Блян за Място за бъдеще

Няма сценарий, който да попречи на пробуждането на гражданското общество.

~ ~ ~

Моето място

Блянове за „Място за бъдеще“

Радосвета Кръстанова:

Често споря с приятели, студенти и колеги за смисъла на това да бъдеш активен в България. Разговорът – емоционален, скептичен или излъчващ умилително снизхождение от страна на събеседниците ми – неизменно стига до едно и също:

Ние, българите, сме калпав народ, най-ощетеният на Балканите, държавата ни е най-неуредената от всички възможни, природата ни – най-лошо опазвана, пътищата – с най-много дупки, инфраструктурата и културата – под всякаква критика, образованието – допотопно, политиците ни – най-безхаберни и корумпирани, и прочие, и прочие. Нашите сънародници са неграмотни, некултурни, затънали са в чалга; освен това са неинициативни, немотивирани и некомпетентни.

Наскоро обаче проведох ето такъв разговор с две мои студентки. Те се жалеха от простотията из България и се питаха досущ като Алеко „Швейцария или…?“ Когато ги запитах дали и те не са част от картинката, те горещо заспориха – родителите им били други, случили били на роднини, учители, приятели, родили се в среда, пръкнали се с генетично заложени таланти. Запитах ги дали негативните им наблюдения се отнасят и до моя милост. „В никакъв случай, как можете да си го помислите.“ А за моите родители? – Очевидно също не, нали до голяма степен те са ме създали такава, каквато съм. Започнах да разширявам кръга на заподозрените – назовах други колеги, преподаватели, студенти, близки на моите студентки – и тук отговорът беше същият: „Да, ама ние не говорим за тези, те са от онези, ДРУГИТЕ. Вие знаете за какво говорим, не се правете, че не разбирате.“

Излиза, че когато опрем до конкретика, разговорът затъва в шизофрения – тези констатации се отнасят за ДРУГИТЕ, но не и за мен, моите родители, моите приятели.

А това е така, защото…

Българинът като индивид е единица мярка за интелигентност, съобразителност и оправност, за успех и гъвкавост, но само когато се озове в чужда, добре организирана, стандартизирана и цивилизована среда…

Изводите се налагат от само себе си – аз съм кадърен и надарен, проблемът е или в системата, или в ДРУГИТЕ. Пътят към спасение е бягството – бягство навън, в чужбина; или навътре – в себе си, във все по-тесния приятелски кръг.

Мечтите ни са изчерпват със същото – мечтаем как да се спасим от българската действителност, а не как да живеем по-добре в нея. Защото за да живеем добре в нея, трябва да работим заедно с ДРУГИТЕ, а за да работим с тях, трябва да имаме собствен, но споделен проект за бъдеще…

МЕЖДУВРЕМЕННО…

Един българин от Сливен, председател на местно сдружение, успява експертно да докаже, че водата, която тече в канализацията на града, е непитейна, защото е ръждива, и следователно – неползваема, и да заведе дело срещу съответното ВИК за дискриминация над населението.

Няколко млади хора, влюбени в магията на Иракли, успяха с подръчни средства, много ентусиазъм и денонощен къртовски труд (за последното едва ли мнозина си дават сметка) да превърнат местността в легенда, действията си – в национално движение, а кампанията „Да спасим Иракли“ – в един от малкото ярки и разпознаваеми символи на гражданска активност в България.

Едно малко гражданско сдружение от малко селище край София съумя чрез референдум да оповести, че не е съгласно да продължава да живее близо до сметище за радиоактивни отпадъци.

Няколко организации, сдружения, групи и просто граждани преодоляха различията си, обединиха усилията си и създадоха коалиция „За да остане природа в България“.

Примерите могат да бъдат продължени. Хубавото е, че те са много повече, отколкото можем да си представим. Лошото е, че тези хора почти не се познават помежду си, не знаят едни за други и това ги прави слаби и уязвими. Липсва им трибуна, място за среща, пространство, където да споделят опита си, да разкажат за проблемите и успехите си, да предадат посланието си.

Ние решихме МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ да бъде това място. Място, където се срещат студенти, преподаватели, експерти, природолюбители или просто хора с ярка, активна позиция. Място, където добрите примери стават видими. Място, където всеки, който се вълнува и проявява интерес, може да се осведоми, да научи и да предаде наученото, като разшири мрежата от знаещи и активни хора.

