Нашите проекти

Проекти на Образователна мрежа Място за бъдеще и Софийско гражданско сдружение Щастливеца :

НОВО! 2023 г.: “Земя на копнежи” – театрално представление на Димитра Канева и творчески екип  в партньорство с Екологично сдружение „За Земята” с подкрепата на Софийско гражданско сдружение – Щастливеца.

Сценарият е вдъхновен от реалността и е в подкрепа на кампанията за получаване на справедливи обезщетения при изселването на села в Старозагорско, заради продължаващия въгледобив. След края на всяко представяне на постановката е предвидена и кратка дискусия за съдбата на с. Бели бряг с участието на експерти от „За Земята”.

Земя на копнежи” – изследва връзката на човека с дома му, усещането за принадлежност и общност, емоциите пред лицето на загубата.

Трима младежи се сблъскват с разрухата и самоутвърждаването им като личности минава през борбата за запазване на земята им и всичко, което тя символизира. Как да не се предадат на отчаянието?

Това е приказка за планина-пазител, за дълбок, зелен лес, и за море, което удавя старите хоризонти и ражда нови.”

Творчески екип на “Земя на копнежи”:

Режисьор: Лъчезара Василева

Участват: Никол Василева, Александър Георгиев, Ния Балчева, Димитра Канева

Авторска музика: Мирослав Моравски

Сценограф и фотограф: Елица Стефанова

Костюмограф: Яна Канева

Графичен дизайнер: Джасмин Лозанова

Социални медии: Мария Костодинова

АРХИВ:

2018 г.: Градска мобилност от бъдещето или от миналото?– Crowd-In Project

Международният проект Crowd-In се осъществи в партньорство между Интердисциплинна образователна мрежа Място за бъдеще, Иниститут за изследване на обществата и знанието при БАН, Институт за иновации и подобрение на работната среда (FIAP) към Градчето на учените в град Гелзенкирхен, Германия, Дом за науките за човека (MSH) към Университетът на Бургундия, Франция, Софийско гражданско сдружение Щастливеца.

crowdinLogo

ВИДЕО-ДНЕВНИК на Проект “Enabling students and citizens to realize their global environmental and social footprint” (“Глобалния ни еко-социален отпечатък?”) (2015-2017 г.)

DSCN813813346493_10153769023955819_7464931057452084548_n

От месец октомври 2015 г. СГС-Щастливеца е партнираща организация на Екологично сдружение “За Земята” по проект „Enabling students and citizens to realize better their global environmental and social footprint.“ по сключен договор с CEE Bankwatch Network (address Rozcesti 6/1434, Praha 9, 190 00, Czech Republiс)  № 681/15.

В рамките на този проект екип на СГС-Щастливеца организира и осъществи със студенти от различни специалности в няколко университета девет публични семинари-дискусии с гост-лектори, по теми, посветени на Годината на развитието на ООН

ВИДЕО-ДНЕВНИК на Международен пътуващ университет „Европа – място за бъдеще” – Чипровци 2017

ВИДЕО-ДНЕВНИК на Международен Пътуващ университет  “Бъдещето на града” , който се проведе в края на май 2016 г. в Западна Стара планина и в Чипровци

 Пътуващ университет “Устойчиво развитие и нови общности в Европа”, който се проведе от 5 юли до 12 юли 2015 г. в Западна Стара планина и в Чипровци

7 години Пътуващ университет Място за бъдеще в Чипровци – ознаменуването му се случи на 24 април 2015 г. в Нов български университет

През 2013 г. и през 2014 г. успешно осъществихме:

Дискусии София – град на бъдещето. Комуникират ли гражданите със Столична община?

