Столична община – район “Студентски”, Къщата – център за малки изследователи и Джуниър Ачийвмънт България.

За контакти:

Петър Вълчовски – ръководител,  petarvalchovski -в- gmail.com, тел. 0886 28 22 99

Таня Илинска – координатор t.ilinska -в- gmail.com, тел. 0889 93 24 51

Вера Петканчин – медии, тел. 0988 96 04 88

групата на проекта във фейсбук

 

* * *

От пресата: (източник: http://offnews.bg/news/)

Петте проекта, защитаващи каузата за опазване на българската природа, които тази година спечелиха екологичната грантова програма на Мтел, подписаха договорите си за финансиране.

Това се случи на специална церемония, която се състоя в Ботаническата градина на БАН в София.

Инициативата на Мтел се провежда за 6-та поредна година, като този път състезателите, които се бореха за финансиране, бяха 28. Спечелилите 5 неправителствени организации ще си разделят сумата от 50 000 лева, за да реализират своите идеи.

Проектите, които спечелиха финансиране тази година, са на българско дружество за защита на птиците, сдружение „Щастливеца“- София, национална асоциация на ресурсните учители, сдружение за дива природа „Балкани” и природозащитно сдружение „Биосфера“.

Всяка една от организациите е представила своята идея за опазването на малки екосистеми или за популяризирането на значението на околната среда.

Българското дружество за защита на птиците например печели финансиране от „Мтел еко грант“ за четвърта поредна година. Проектът им се казва „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите“. Идеята на дружеството е да доразработят приложението си за смартфони, наречено „Smart birds”. Това е платформа, която определя какви са птиците по звука, който издават. Тя ще бъде доразвита, така че да показва влажността на въздуха и посоката на вятъра.

Сдружение „Щастливеца“ – София пък спечели тазгодишната награда с проекта си „Био-център в обществена полза – квартал Витоша, ВЕЦ Сименово – изграден на принципите на пермакултурата“. Организацията има за цел да скъси връзката между човека от града и земята, като създаде център за биорастениевъдство в София.

Проектът, с който националната асоциация на ресурсните учители спечели финансиране от „Мтел еко грант“, се казва „Зелено включване“. В него е заложена идеята зеленчукова градина, в която да работят деца с специални потребности. Така проекта ще им даде възможност да усвоят умения в сферата на биоземеделието.

Сдружение за дива природа „Балкани” пък получи финансиране за проекта си „Делфини и хора – съжителство в морето“. Тяхната идея е да поставят звукови устройства на мрежите за ловене на риба и така делфините да не се хващат в тях. Така ще бъдат намалени щетите, които животните нанасят на улова на рибарите, а самите делфини няма да се нараняват, оплитайки се в мрежите.

Природозащитното сдружение „Биосфера“ получава финансиране по проекта „Спешни мерки за опазване на двата вида сухоземни костенурки и ключови за тях места в Източни Родопи”.

Първоначалният подбор и оценка на всички проекти, които са участвали в програмата “Мтел еко грант” тази година, е направен от експерти на фондация „Помощ за благотворителността в България” и двама независими външни експерти, а след това жури е избрало петте организации, които спечелиха финансиране.

източник: http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_4/%D0%9F%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%9C%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8_347730.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>