Нашият проект е това място да се установи в университетския свят, да се превърне в средище за информация, дискусия, дебат, в трибуна на добрите практики, които медиите трудно, рядко или тенденциозно (не) отразяват. МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ вече намира своето място в учебните програми на департаментите, факултетите, университетите.

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ е общност от солидарни хора, за които професионалната компетентност допълва гражданската изява, а гражданската позиция изгражда ярки личности.

Желанието ни е да покажем, че у нас има хора, които живеят в настоящето, но с делата си правят бъдеще. Затова даваме думата на онези, които не чакат да дойде голямото Добро, а се задоволяват с малкото, но навременно начинание. Така ще демонстрираме, че гражданското общество в България съществува не само във фантазията на политолозите, че гражданската активност за някои българи не е добро пожелание, а реално състояние.

Ние искаме да превърнем островите на гражданското общество в ясно забележим архипелаг.

А моето лично желание е да убедя студентите и колегите си да се включат в този проект, да умножат посланието му и да го предадат като щафета…

В това има идея за приемственост, за устойчивост, за развитие…

В това има Бъдеще.

Арх. Мартин Микуш:

Eстествено планиране

Тотално замразяване на централните градски части, либерална градска периферия, високотехнологичен глобален модален транспорт и всичко това – плуващо в неприкосновена природна среда.

Визия

Вярвам, че тази визия е осъществима! Въпрос на желание и осмислен избор е към кой сценарий на развитие ще продължим. Апокалиптичните картини бих оставил за литературно упражнение. Времето за експерименти с общия ни дом е избледняло. Остава да погледнем в дъното на едното. В същността на живота: Да сме заедно в мечтите си, да продължаваме да се движим, но внимателно.

Мир и Благоденствие!

Юлиана Наскова:

Искам проектът ни, който определено е пилотен и иновативен като дух и замисъл, да се превърне в някакво стабилно средоточие на идеи, стратегии, планове и места, хора, и най-вече да допринесе за устойчивото развитие на местата, вече засегнати или застрашени от българската алчност за краткосрочни печалби. Чрез подходящите хора, събития и целенасочена синергия да представим проекта и да въвлечем колкото се може повече заинтересовани хора в него. Да накараме другите да се заинтересуват, да се замислят и да планират собствения си живот по друг начин, като започнат да отчитат и да противодействат на факторите замърсяване, шум, грозно, непланомерно, некомфортно презастрояване, разрушаване. Да започнат да мислят и да действат на практика за устойчиво развитие в дома, в квартала, в града, в държавата… Опазването на околната ни среда и зелената идея да бъдат изчистени от натрупаните клишета и умора от бездействието на институциите начело с наглите си безскрупулни ръководители и да се влеят нови идеи и стратегии за работа с хората и за противодействие на българската престъпна немарливост. Представям си, че хората, въвлечени в този проект, след края му са се осъзнали ЕДНА ИДЕЯ повече като активни граждани, отговорни за своя живот, за развитието си, тяхното и това на поколенията след тях.

Иска ми се студентите да осъзнаят например, че Черноморското крайбрежие принадлежи на всеки българин, че е уникално, че е само част от уникалните места в страната и че стабилното и правилно развитие на Черноморието е в интерес на всеки българин, и то не само по време на лятната му отпуска. Това важи и за останалата част от българската природа.

Иска ми се като краен резултат от проекта след тази кратка една година да развием мрежа от студенти, които имат идеи за устойчиво развитие на околната среда и опазване на природата. Които, след като приключи проектът, да започнат да ПЛАНИРАТ собствения си живот в съответствие с принципите на устойчивото развитие и да заработят по университетите и да събудят колегите си и преподавателите си, един своеобразен think tank. Да започнат да работят в местната си общност, в квартала си, след близките, познатите и приятелите си. Да разпространят опита си в по-обширна среда, да се включат в други събития, самите те да инициират събития.

В проекта според мен трябва да заложим и на провокацията, и на предизвикателството, и на личния пример, и на представянето на идеи и концепции по нетрадиционен начин, и на индивидуалния подход… Освен обикновените, по–конвенционални презентации и срещи, дискусии и кръгли маси, да провокираме целевата си група с нещо, което след като им се представи визуално, да ги накара да мислят цял ден…

Основната идея на „Място за бъдеще“ е ОБУЧИТЕЛНА, ИНФОРМАЦИОННА, ОБРАЗОВАТЕЛНА.

