Място за бъдеще: Образователна мрежа

cropped-logosymbol.gif

„Място за бъдеще“ установява трайна връзка между академичния свят, гражданските инициативи и неправителствения сектор. Теоретичното и практическото обучение в реална среда дава конкретни примери за това как устойчивото мислене може да се превърне в устойчиво действие, като осъществява един своеобразен Университет на открито.

Ключовата дума на нашата мрежа е взаимодействие. Като превръща университетската среда в място за широк обществен дебат, „Място за бъдеще“ създава възможности за взаимодействие между активното гражданство и академичната общност.

Чрез разнообразни събития в университетска среда, екипът и партньорите съдействат на активни граждански инициативи. По този начин „Място за бъдеще“ включва в университетското образование нови идеи, актуални дебати и новаторски форми на обучение. Студентите придобиват знания и опит не само за теоретичния, но и за практическия аспект на гражданското участие като основа за устойчиво развитие.

Тези два аспекта определят новаторския интер- и транс-дисциплинен характер на Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ.

“Място за бъдеще”, филм на Елена Колева и Григор Атанасов, студенти в НБУ

*

 

Какво правим всъщност?

Място за бъдеще е възможност за съчетаване на новото, различното, забавлението и грижата за околната среда с обучението, със запознанството с нови хора, организиране на уъркшопове, концерти на открито, семинари, дискусии, кръгли маси, както и с личен пример от страна на участниците в проекта.

Събра ни грижата за бъдещето на любимото ни кътче – в природата или в града…

Бъдете един от нас!

Представяне на книгата Място за бъдеще. Година първа.

Кои сме ние?

Млади и ангажирани, отговорни и усмихнати, амбициозни и дръзновени – вдъхновен екип от приятели-съмишленици, ние все още се учим един от друг, забавляваме се с работата си, защото проектираме, мислим, купонясваме, участваме, творим, даваме от себе си, предлагаме решения за развитие, което има бъдеще.

ЧУЙ ТУК

Интервюта за Място за бъдеще:

Петър Канев по БНР:

081023_Petr-Horizont_56kbps

Радосвета Кръстанова по Дарик:

081031_Radi-Darik_56kbps

Радосвета Кръстанова по Радио Франс Интернасионал:

081029_Radi_RFI_56kbps

Калин Ненов, Мартин Микуш и Габриела Петрова по Джаз FM:

081112_MartinGabiKalin-JazzFM

Кой друг участва?

Наши партньори са Коалиция от неправителствени и граждански организации “За да остане природа в България”, Нов български университет, Софийски университет “Св. Климент Охридски” и …

Вие

Вие сте бъдещето. Вие се вълнувате от съдбата на Иракли, Синеморец, Княжевската гора, Странджа и всички тези райски и все още девствени местенца из България… и много други.

Вие симпатизирате на онези граждани, които не само защитават българската природа и културно наследство, но и дават пример за достойно човешко и гражданско поведение.

Вие сте любознателна, търсеща и активна личност, която не само се интересува от света около себе си, но и допринася той да се промени към по-добро…

Вие смятате, че има смисъл да познавате гражданските си права и че е важно да се научите как да ги защитавате.

Вие разбирате ползата от гражданската активност и желаете да се включите със свой проект, идея, събитие.

Вие искате да научите повече за хората, които се борят, за да оцелеят Родопите, Витоша, Руската църква, гранд-хотел “България”… Които правят туризъм, вписвайки го в околната среда. Които отстояват правата си не само за себе си, а с мисъл за общността. Които предлагат устойчиви пътища за развитие.

Които не се страхуват да бъдат различни, защото различието им се гради на принципи и ценности. Които виждат смисъл в човешката съпричастност и намират удовлетворение в дела, чиито плодове ще берат хората след тях.

Които са незабележими днес – но за които ще се говори утре. Които мислят и действат сега, за да ни има и в бъдещето.

Вие сте студент, преподавател, член на университетската администрация…

Вие познавате интересни и дейни личности и инициативи, които могат да обогатят представите ни за социалния свят.