Биоградина “Витоша” – образователен център за бъдеще 

проект на Петър Вълчовски с подкрепата на гражданско сдружение ЩАСТЛИВЕЦА

Пролетен университет „Европа на път“ Чипровци 2014

Пътуващ университет Място за бъдеще: ЧИПРОВЦИ 2013

Младежки лагер „Стара планина 2013” до Пирот

Проект Образователна ГРАДИНКА в Студентски град  

Немско-български ученически обмен:

Устойчивото потребление – условие за свят с бъдеще, Ваймар, май 2013

Лятна практика “Култура на бъдещето” в Чипровци и Западна Стара планина (2010 г.) в партньорство със Студентски съвет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проект УНИВЕРСИТЕТ НА ОТКРИТО: Непознатата Витоша, съвместно с Дирекцията на Природен парк Витоша и Нов български университет (2010 г.)

Проект МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ (2008-2009 г.) в партньорство с организациите от природозащитна коалиция “За да остане природа в България”, Нов български университет и Катедра Теория и история на културата към Философски факултет на офийски университет “Св. Климент Охридски”, подпомогнат от CEE Trust

Проект за трайно и устойчиво решаване на проблема с отпадъците на София, в партньорство с КОАЛИЦИЯ НУЛЕВИ ОТПАДЪЦИ (2006 г.)

Коалиции, кампании и проекти на Щастливеца

Щастливи дела:

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ

Университетска кампания за гражданско участие и устойчиво развитие МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ, подпомогнат от CEE Trust — целта е осъществяване на широк граждански форум в университетска среда и включване на проблематиката на гражданското участие и устойчивото развитие като практическа дейност в учебните програми на различни университетски специалности..http://www.placeforfuture.org/

ЗА ПРОЕКТА

Проектът „Място за бъдеще“ се осъществява от Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“ с финансовата помощ на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust).

Университетската среда е естественото място, в което се раждат визии и новаторски проекти за бъдещето. Призванието на университетското образование е изграждането на интелектуалния елит – компетентни специалисти с ярка гражданска позиция.

Място за бъдеще“ установява трайна връзка между академичния свят, гражданските инициативи и неправителствения сектор. Теоретичното и практическото обучение в реална среда дава конкретни примери за това как устойчивото мислене може да се превърне в устойчиво действие, като осъществява един своеобразен Университет на открито.

Ключовата дума на нашия проект е взаимодействие. Като превръща университетската среда в място за широк обществен дебат, проектът създава възможности за взаимодействие между активното гражданство и академичната общност.

Чрез разнообразни събития в университетска среда, екипът и партньорите съдействат на активни граждански инициативи. По този начин „Място за бъдеще“ включва в университетското образование нови идеи, актуални дебати и новаторски форми на обучение. Студентите придобиват знания и опит не само за теоретичния, но и за практическия аспект на гражданското участие като основа за устойчиво развитие.

Тези два аспекта определят новаторския и интердисциплинарен характер на проекта.

Място за бъдеще“ се осъществява от екип в състав:

д-р Петър Канев – ръководител на проекта, научен сътрудник в секция Антропология и изследване на религията в Институт за философски изследвания, БАН, преподавател в катедра История и теория на културата, Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, член на УС на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“.

ас. Радосвета Кръстанова – преподавател в Нов български университет (НБУ), докторант в департамент Политически науки на НБУ и в Бургундския университет, Франция, председател на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“.

арх. Мартин Микуш – магистър по градско планиране от Университета за архитектура, строителство и геодезия, специализирал в Университета в Синсинати, САЩ, член на Сдружение за енергийна култура.

Георги Стефанов – еколог, магистър по международен и алтернативен туризъм, член на WWF – Дунавско-карпатска програма, Сдружение за дива природа „Балкани“ и Информационен и учебен център по екология (ИУЦЕ).

Калин Ненов – студент в магистърска програма по превод, НБУ, преводач и издател във фондация „Човешката библиотека“.

Юлиана Наскова – магистър по управление на институции за социална работа, член на Българското дружество за защита на птиците, екологично сдружение „За Земята“ и CVS България.

Людмила Иванова – администратор на проекта, член на УС на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“.

Нели Станкова – счетоводител на проекта.

Място за бъдеще“ нямаше да се случи без помощта на:

Виолета Кръстева – студент по културология в СУ „Св. Климент Охридски“, координатор на „Място за бъдеще“ в програма културология на СУ „Св. Климент Охридски“.