Иска ми се този проект ДА СЕ ЗАПОМНИ И ДА ПОСЛУЖИ КАТО МОДЕЛ, при това успешен и действащ.

Георги Стефанов:

Беше някъде през лятото на 2007-а: горещо лято, мнооого горещо, и заради времето, и заради страстите на младите протестиращи хора, които бяха по улиците месеци наред, за да защитават природата, нашата, българската природа, с която всички ние много се гордеем, но забързани от проблемите в тежкото ни ежедневие, забравяме за уникалността ù.

Вероятно за голяма част от страничните наблюдатели в колите и по тротоарите беше много странно какво точно искат тези млади хора… Повечето от тях бяха свикнали да виждат протестиращи по улиците за по-високи заплати или пенсии, а тези млади хора искаха само едно: да имат бъдеще, и да могат техните деца да получат поне това, което и те са имали – глътка кристален въздух, чиста планинска вода и места, от които ти спира дъхът…

Някъде по това време в задуха на големия град на по халба бира се зароди и идеята за проекта МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ. Омерзени от всичко случващо се около нас, от десетките случаи на тотално пренебрегване и нарушаване на законите, както и от бързите темпове на загубата на нашата уникална природа, Петър и Ради търсеха съмишленици, с които заедно да реализират идеята на МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ.

Идеята беше ясна за мен и много навременна. Поглеждайки само няколко години назад в началото на хилядолетието, когато проблемите бяха по-малко, но пък и хората, работещи в сферата на опазването на околната среда и търсещи решения, също бяха няколко дузини, аз мога да кажа, че реалността е много различна към момента.

Днес вече има ново поколение хора. Хора, които осъзнават, че от тях зависи много, че те могат да променят своето бъдеще и че неправилните стъпки днес определено ще доведат до големи затруднения утре. Именно на такива хора разчитаме ние: хора с будна съвест, хора с идеи, хора, отговорни към бъдните поколения, хора, осъзнаващи накъде се е забързало човечеството и до какви фатални последици може да стигнем всички ние, ако не вземем мерки, СЕГА И ВЕДНАГА.

Личните ми виждания съвпадат с цялата концепция на проекта. МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ си поставя за цел да обедини онези свободолюбиви хора с „незасегнати души“, които имат визията за важните неща от нашето съществувание, а също така и да се опитаме да си помогнем взаимно. Такива хора има в университетските среди и затова основното поле на действия е именно там. Тези млади и активни хора утре ще бъдат носителите на идеята за новото съвместно бъдеще.

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ е проект, които цели да обедини и да помогне на всички онези активни студенти и граждани, които в определени моменти са останали неразбрани от своите колеги, приятели, роднини. МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ е именно полето за изява и обогатяване на всеки един от нас, с идеите на другите.

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ има една основна цел – да създаде предпоставка за по-добро бъдеще, с повече щастливи хора и по-малко проблеми.

СнимкаПетър Канев:

Mясто без бъдеще?

Не знам как да нарека това, което става с всичко живо – души, хора, животни, природа – у нас напоследък, особено ярко пък по Черноморието. Чалга, кич, простотия, мутри, престъпност, корупция – всичко това вече са слаби думи, изтъркани и необхващащи цялостното лице на гадостта, в която потъваме. Мисля, че най-точната метафора е помия.

Помията залива постепенно всичко и всички – думи, хора, медии, градове, морета и планини. Какво можем да направим заедно срещу помията? Най-малкото, което можем да направим, е да кажем открито и ясно, че не я искаме! И това няма да е малко, ако го направим по всички възможни начини, с всякакви средства – кой с каквото и когато може, но най-вече непрекъснато и постоянно, наистина всички. Като начало ПРАВЯ едно малко нещо срещу помията – нещо съкровено. ТО е и посвещение – на всички, които направиха нещо въпреки безнадеждността, въпреки отчаянието, въпреки мизерията и умората, въпреки личните си ангажименти и проблеми, и въпреки помията.