Вие имате професионален и граждански опит, който искате да споделите с ваши колеги, приятели, познати.

Вие имате идеи, които искате да осъществите – да направите филм или клип, да напишете есе или статия, да разработите и проведете анкета, да организирате среща или дебат.

Искате да намерите съмишленици…

Потърсете ни тук (http://placeforfuture.org)

или ни пишете на place.for.future -в- gmail.com!

* * *

Кампания МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ се осъществява от Софийско гражданско сдружение “ЩАСТЛИВЕЦА” и партньори

.

* * *

Сдружение “Щастливеца” през април 2012 – среща с Франк Дюбоа

Сдружение Щастливеца в Чипровци през юни 2013
Сдружение Щастливеца в Чипровци през юни 2013

* * *

Няма сценарий, който да попречи на пробуждането на гражданското общество.

~ ~ ~

Каним Ви да се включите в

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ

МЯСТО ЗА БЪДЕЩ

Е

Какво е това?

Университетска кампания за устойчиво развитие и гражданско участие на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца” и партньори.

Дарете ни !

Драги приятели на Образователна мрежа Място за бъдеще и на гражданско сдружение Щастливеца,

Дейността на сдружения като нашето разчита на всякаква подкрепа – включително финансова. ……

Ето вариантите:

1. Директно от ваша ePay микросметка – ползвайте формата долу:

Описание Сума (лв.)
Цел на дарението (впишете и ваш имейл за връзка)  формат XX.XX
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

Това са данните на Щастливеца в ИПЕЙ:

Клиентски номер 6847748051
Пълно име Софийско Гражданско Сдружение – Щастливеца
E-mail placeforfuture в gmail-точка-com
ЕИК 175100581
Адрес София, ул. Шандор Петьофи 34
Адрес за кореспонденция София, ж.к Стрелбище, ул. Траянови врата, бл. 101, вх. Б, ет. 1
Материално отговорно лице Радосвета Трендафилова Кръстанова

2. С дебитна или кредитна карта от банкомат:

Следвайте инструкциите ТУК.

3. С кредитна карта онлайн - имейл на получателя е placeforfuture в gmail-точка-com

4. Пратете ни запис през easyPay – по-бързо, по-евтино и по-лесно от пощенските записи. :)
Изберете си удобен офис на easyPay (оттук; или от магазини Фантастико). Кажете, че пращате превод към ePay микросметка. Сметката е регистрирана от: Софийско Гражданско Сдружение – Щастливеца, имейл placeforfuture в gmail-точка-com.

5. Приведете дарението си на банковата сметка на сдружение Щастливеца:

IBAN: BG79 CECB 9790 0039 3970 57
BIC: CECBBGSF

Лично ще осведомим всеки дарител за какво са използвани дарените от него  средства за кампанията Място за бъдеще

Дарете от 5 лв. до 50 лв. или още – колкото можете да  си позволите и колкото намерите за добре.

предупредите с имейл (placeforfuture в gmail-точка-com) – пишете датата на пращане.

В случай, че желаете Вашето дарение да бъде целево – за точно определена дейност в рамките на инициативите, ценностите и целите на сдружение Щастливеца или на кампания Място за бъдеще, моля уведомете ни за това с писмо, за да преценим, заедно с Вас, как да реализираме Вашата идея.

Всяка малка сума ще ни е от незаменима помощ, защото многото малки жестове, събрани заедно, правят истински голямото – капка по капка вир става.

Коалиции, кампании и проекти на Щастливеца

Щастливи дела:

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ

Университетска кампания за гражданско участие и устойчиво развитие МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ, подпомогнат от CEE Trust — целта е осъществяване на широк граждански форум в университетска среда и включване на проблематиката на гражданското участие и устойчивото развитие като практическа дейност в учебните програми на различни университетски специалности.

.http://www.placeforfuture.org/

ЗА ПРОЕКТА

Проектът „Място за бъдеще“ се осъществява от Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“ с финансовата помощ на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust).

Университетската среда е естественото място, в което се раждат визии и новаторски проекти за бъдещето. Призванието на университетското образование е изграждането на интелектуалния елит – компетентни специалисти с ярка гражданска позиция.