Габриела Петрова – студент по културология в СУ „Св. Климент Охридски“, член на „Човешката библиотека“.

Гергана Костуркова – студент по културология и международни отношения в СУ „Св. Климент Охрдски“, координатор на „Място за бъдеще“ за Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO.

Иван Попов – Иво – студент в специалност „Реклама“ на департамент Кино, реклама и шоубизнес на НБУ, администратор на студентския форум на НБУ.

Димитра и Яна Каневи – най-младите членове на екипа на „Място за бъдеще“.

Проектът се осъществява в партньорство с:

- Департаменти Политически науки, Икономика и бизнес администрация, Масови комуникации и Дизайн и архитектура на Нов български университет;

- Философски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“;

- Институт за философски изследвания при Българска академия на науките;

- Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO към СУ „Св. Климент Охридски“;

- Община Чипровци;

- Коалиция „За да остане природа в България“ в лицето на Българска фондация „Биоразнообразие“, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Сдружение за дива природа „Балкани“, WWF – Дунавско-карпатска програма, Асоциация на парковете в България, Информационен и учебен център по екология, сдружение „Велоеволюция“.

УНИВЕРСИТЕТ НА ОТКРИТО


На 29 и 30 май 2010 година беше осъществен първият пътуващ семинар “Непознатата Витоша” по проект “Университет на открито” на Нов български университет, Софийско гражданско сдружение “Щастливеца” и Дирекция на Природен парк Витоша. Една от основните задачи на проекта Университет на открито е подобряването и създаване на нова визия на входовете към най-стария природнен парк на Балканския полуостров – Витоша. За опознаване на входовете към парка студентите и преподавателите се разделиха на няколко работни групи. Една част от тях (бъдещи архитекти и културолози) посетиха непознатата южна страна на Витоша – селата Боснек и Чуйпетлово, а друга част се включиха в почистването на парка, организирано от WWF Дунавско-карпатска програма по случай деня на природните паркове, както и в различин дейности във и около кв. Драгалевци.
Работните групи се събраха следобед заедно в хижа Звездица, където презентираха и обсъдиха съвместно с представители на Дирекцията на Природен прак Витоша наблюденията си и извършените от тях до момента дейности по проекта в рамките на учебните им програми, стажове и практики.За уточняване на тази задача в хижа Звездица бе проведена кръгла маса “Устойчиво развитие в Природен парк Витоша“, открита от директора на парка инж. Тома Белев. Петър Канев от Софийско гражднаско сдружение “Щастливеца” подкани участниците от различните депаратаменти и специалности да споделят първите резултати от наблюдениията си и от практическата си и учебна дейност в парк Витоша.
Задачата на студентите от специалности Политически науки, Международни отношения и Масови комуникации на Нов български университет и стажанти в Софийско гражданско сдружение “Щастливеца” беше да проучат бита и отношението към планината на местни хора от кв. Драгалевци. Ръководител на групата беше ас. Христо Бонев, докторант от Департамент Масови комуникации на НБУ:
Третата група студенти – стажанти в СГС-Щастливеца от стаж “Култура на бъдещето – проекти и практики на устойчиво развитие” имаше задача да интервюират хижари и хотелиери в района на местността Златните мостове. Ръководител на групата беше Томислава Гецова от CVS-България, студент от специалност културология на СУ “Св. Климент Охридски”:
Четвъртата група беше от представители и стажанти на Софийско гражднаско сдружение “Щастливеца” и имаше за задача обследване на входовете към парк Витоша от кв. Драгалевци и на културно-историческото наследство в Драгалевския манастир. Ръководител на групата беше д-р Петър Канев от Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”:
Петата група студенти имаше задача да се включат в дейностите за подпомагане на Дирекция на Природен парк Витоша, организирано от WWF Дунавско-карпатска програма по случай Денят на природните паркове. Групата беше разделена на две подгрупи – едната от студенти и преподаватели от специалности Екологичен мениджмънт и Управление на туризма от Департамент Икономика и бизнес администрация на Нов български университет с ръководители доц. Събина Ракарова и д-р Михаил Михайлов от НБУ, а другата отново студенти от специалност екологичен мениджмънт на НБУ, както и от стажанти в СГС-Щастливеца от специалност Международен алтернативен туризъм към Депаратамент Науки за земята и околната среда на НБУ, с ръководител Людмила Иванова от Управителния съвет на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”. Част от студентите се включиха в почистването на парка, а други участваха в ремонт на дървен мост:

ГРАЖДАНСКИ ФОРУМ СОФИЯ

Форум София е дискусионна група, отворена към участници, интересуващи се от:
Гражданско участие в процеса на Устройствено планиране на гр София,
Опазване на природните и културни ценности на град София.  http://groups.google.com/group/forumsofia?pli=1

КОАЛИЦИЯ ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ

За да остане природа” е независима, непартийна коалиция от граждански групи и неправителствени организации, която се бори за опазване на природата в България чрез насърчаване на гражданското общество и спазване на законодателството. Коалицията защитава Земята и хората като обединява дейностите на членовете си, свързани с целите й, мобилизира граждански групи и експерти, провежда информационно-образователни кампании и лобира за създаването и прилагането на екологична политика. И всичко това, експертно, етично и артистично. http://forthenature.org/

КОАЛИЦИЯ “БЪДЕЩЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НА СОФИЯ” ЗА ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО И АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА СТОЛИЦАТА

Коалицията от граждански организации “Бъдеще за историческото наследство на София”, която от дълго време насам се опитва да предизвика вниманието на градските власти и обществеността, включва следните неправителствени, граждански организации: Граждански комитет “Спасение 2000”, Инициативен комитет “Сакра Сердика”, Гражданско сдружение “Художествената академия в духа на първостроителите”, Проект “Място за бъдещето”, Гражданска инициатива за устойчиво развитие, Форум “София”, Асоциация на българските археолози. Координатор на коалицията е информатикът Митко Грозев. Нейни учредители са граждански сдружения и комитети, които фокусират дейността си върху опазването на археологическото и архитектурното наследство на столицата, както и върху устойчивото развитие на града. На пресконференцията по повод създаването на коалицията бяха повдигнати отново редица болезнени и за съжаление нерешени проблеми, като концепцията на метромрежата, която не е съобразена с археологическите дадености в централната градска част, изграждането на 17 подземни многоетажни паркинга също в центъра. Беше изтъкнато, че транспортно-комуникационната система според подготвения за приемане ОУП е пагубна за опазване на многовековното наследство на София. Не беше подминат и спорният проект за нова сграда на Художествената академия – красноречив пример за това как може да се унищожи една хармонична среда не като се руши, а като се строи. Крайно време е българската столица да има стратегия за устойчиво развитие. Въпреки че страната ни е ратифицирала редица международни конвенции, които я задължават да изработи стратегия, все още няма такава, изтъкнаха участниците в коалицията.  Декларация на коалицията
http://mediapool.etaligent.net/show/?storyid=158327

КОАЛИЦИЯ НУЛЕВИ ОТПАДЪЦИ

Целта на тази кампания е да предостави повече информация по проблема с отпадъците, както и да покаже алтернативните и трайните решения, които са устойчиви и щадят човешкото здраве и околната среда.

Такова решение е и Стратегията за нулеви отпадъци, чиято задача е да намали и елиминира отпадъците. Кампанията има за цел още да предостави платформа за гражданско участие на неправителствени организации, на инициативни комитети и на всеки желаещ да участва в процеса на вземане на решения по този наболял проблем. http://bluelink.net/zero-waste/

СГС-Щастливеца

В “Щастливеца” ни обединяват ценностите и практиките на гражданската компетентност и активност, съзнанието за нужда от гражданско образование, защитата на природата, включително и на човешката природа и любовта към хората, живота и живата природа – любовта, която носи щастие.

 

One thought on “Нашите проекти

  1. Pingback: 19 ноември 2016 г.: Общо събрание на Сдружение Щастливеца | Място за бъдеще

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>