Този текст написах в разгара на кампанията „Да спасим Иракли“ през лятото на 2006 година. От тогава, колкото повече правя по едно малко нещо срещу помията всеки ден, толкова повече песимизмът и отчаянието ми избледняват. Така става, когато човек прави нещо малко всеки ден и в малките неща се създава общност от хора, общ дух, общо настроение, общо движение към едно друго място –

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ

Не блян, не проект, не утопия. Истинско конкретно място, в което се случват може би множество малки революции… Те започват вътре в теб, в главата, в тялото и в съзнанието ти – излизат навън като пример, защото не си сам, и се прехвърлят от човек на човека като верижна реакция, като енергията през невроните.

Когато стечението на обстоятелствата ме хвърли в един конкретен проблем преди четири години, в мен блеснаха няколко поредни светкавици:

– Не е възможно такъв кошмар да се случва!

– Не е възможно да има такива всеотдайни достойни хора в нашето време! Защо никога не съм чувал за тях?

– Не е възможно тези хора да са толкова много! Никога не съм предполагал, че съществуват, а са били винаги около нас. Няма ги в медиите, никой не знае за тях, кой би могъл да предположи, че съществува гражданско движение у нас!

– Как ще се погледна отсега в огледалото, ако не подкрепям тези хора поне с нещо малко?

– Не сме сами!

– Боже, какво можело да се случи! Има някаква магия, някакво добро вълшебство, чудото е с нас!

– Това движение е като живота, когато си влязъл в него, връщането назад е самоубийство…

Така с течение на няколко години покълна и израсна мястото за бъдеще. То има нужда от още много грижи, а плодовете му може би няма да видим приживе. Грижата за него – това е дарът, който получаваме. А мястото за бъдеще ни е нужно, защото може да се случи и на място без бъдеще. И ако у нас солидарността, активната гражданска позиция, социалната връзка между хората са все още забравен спомен от далечното минало, то това може да се промени, като започнем от начало, като пионери, днес, не утре, тук, а не някъде другаде. Многото малки примери, устойчиви и постоянни, всеки ден създават истинските общности от хора, общество, култура, политика, развитие. Има ли смисъл от тях? Само от тях има смисъл. Смисълът на мантрата устойчиво развитие.

Всичко започна от емоциите и в техния шок постепенно се разстлаха нови хоризонти – нуждата от повече разум, от повече съзнание, от повече светлина. А мястото, където това може да се случи, е мястото, където се учат и формират хора. Място, където покълнва бъдещето, е образованието. Какво ще е това бъдеще, зависи от всеки един от нас.

Често се опитват да ни убедят, че всяко усилие е безпредметно, освен усилията да уредиш себе си и само себе си за сметка на останалите, че не съществуват общи ценности, а само обективни явления. Една обща ценност обаче е вътре в телата ни – оцеляването на живота. Да победим природата означава да победим живота. Да победим живота означава да сме мъртви.

Радвам се, че дотук успяхме и че мога да повторя някогашните си думи:

Посвещавам този проект на всички, които направиха нещо въпреки безнадеждността, въпреки отчаянието, въпреки мизерията и умората, въпреки личните си ангажименти и проблеми, и въпреки помията.

Малкото семе, което покълнва в земята, е бъдещото дърво. Мястото, където могат да покълнват семена, е място за бъдеще.

Спомням си една песен отпреди години, в която се пееше: Yesterday starts tomorrow. Tomorrow starts today. Струва ми се, че след първата година на „Място за бъдеще“ разбирам този текст по нов начин. Бъдещето се намира в настоящето тогава, когато преоткрием и препрочетем паметта на миналото…

За бъдещето е по-добре да се говори или малко, или нищо. Ще си позволя в заключение да напиша нещо малко. В „Място за бъдеще“ се случи така, че ние не правихме проект за устойчиво развитие, който ще се реализира някога – далеч в бъдещето. Ние творихме и участвахме в устойчивото развитие на България в реално време и пространство, тук и сега. Видях във Варна един графит, който гласеше: “Бъдещето съществува още”, а на протестите в София от 2013 плакат, който гласеше “Място за бъдеще”. Това, което направихме с пълно сърце в миналото, вече е наше настояще и наше бъдеще – то и гаранция, единствена гаранция, която утре гласеше, вчера гласи и днес ще прогласи: Тук и сега беше, е и ще има бъдеще… Докато сме тук – всички ние – вчерашните, днешните, утрешните – то все още диша: Бъдещето не само беше – Бъдещето още съществува.