Място за бъдеще“ установява трайна връзка между академичния свят, гражданските инициативи и неправителствения сектор. Теоретичното и практическото обучение в реална среда дава конкретни примери за това как устойчивото мислене може да се превърне в устойчиво действие, като осъществява един своеобразен Университет на открито.

Ключовата дума на нашия проект е взаимодействие. Като превръща университетската среда в място за широк обществен дебат, проектът създава възможности за взаимодействие между активното гражданство и академичната общност.

Чрез разнообразни събития в университетска среда, екипът и партньорите съдействат на активни граждански инициативи. По този начин „Място за бъдеще“ включва в университетското образование нови идеи, актуални дебати и новаторски форми на обучение. Студентите придобиват знания и опит не само за теоретичния, но и за практическия аспект на гражданското участие като основа за устойчиво развитие.

Тези два аспекта определят новаторския и интердисциплинарен характер на проекта.

Място за бъдеще“ се осъществява от екип в състав:

д-р Петър Канев – ръководител на проекта, научен сътрудник в секция Антропология и изследване на религията в Институт за философски изследвания, БАН, преподавател в катедра История и теория на културата, Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, член на УС на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“.

ас. Радосвета Кръстанова – преподавател в Нов български университет (НБУ), докторант в департамент Политически науки на НБУ и в Бургундския университет, Франция, председател на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“.

арх. Мартин Микуш – магистър по градско планиране от Университета за архитектура, строителство и геодезия, специализирал в Университета в Синсинати, САЩ, член на Сдружение за енергийна култура.

Георги Стефанов – еколог, магистър по международен и алтернативен туризъм, член на WWF – Дунавско-карпатска програма, Сдружение за дива природа „Балкани“ и Информационен и учебен център по екология (ИУЦЕ).

Калин Ненов – студент в магистърска програма по превод, НБУ, преводач и издател във фондация „Човешката библиотека“.

Юлиана Наскова – магистър по управление на институции за социална работа, член на Българското дружество за защита на птиците, екологично сдружение „За Земята“ и CVS България.

Людмила Иванова – администратор на проекта, член на УС на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“.

Нели Станкова – счетоводител на проекта.

Място за бъдеще“ нямаше да се случи без помощта на:

Виолета Кръстева – студент по културология в СУ „Св. Климент Охридски“, координатор на „Място за бъдеще“ в програма културология на СУ „Св. Климент Охридски“.

Габриела Петрова – студент по културология в СУ „Св. Климент Охридски“, член на „Човешката библиотека“.

Гергана Костуркова – студент по културология и международни отношения в СУ „Св. Климент Охрдски“, координатор на „Място за бъдеще“ за Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO.

Иван Попов – Иво – студент в специалност „Реклама“ на департамент Кино, реклама и шоубизнес на НБУ, администратор на студентския форум на НБУ.

Димитра и Яна Каневи – най-младите членове на екипа на „Място за бъдеще“.

Проектът се осъществява в партньорство с:

- Департаменти Политически науки, Икономика и бизнес администрация, Масови комуникации и Дизайн и архитектура на Нов български университет;

- Философски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“;

- Институт за философски изследвания при Българска академия на науките;

- Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO към СУ „Св. Климент Охридски“;

- Община Чипровци;

- Коалиция „За да остане природа в България“ в лицето на Българска фондация „Биоразнообразие“, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Сдружение за дива природа „Балкани“, WWF – Дунавско-карпатска програма, Асоциация на парковете в България, Информационен и учебен център по екология, сдружение „Велоеволюция“.

УНИВЕРСИТЕТ НА ОТКРИТО

YouTube Video

Donec nulla felis, vulputate fringilla ultrices id, congue et odio. Integer urna orci, pellentesque eget interdum a, iaculis tempus odio. Integer ante magna, pulvinar ut ornare nec, tempus at erat. Mauris quis sem eget arcu volutpat cursus non eget tortor. Sed non nunc turpis, in pulvinar mauris. Morbi in diam libero, eu bibendum odio.