 Гергана Костуркова – Благодарности

За мен най-хубавите моменти от проекта бяха тези прекарани извън София, по ширините на нашата мила родина – дали демонстрацията на пермакултура във Влахи, или пътуващият семинар, или пък лятната практика в Чипровци – трудно ми е да отсека категорично.

Не просто заради самите места, не просто заради безспорната красота на природата там. Пътувала съм много – и в страната, и в чужбина, но това, което видях във Влахи, край Белоградчик, в Чипровци, в Желен, това е нещо изключително ценно. Това са хората. Хората, с които ме срещна проект „Място за бъдеще“, нямаше как да ги срещна по друг начин. А дори и да ги бях срещнала по друг повод, надали щях да се усетя кого съм срещнала. :) Такива ентусиасти и заслужаващи възхищение за дързостта и вярата в това, което правят, като килимарката Юлка в Чипровци или Филип от Желен, или архитект Георгиев от Чифлик…

Иван Попов – Иво

Тортата и черешката:

Животът (примерно) е безкраен пъзел, изобразяващ разноцветна торта. Ние сме една мъничка част от пъзела, но никое парче само по себе си не означава кой знае какво. Затова чак когато всички нужни парчета са заедно и на мястото си (за бъдеще), става видима картинката в нашата мъничка част от пъзела и едва тогава разбираме колко важна е тя – ние (само заедно) се оказваме черешката на тортата. Черешката за мен в „Място за бъдеще“ е тогава, когато Екипът на „Място за бъдеще“ е скупчен на едно място – цял, заедно, единен, приятелски, не – братски, забързан, припрян, перфектен, всякакъв – и създава Място за бъдеще. Тогава сме черешката.

ВИЖ ОЩЕ:

– Фреди беше прав

Вселената е впечатляващо стара и невъобразимо огромна. Човекът е невпечатляващо малък и невъобразимо глупав.

Това, разбира се, са условности, но ще си позволя да ги изрека, защото самият аз също съм невпечатляващо малък и невъобразимо глупав. Затова ще цитирам един мъдър човек, чието име [...]

ВИЖ ОЩЕ

Калин Ненов:

Мигновечности

Има един миг от пътуващия ни семинар през май. Четирийсетина човека сме насядали по тревата около каменен кръст, прояден, но устоял на времето. Петър разказва за обичаите на обричането и връзката, която са усещали хората преди нас с природата и стихиите. Чипровската планина насреща мълчи – тя няма нужда от думи, за да я усетим. Отдолу, от ниското се надига мъглива пелена, готова да ни обвие в безвремието на приказния свят. Светът е приказен. Не само сред планината и милувката на мъглата…

За такива мигове мой приятел измисли думата „мигновечност“.

ВИЖ ОЩЕ:

Нуждаем ли се от природата? – есе

През последните няколко години започнах да се питам кои страни от живота ми не зависят от Природата. Дишам въздуха на Земята и пия водата на Земята. Храната ми расте върху земната почва; дрехите ми са направени от земните растения и животните, които се хранят с тях. Домът [...]

* * *

Тези „мигновечности“ нямаше да се състоят без хората, които ги направиха възможни – Габи, Гери, Вили, Жоро, Иво, Калин, Люси, Мартин, Нели, Петър, Ради, Юлето, и, разбира се, хората на бъдещето – Янето и Димето.

Благодарение на всеки един човек от екипа на „Място за бъдеще“, тази мечта се случи.

Екипът на „Място за бъдеще“ благодари и на всички наши приятели и партньори, без които нямаше да е възможно днес да кажем: „Да. Това беше година първа.“

Каним Ви да се включите в

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ

logo-shtastliveca-300x284 (2)В “Щастливеца” ни обединява любовта към природата на живота и на човека – любовта, която носи щастие.

Сдружението бе създадено първоначално с идеята да свържем личности от разнородни професионални и обществени сфери в задружни действия по проблеми от първостепенен обществен интерес.

Основният ни стремеж днес е изграждане на социални мрежи за практическо образование по гражданско участие, устойчиво развитие и екология в широк смисъл. Защото се убедихме, че само в реалния опит, в съвместната работа и в активното ни общуване е възможно идеите на бъдещето да се превърнат в жив пример за човешката дейност на бъдещето. А за да постигнем това, все още има много да учим.

* * *

Сдружение “Щастливеца” през април 2012 – среща с Франк Дюбоа

* * *

МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ

Какво е това?

Университетска кампания за устойчиво развитие и гражданско участие на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца” и партньори.

Какво правим всъщност?

Място за бъдеще е възможност за съчетаване на новото, различното, забавлението и грижата за околната среда с обучението, със запознанството с нови хора, организиране на уъркшопове, концерти на открито, семинари, дискусии, кръгли маси, както и с личен пример от страна на участниците в проекта.

Събра ни грижата за бъдещето на любимото ни кътче – в природата или в града…

Бъдете един от нас!

Представяне на книгата Място за бъдеще. Година първа.

Кои сме ние?

Млади и ангажирани, отговорни и усмихнати, амбициозни и дръзновени – вдъхновен екип от приятели-съмишленици, ние все още се учим един от друг, забавляваме се с работата си, защото проектираме, мислим, купонясваме, участваме, творим, даваме от себе си, предлагаме решения за развитие, което има бъдеще.

Кой друг участва?

Наши партньори са Коалиция от неправителствени и граждански организации “За да остане природа в България”, Нов български университет, Софийски университет “Св. Климент Охридски” и …

Вие

Вие сте бъдещето. Вие се вълнувате от съдбата на Иракли, Синеморец, Княжевската гора, Странджа и всички тези райски и все още девствени местенца из България… и много други.

Вие симпатизирате на онези граждани, които не само защитават българската природа и културно наследство, но и дават пример за достойно човешко и гражданско поведение.

Вие сте любознателна, търсеща и активна личност, която не само се интересува от света около себе си, но и допринася той да се промени към по-добро…

Вие смятате, че има смисъл да познавате гражданските си права и че е важно да се научите как да ги защитавате.

Вие разбирате ползата от гражданската активност и желаете да се включите със свой проект, идея, събитие.

Вие искате да научите повече за хората, които се борят, за да оцелеят Родопите, Витоша, Руската църква, гранд-хотел “България”… Които правят туризъм, вписвайки го в околната среда. Които отстояват правата си не само за себе си, а с мисъл за общността. Които предлагат устойчиви пътища за развитие.

Които не се страхуват да бъдат различни, защото различието им се гради на принципи и ценности. Които виждат смисъл в човешката съпричастност и намират удовлетворение в дела, чиито плодове ще берат хората след тях.

Които са незабележими днес – но за които ще се говори утре. Които мислят и действат сега, за да ни има и в бъдещето.

Вие сте студент, преподавател, член на университетската администрация…

Вие познавате интересни и дейни личности и инициативи, които могат да обогатят представите ни за социалния свят.

Вие имате професионален и граждански опит, който искате да споделите с ваши колеги, приятели, познати.

Вие имате идеи, които искате да осъществите – да направите филм или клип, да напишете есе или статия, да разработите и проведете анкета, да организирате среща или дебат.

Искате да намерите съмишленици…

Потърсете ни тук (http://placeforfuture.org)

или ни пишете на place.for.future -в- gmail.com!

Университетската кампания за гражданско участие и устойчиво развитие МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ е органичното продължение на проекта МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ, който се осъществи от сдружение “Щастливеца” и партньори в периода 2008 – 2009 г. с финансовата помощ на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа:

CEE Trust.

* * *

* * *

Кампания МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ се осъществява от Софийско гражданско сдружение “ЩАСТЛИВЕЦА” и партньори

.

Тези „мигновечности“ нямаше да се състоят без хората, които ги направиха възможни – Габи, Гери, Вили, Жоро, Иво, Калин, Люси, Мартин, Нели, Петър, Ради, Юлето, и, разбира се, хората на бъдещето – Янето и Димето.

Благодарение на всеки един човек от екипа на „Място за бъдеще“, тази мечта се случи.