ГРАЖДАНСКИ ФОРУМ СОФИЯ

Форум София е дискусионна група, отворена към участници, интересуващи се от:
Гражданско участие в процеса на Устройствено планиране на гр София,
Опазване на природните и културни ценности на град София.  http://groups.google.com/group/forumsofia?pli=1

YouTube Video

КОАЛИЦИЯ ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ

За да остане природа” е независима, непартийна коалиция от граждански групи и неправителствени организации, която се бори за опазване на природата в България чрез насърчаване на гражданското общество и спазване на законодателството. Коалицията защитава Земята и хората като обединява дейностите на членовете си, свързани с целите й, мобилизира граждански групи и експерти, провежда информационно-образователни кампании и лобира за създаването и прилагането на екологична политика. И всичко това, експертно, етично и артистично. http://forthenature.org/

YouTube Video

КОАЛИЦИЯ “БЪДЕЩЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НА СОФИЯ” ЗА ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО И АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА СТОЛИЦАТА

Коалицията от граждански организации “Бъдеще за историческото наследство на София”, която от дълго време насам се опитва да предизвика вниманието на градските власти и обществеността, включва следните неправителствени, граждански организации: Граждански комитет “Спасение 2000”, Инициативен комитет “Сакра Сердика”, Гражданско сдружение “Художествената академия в духа на първостроителите”, Проект “Място за бъдещето”, Гражданска инициатива за устойчиво развитие, Форум “София”, Асоциация на българските археолози. Координатор на коалицията е информатикът Митко Грозев. Нейни учредители са граждански сдружения и комитети, които фокусират дейността си върху опазването на археологическото и архитектурното наследство на столицата, както и върху устойчивото развитие на града. На пресконференцията по повод създаването на коалицията бяха повдигнати отново редица болезнени и за съжаление нерешени проблеми, като концепцията на метромрежата, която не е съобразена с археологическите дадености в централната градска част, изграждането на 17 подземни многоетажни паркинга също в центъра. Беше изтъкнато, че транспортно-комуникационната система според подготвения за приемане ОУП е пагубна за опазване на многовековното наследство на София. Не беше подминат и спорният проект за нова сграда на Художествената академия – красноречив пример за това как може да се унищожи една хармонична среда не като се руши, а като се строи. Крайно време е българската столица да има стратегия за устойчиво развитие. Въпреки че страната ни е ратифицирала редица международни конвенции, които я задължават да изработи стратегия, все още няма такава, изтъкнаха участниците в коалицията.  Декларация на коалицията
http://mediapool.etaligent.net/show/?storyid=158327

КОАЛИЦИЯ НУЛЕВИ ОТПАДЪЦИ

Целта на тази кампания е да предостави повече информация по проблема с отпадъците, както и да покаже алтернативните и трайните решения, които са устойчиви и щадят човешкото здраве и околната среда.

Такова решение е и Стратегията за нулеви отпадъци, чиято задача е да намали и елиминира отпадъците. Кампанията има за цел още да предостави платформа за гражданско участие на неправителствени организации, на инициативни комитети и на всеки желаещ да участва в процеса на вземане на решения по този наболял проблем. http://bluelink.net/zero-waste/

YouTube Video

ОСНОВЕН ЕКИП:

Петър Канев - ръководител на проект МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ

гл. ас. д-р Петър Канев – ръководител на проекта “Място за бъдеще”

гражданска активност:член на Управителния съвет на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”

граждански опит: коалиция “Нулеви отпадъци”, коалиция “За да остане природа в България”

професия: главен асистент в Институт за философски изследвания, Българска академия на науките и в Колеж по икономика и администрация – Пловдив

научно-образователна квалификация: магистър по културология (СУ, 1999), доктор пофилософия (секция Изследване на религиите и антропология, ИИОЗ, БАН)

професионален и непрофесионален опит: Литературно-философски клуб “ИДИОТ” към ЦСДК (1995-2003), специалист към проект “Народна памет” на Институт за социални ценности и структури “Иван Хаджийски” (2000 – 2003 г.), ръководител на проект“Българските православни свещеници и енории в контекста на развитието на гражданското общество в Югоизточна Европа” (2003-2005), ръководител на проекта на Инициативен комитет за чистота и законност към Институт “Отворено общество”, гр. София, за гражданско застъпничество в Столичен общински съвет за разрешаване на кризата с отпадъците на гр. София, участник в проект “Съществува ли български етнически модел?” към Фонд Научни изследвания на МОН (2006-2010), хоноруван преподавател в катедра Теория и история на културата в СУ “Св. Климент Охридски” (свободно избираема дисциплина, практика и вътрешен стаж “Култура на бъдещето: проекти и практики на устойчиво развитие”).

две думи: повече светлина

за връзка: petardkanev -в- gmail.com, 0894670050

ВИЖ ОЩЕ:

Петър Канев : Спомени за Софийско гражданско сдружение-Щастливеца

                                            * * *

Радосвета Кръстанова – председател на “Щастливеца”

Радосвета Кръстанова – координатор за НБУ

гражданска активност: председател на Управителния съвет на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”

граждански опит: коалиция “Нулеви отпадъци”, коалиция “За да остане природа в България”

професия: преподавател, Департамент Политически науки на френски език, Нов български университет

научно-образователна квалификация: Магистър по френска филология, специализация – превод, асистент по френски език за политолози, докторант по Политически науки в Нов български университет и в Бургундския университет в гр. Дижон, Франция

професионален и непрофесионален опит: Студия за игрални филми “Време”, БНР, Редакция за българите в чужбина, Литературно-философски клуб “ИДИОТ” към ЦСДК (1995-2003), издателство “Аргес”, издателство “Кама”, Училища “Европа”, Френски институт, Франкофонска агенция, Музей “Земята и хората”, както и много други приключения…

вдъхновение: сюрреализмът

две думи: сюрреалист в действие

за връзка: radosvetakk – @ – gmail.com, 0894670051

ВИЖ ОЩЕ : гражданското участие в Природозащитното движение в България в контекста на европейските ценности: статия от Радосвета Кръстанова

* * *

Иван Попов- Иво – координатор за НБУ и съ-координатор за ресор кино, реклама, връзки с обществеността и шоубизнес, координатор на “Място за бъдеще” за Студентски съвет на НБУ

* * *

Юлиана Наскова

Юлиана Наскова – координатор на екипа на “Място за бъдеще” и на партньорите в кампанията и в образователния център

* * *

Калин Ненов – координатор в издателската и виртуалната кампания на “Място за бъдеще”, преводач, редактор

гражданска активност: двигател в Човешката библиотека; създател и координатор на МРЕДЖАН; участник в разработката на “Екологично и практично

граждански опит: доброволец към “Зелени Балкани“, “За Земята“, “За да остане природа в България”; участник в над 500 международни електронни кампании за опазване на природата; “специализира” в опазване на горите, роля на личните избори

професия: преводач, редактор, литературен агент, преподавател по творческо писане

научно-образователна квалификация: бакалавърска степен от програма Чужди езици и култури – Англицистика в Нов български университет; Европейска магистърска програма по превод, пак там

професионален и непрофесионален опит: тук

две думи: холизъм, свързвам

за връзка: kalin.m.nenov -в- gmail.com

Калин НЕНОВ (НБУ, СГС-ЩАСТЛИВЕЦА) -The Human Library – Alternative Culture and Society of XXI Century (на аглийски език )lecture at the Traveling university and Summer school for sustainable regional development ‘Place for Future: Chiprovtsi 2013′ 3-9 June 2013 Chiprovtsi, Bulgaria

                           * * *

Гергана Костуркова – координатор за международната дейност, връзки с университети, връзки със СУ “Св. Климент Охридски” и за Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO, координатор и консултант – културно наследство, културен туризъм, международни отношения.                                                                                  *                 граждански опит: активен член на Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO; член на УС на сдружение “АМИГО” – Активни Младежки Инициативи за Гражданско Общество; доброволец-ментор на деца в неравностойно социално положение към сдружение “Доброволци България” ;

професия: студент “Международни отношения” в СУ “Св. Климент Охридски”