Екипът на „Място за бъдеще“ благодари и на всички наши приятели и партньори, без които нямаше да е възможно днес да кажем: „Да. Това беше година първа.“

За тази година първа изразяваме искрена благодарност към:

адв. Александър Коджабашев, екологично сдружение „Деметра“

Александър Дунчев, Асоциация на парковете в България

Александър Дуцов, Сдружение за дива природа „Балкани“

проф. Ангел Стефанов, ръководител на секция Философия на науката, Институт за философски изследвания, БАН

Андрей Ковачев, Сдружение за дива природа „Балкани“, ПП „Зелените“

доц. Анна Кръстева, ръководител на департамент Политически науки на НБУ

доц. Антоний Гълъбов, департамент Политически науки на НБУ

доц. Антоний Тодоров, департамент Политически науки на НБУ

адв. Атанас Славов, Български център за нестопанско право

д-р Богдана Тодорова, и.д. ръководител на секция Антропология и изследвания на религиите, Институт за философски изследвания, БАН

Борислав Сандов, Сдружение за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове (СРОКСОС)

арх. Боряна Шивачева, сдружение „Бели брези“, Общност на софийски граждански сдружения и Инициатива „Граждани за зелена София“ (ОСГС – ИГЗС)

Веселина Кавръкова, WWF – Дунавско-карпатска програма

Вера Петканчин, гражданска група „Граждани за Рила“

проф. Владимир Градев, ръководител на катедра История и теория на културата, СУ „Св. Климент Охридски“

арх. Галина Славова, магистър по културно наследство

инж. Георг Тупарев, Сдружение за енергийна култура

арх. Георги Георгиев, преподавател в Университета за архитектура, строителство и геодезия

Георги Ружев, музикант-експерименталист

доц. Гергана Стефанова, департамент Дизайн и архитектура, НБУ

Григор Атанасов, студент по операторско майсторство, НБУ

Григор Гачев, блогър

Даниел Попов, Информационен и учебен център по екология

д-р Даниела Иванова, Институт за философски изследвания, БАН

адв. Даниела Фъртунова, Български хелзинкски комитет

Денница Кюранова, сдружение „Зелен Лозенец“, ОСГС – ИГЗС

доц. Димитър Димчев, декан на Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Димитър Димов, студент по политически науки, НБУ

Евгения Грекова, преводач от френски език

Евелина Стайкова, секретар на департамент Политически науки, НБУ

Евелина Христова, докторант към департамент Масови комуникации, НБУ

ст.н.с. II ст., Елена Петрова, ръководител на секция Етика, Институт за философски изследвания, БАН

Елена Колева, студент по кинорежисура, НБУ

инж. Захарин Замфиров, кмет на гр. Чипровци

Звезда Ванкова , Институт „Отворено общество“, координатор на проект „Гражданско наблюдение в полицията“

Ивайла Дочева, студент по културология, СУ „Св. Климент Охридски“, стажант към проект „Място за бъдеще“

Инна Георгиева, Студентски съвет на НБУ

Йорданка Динева, коалиция „За да остане природа в България“ и Българска фондация „Биоразнообразие“

Йорданка Замфирова, отговорник по международни проекти и развитие на туризма, община Чипровци

доц. Йорданка Чернаева, департамент Дизайн и архитектура, НБУ

Катерина Раковска, WWF – Дунавско-карпатска програма

Красимир Костов, главен технолог на винарна „Лопушна“

Лора Любенова, Студентски клуб на политолога към СУ „Св. Климент Охридски“

Любена Константинова, Българска асоциация за алтернативен туризъм

Любомир Попйорданов, председател на Българска асоциация за алтернативен туризъм

Малина Петрова, журналист и режисьор

Манол Дончев, фотограф

Мартин Вълчев, студент по културология, „Св. Климент Охридски“, стажант към проект „Място за бъдеще“

Милена Димитрова, Информационен и учебен център по екология

Момчил Тодоров, Студентски съвет на Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

доц. Михаил Михайлов, департамент Икономика и бизнес администрация, НБУ

Михаил Михов, Българска асоциация за алтернативен туризъм

Надежда Максимова, гражданска група „Да спасим Иракли“ и коалиция „За да остане природа в България“

Никола Николов, учител-краевед, гр. Чипровци

арх. Николай Веселинов, ОСГС – ИГЗС

ст.н.с. Огнян Митов, Институт по физика при БАН

Петър Георгиев, Студентски съвет на НБУ

Петър Димов, UNECO

Полина Кирева, CVS – България

Преслав Рангелов, студент по културология, СУ „Св. Климент Охридски“, стажант към проект „Място за бъдеще“