научно-образователна квалификация: бакалавър “Културология” (семестриално завършила) в СУ “Св. Климент Охридски”

две думи: грижа, усмивки

за връзка: gergana.kosturkova -в- gmail.com

ВИЖ ОЩЕ:

Немско-български ученически обмен: Устойчивото потребление – условие за свят с бъдеще, Ваймар, май 2013

Виолета Кръстева – координатор – музикален мениджмънт и изкуство, координатор за град Плевен

Ростислав Кандиларов – координатор на граждански форум за София, консултант – климатични промени и координатор за град Русе

Любомир Джеков – координатор за град Русе

СнимкаЙорданка Замфирова – координатро за община Чипровци

(Сдружение ЧАР, град Чипровци и СГС-ЩАСТЛИВЕЦА)

–  За Чипровци и региона

МиниизображениеСтоил Цицелков – координатор и консултант – културен мениджмънт и човешки права (Европейска асоциация за защита на човешките права и СГС-Щастливеца)

 Дискусия за социалните проблеми на град Чипровци – местна общност, поколения, образование, работа, публична сфера

Димитър Димов – помощник-координатор за НБУ, координатор за гр. Бургас и парк Странджа

Теодор Василев – координатор средно образование

Лора Абаджиева – координатро – средно образование

Нели Станкова – счетоводител на проекта

Людмила Иванова – отговорник за документацията на кампанията и центъра, координатор – права на детето

Тема Устойчива ахитектура и планиране:

арх. Веселка Тончева – – консултант – архитектура, градско планиране, градска среда, културно наслество,

арх. Галина Славова – – координатор – архитектура, културно наследство, културен туризъм,

Миниизображениеарх. Гергана СТЕФАНОВА - координатор – архитектура, дизайн, градско планиране, градска среда – за НБУ,

(Депратамент Архитектура, НБУ и СГС-Щастливеца):

Светлинно замърсяване на градовете

Миниизображение арх. Георги ГЕОРГИЕВ

 експериментална независима глинена екологична къща

онсултант

арх. Мартин МИКУШ - координатор – архитектура, градско планиране, градска среда, пермакултура

,Перманентната агрикултура

– лекция на арх. Мартин МИКУШ

Тема Екология и екологичен туризъм:

Георги Стефанов (СГС-Щастливеца, WWF България, ПП Зелените) – координатор и консултант – екология, климатични промени, алтернативен туризъм, координатор за Западна Стара планина

 - Зелен бизнес и екосистемни услуги

 

гл. ас. д-р Десислава Алексова - консултант – екология, алтернативен туризъм (Международно висше бизнес училище Ботевград и СГС-ЩАСТЛИВЕЦА) 

– Устойчив алтернативен туризъм – теория ипрактика

МиниизображениеЕлена Сабо – координатор – екология, алтернативен туризъм, младежки програми и обмен

Михаил Михов – консултант – алтернативен туризъм, туроператор и планински водач

ЕКИП ЗА КООРДИНАЦИЯ С ПАРТНЬОРИТЕ:

Йорданка Динева (БФБ) – координатор на коалиция от граждански кампании и природоопазващи организации “За да остане природа в България”

Надежда Максимова – координатор за коалиция от граждански кампании и природоопазващи организации “За да остане природа в България”

Вера Петканчин – координатор на коалиция от граждански кампании и природоопазващи организации “За да остане природа в България”,

Катерина Раковска – консултант екология, – координатор на коалиция от граждански кампании и природоопазващи организации “За да остане природа в България”

Андрей Ковачев – Ендрю – координатор и консултант – екология

доц. Росен Цонев – консултант – екология , координатро за парк Рила

Андрей Ралев – координатор Драгоманско блато и Витоша

инж. Тома Белев – консултант – природни паркове

Александър Дуцов – консултант хищници, координатор за СДП Балкани

адв. Александър Коджабашев – консултант по юридически въпроси, свързани с екологичното право и с гражданското участие

гл. ас. д-р Памела Бучкова – консултант екологично право, координатор с дпертамент Право на НБУ

доц. Събина Ракарова – консултант икономика

д-р Михаил Михайлов (НБУ) – консултант алтернативен туризъм

Любомир Попйорданов – консултант алтернативен туризъм и зелен бизнес

Франк Дюбоа – координатор международна дейност, координатор за Франция

Личности

Златина СТАНКОВА :

За българската анти-ГМО кампания

Гражданската мрежа за прокарване на рестриктивен закон срещу ГМО

 

Асен НЕНОВ за ГМО

- ВИЖ ТУК :

Асен НЕНОВ за ГМО

 

Филип КИРИЛОВ (Тринога)

Еко-технологии, младежки обмени, био-динамично земеделие, традиционни практики и приложение на научните открития и духовността на човешката личност.

Перманентната агрикултура

– лекция на арх. Мартин МИКУШ

на открито в Балкана

Николай НЕНЧЕВ  

директор на  Природен парк Врачански Балкан:

Природното и културното наследство на Врачански Балкан

Надежда МАКСИМОВА,

алтернативен земеделски стопанин в Трявна

- За ролята на лунния цикъл за органичното земеделие

арх. Георги ГЕОРГИЕВ,

– махала Извос, близо до Белоградчик – Демонстрация на експериментална независима глинена екологична къща

 инж. Тома БЕЛЕВ 

(Асоциация на Парковете в България):

 Национални и природни паркове в България

Борислав САНДОВ, 

съпредседател на Политическа партия Зелените, и Фондация за околна среда и земеделие: Хранителна независимост

  Андрей КОВАЧЕВ, 

СДП Балкани и НБУ

 –„ НАТУРА 2000 в България – проблеми 

 Катерина РАКОВСКА,

 WWF България: 

 НАТУРА 2000 в България – перспективи

Петър Миланов

(журналист,Фондация Димитър Воев – Нова генерация“)

 „Еко-рок фест Спасете Русе“

Васил Гюров (Ревю):

за еманципация на творците и гражданското общество в борба  за правото на авторите да творят и да разпространяват творчеството си

доц. д-р Валери ЛИЧЕВ,

ИИОЗ при БАН:

Нуждата от утопии и комуникацията като кръв на  обществата.

Василка ГАНЕВА , 

хлебопекарни Слънце Луна

- За затворения цикъл на местно хлебопроизводство,

Галя Маджарова-Тапай

Фенклуб “Нова генерация”,

един от инициаторите и организаторите на Еко рок фестивала и блокадата на Дунав мост от гр. Русе

Галина Лачева 

от стария Фен клуб на Нова генерация беше водещ на дискусията “Между Дунав мост 1991 г. и Орлов мост 2012 г.” 

*

ИЗЯВЕНИ СТАЖАНТИ на КАМПАНИЯТА:

Василка Ганева,

Васил Василев,

Петър Фезлийски,

Томислава Гецова,

Симона Ценева,

Анна-Александра Кацарова,

Ивайла,

Габриела Петрова

Мирослава Ракьовска

* * *

Сдружение “Щастливеца” през април 2012 – среща с Франк Дюбоа

* * *

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ представя в академична среда реални примери за гражданско участие и добри практики на устойчиво развитие.

Ключова дума на проекта МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ е взаимодействие.

Като превръща университетската среда в място за широк обществен дебат, кампанията създава възможности за взаимодействие между активното гражданство и академичната общност. Oбщественият дебат се реализира чрез поредица от тематични и концептуално свързани събития – семинари, дискусии, кръгли маси, срещи за обмяна на опит, изложби, ателиета, прожекции, пресконференции.

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ интегрира в образованието на студентите проблематиката на реалното гражданско участие като част от проекта за устойчиво развитие на обществото ни. Тази проблематика се въвежда в конкретни курсове и учебни дисциплини, разработване на казуси, курсови и дипломни работи, участие в практикуми и в стажове в неправителствения сектор, екипна работа по проекти, летни практики и пътуващи семинари.

Университетската среда е естественото място, в което се раждат визии и новаторски проекти за бъдещето. Призванието на университетското образование е изграждането на интелектуалния елит – компетентни специалисти с ярка гражданска позиция.