Радостина Маринова, сдружение „Велоеволюция“ и фондация „Екообщност“

Росен Василев, Българска фондация „Биоразнобразие“

Радослав Митов, отговорник на Туристически и информационен център, гр. Белоградчик

Радослав Младенов, собственик на туристически комплекс „Мадона“, гр. Белоградчик

Роза Димова, Център за изследвания и политики за жените

д-р Росен Стоянов, департамент Масови комуникации, НБУ

доц. Росен Цонев, катедра по Екология при Биологически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“

Ростислав Кандиларов, гражданска група „Хармония“

Румяна Дечева, консултант по международни отношения

Румяна Заралиева, автор на всички прекрасни торти на „Място за бъдеще“

адв. Свилен Овчаров, Зелени адвокати

Симеон Ставрев, програмист

Славея Христова, председател на Сдружение за партньорство и подкрепа на гражданското участие „Болкан Асист“

Станислав Николов, студент по културология, СУ „Св. Климент Охридски“, стажант към проект „Място за бъдеще“

Стефан Аврамов, Българска фондация „Биоразнообразие“

доц. Събина Ракарова, ръководител на департамент Икономика и бизнес администрация, НБУ

Таня Данова, Студентски съвет на НБУ

Теодор Василев, Народно читалище „Бъдеще сега“

Тодор Тодоров, директор на Природонаучен музей, гр. Белоградчик

инж. Тома Белев, директор на Природен парк „Витоша“

проф. Толя Стоицова, ръководител на департамент Масови комуникации, НБУ

Филип Кирилов, сдружение за устойчиво развитие „Тринога“

Цвета Христова, екологично сдружение „За земята“

Юлия Игнатова, учител, майстор-килимар, собственик на Игнатова къща, гр. Чипровци

Юлия Йорданова, CVS – България

Без тяхната професионална подкрепа, гражданска солидарност и човешка съпричастност нямаше да съумеем да осъществим едно истинско МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ.

Екипът изразява специална благодарност за оказаната институционална и административна подкрепа от страна на председателя на настоятелството и на цялото ръководството на Нов български университет.

Благодарим и на всички от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, които ни оказаха доверие, подкрепа и съдействие, въпреки нашата „младост“, неопитност и неконвенционалност.

И СПЕЦИАЛНО БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ, КОИТО НАПРАВИХА ТАКА, ЧЕ НАШАТА МЕЧТА ДА СТАНЕ НАСТОЯЩЕ.

България ще има бъдеще, докато в нея действат живи хора, които мечтаят да открият своето МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ.

Коалиции, кампании и проекти на Щастливеца

Щастливи дела:

ОСНОВЕН ЕКИП:

Петър Канев – ръководител на проект МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ

гл. ас. д-р Петър Канев – ръководител на проекта “Място за бъдеще”

гражданска активност:член на Управителния съвет на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”

граждански опит: коалиция “Нулеви отпадъци”, коалиция “За да остане природа в България”

научно-образователна квалификация: магистър по културология (СУ, 1999), доктор по философия (секция Изследване на религиите и антропология, ИИОЗ, БАН)

                                           * * *

Радосвета Кръстанова – председател на “Щастливеца”

Радосвета Кръстанова – координатор за НБУ

гражданска активност: председател на Управителния съвет на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”

Юлиана Наскова

Юлиана Наскова – координатор на екипа на “Място за бъдеще” и на партньорите в кампанията и в образователния център

* * *

Калин Ненов – координатор в издателската и виртуалната кампания на “Място за бъдеще”, преводач, редактор

гражданска активност: двигател в Човешката библиотека; създател и координатор на МРЕДЖАН; участник в разработката на “Екологично и практично

граждански опит: доброволец към “Зелени Балкани“, “За Земята“, “За да остане природа в България”; участник в над 500 международни електронни кампании за опазване на природата; “специализира” в опазване на горите, роля на личните избори

професия: преводач, редактор, литературен агент, преподавател по творческо писане

                          * * *

Гергана Костуркова – координатор за международната дейност, връзки с университети, връзки със СУ “Св. Климент Охридски” и за Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO, координатор и консултант – културно наследство, културен туризъм, международни отношения.                                                                                  *                 граждански опит: активен член на Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO; член на УС на сдружение “АМИГО” – Активни Младежки Инициативи за Гражданско Общество; доброволец-ментор на деца в неравностойно социално положение към сдружение “Доброволци България” ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>