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ способства за постигането на тази цел.

Партниращите департаменти, факултети и неправителствени организации предоставят експертна, логистична и административна помощ за реализирането на целите на кампанията.

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ

* установява трайна връзка между различни обществени сфери – граждански инициативи, неправителствени организации, академична среда и

* дава конкретни примери за това как устойчивото мислене може да се превърне в устойчиво действие, като предлага практическо обучение за студентите в реална среда,

което обуславя интердисциплинарния характер на съвместна работа между факултети, центрове и университети от широк спектър специалности,

защото сме уверени, че само в диалога и активното взаимодействие помежду ни може да има реално устойчиво развитие.

Досега екипът на кампанията успя да осъществи множество публични събития, обучения, семинари, лекционни курсове, стажове и практики, които утвърдиха опита ни, ценностите ни и целите ни.

Целите на “Място за бъдеще” са:

  • Популяризиране на действащи граждански инициативи и живи практики на устойчиво развитие в университетска среда

Вероятно сте чували за граждански инициативи като “Да спасим Иракли”, “Граждани за Рила” или “Спасение 2000″? “Място за бъдеще” ви предоставя възможността да се запознаете с участниците в тях – на живо и лично. Защото гражданското общество в България не е само абстрактен термин или хубаво пожелание – то има и действително въплъщение в реални и живи лица на конкретни хора и общности…

  • Взаимодействие между граждански инициативи и общности, от една страна, и между граждански инициативи, преподаватели и студенти, от друга – комуникация, дебати, дискусии, взаимно обучение, практически примери и обща работа…

За жива социална връзка на солидарност и подпомагане между различни граждански активни и професионални общности, между активни граждански групи и университетската общност…

В това взаимодействие чрез споделяне на опит и чрез практически упражнения за професионалната си реализация, студентите усвояват умения за интегриран подход към действителността като към сложна “екологична” система и за социална активност като гарант за пътя към устойчивост на развитието ни и развиват своята гражданска компетентност.

  • Ангажиране на експертния потенциал на представители на академичната среда и на партниращите неправителствени организации и Ангажиране на студентите чрез пряко участие в дейностите на проекта като част от обучението им чрез:

- специализиран лекцивнен курс или свободно избираема дисциплина, свързана с проекта

- Самостоятелна работа

- Курсова/дипломна работа

- Стаж в НПО или в друга партнираща на проекта организация

- Лятна практика

- Пътуващ семинар

- Участие в кръгла маса, дискусия, семинар

- Участие в практически упражнения, ателиета, работилници

- Възможност за самостоятелна инициатива

Опитът ни убеди, че оспорването и протестът не са достатъчни, за да изградим от непосредстваната си среда едно място за бъдеще. Нужно е ново виждане за света ни, нов подход към него и ново образование. Интердисиплинарно, балансирано и органично интегрирано с опита ни, практическо, живо, екологично и зелено в широкия смисъл на думата.

Посветихме се на тази кампания, защото е нужно да предлагаме заедно решения за развитие, което има бъдеще.

Присъединете се!

За вас има място.

Винаги ще ни намерите на place.for.future в gmail.com.

Пишете ни!

* Кампанията “Място за бъдеще” е естествено продължение на проекта “Място за бъдеще”, който бе реализиран успешно от сдружение “Щастливеца” през периода 2008 – 2009 г. с финансово подпомагане от страна на Тръст за гражданско общество за Централна и Източна Европа (CEE Trust)

Партньори

Нашите основни партньори в проекта “Място за бъдеще” са:

Гражданската коалицията “За да остане природа в България

Коалицията „За да остане природа в България” е основана от Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българската фондация “Биоразнообразие”, Информационния и учебен център по екология, НД “Екогласност”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „За Земята”, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, ИУЕК към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, сдружение “Еко Рила” – Самоков и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Сега в нея членуват близо 30 организации.

One thought on “Място за бъдеще: Образователна мрежа

  1. Pingback: П Р О Г Р А М А на Международен пътуващ университет „Европа – място за бъдеще” – Чипровци 2017 | Място за бъдеще

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>