Младежки лагер „Стара планина 2013” в село Темска, Сърбия

 

Pirot 4СГС „Щастливеца” има удоволствието да ви представи своя най-нов проект съвместно със сръбската организация „Пирот Е Публика”. Младежкият лагер „Стара планина 2013” ще се проведе от 13 до 24 юли тази година в село Темска в Стара планина, близо до сръбския град Пирот. Организаторите поемат разходите по настаняване и храна, като пътните разходи остават за сметка на участниците. От тях се изисква и такса участие по 5 евро на ден или 50 евро за целия период на лагера.

Ако сте между 18 и 35 години и се интересувате от неформално образование, екология, устойчиво развитие и пермакултура, грижа ви е за природата, запазването на селските райони и селата, свържете се с нас и станете участник в едно незабравимо преживяване.

Какво ще се случи по време на лагера?

* Посещение на язовира „Завойско езеро” (с преспиване) и водопадите около селото

* Един ден прекаран в местен дом, помагайки на домакините, за да добиете представа за живота на хората в селските райони

* Участие във фестивала на традиционната храна от Балкана

* Премахване, заедно с други хора от селото, на дърветата от вида райско дърво (привнесен за района вид стремящ се да измести всички останали видове растителност)

* Участие в работилници и лекции по активизъм, работа в екип, лидерство, устойчиво развитие, екология, фотография

* Посещение на Пирот и акция по мотивиране на хората от града да отидат в Темска и да посетят Фестивала на традиционната храна или да помогнат при прочистването на бреговете на реката от райско дърво.

* Участие в спортни турнири

* Много разходки и преходи

Какви са разходите?

Участниците заплащат сами разходите за транспорт и такса участие от 50 евро за десетте дни на лагера. „Препоръчваме ви да намерите най-евтиния и екологичен транспорт или дори да пътувате на стоп. Това може да бъде едно чудесно преживяване! Искаме да намалим разходите на участниците възможно най-много, за да може повече хора да участват. Наясно сме, че за много хора транспортните разходи и таксата може да са висока сума. Приканваме ви да бъдете изобретателни. Има много евтини начини за пътуване, ако прекарате малко време в проучването им или помолите някой да ви помогне със средствата. Споделянето с други хора на факта, че търсите евтин транспорт до Сърбия в повечето случаи е ефективно. Също така, питането и споделянето относно таксата участие е ефективен начин за намиране на средства. Ако сте убедени, че този лагер е вашият лагер, не оставяйте парите да се превърнат в пречка пред това изживяване. Обещаваме, че няма да съжалявате за прекараното време тук!” споделят организаторите.

Как да кандидатствате?

1. Изтеглете ФОРМУЛЯР за попълване ОТ ТУК

2. Изпратете попълнен формуляр  на български или на английски език на Елена Сабо от СГС-Щастливеца на e-mail адрес: elena_sabo[-маймунско а-]abv.bg със заглавие „Международен лагер в Сърбия”.

Крайният срок е 15 юни 2013!

Pirot 3История на лагера

Лагерът „Стара планина” е основан през 2008 година от студентски организации на университетите в Нови Сад, Белград, Ниш, Крагуевац и жители на село Темска като един вид протест срещу унищожаването на планината и с цел нейното запазване.

В началото лагерът е с научноизследователска насоченост за студентите по Природни науки, Биология и Екология. Но, заедно с разрастването на лагера, броят на участниците от година на година се увеличава и лагерът се превръща в международен. Благодарение на помощта на заинтересовани хора от третата година започват да пристигат и международни участници.

От 2012 година, организации от Пирот поемат отговорност за организирането на лагера, водени от НПО „Пирот Е Публика”, НПО „Темска” и Младежкият център в Пирот, с цел да поддържат и подобряват лагера.

През тези 5 години лагерът се превръща в най-големия от този вид в страната. Всяка година участват над 200 души от Сърбия и чужбина.

Основно се провеждат два работни лагера: един за студенти по биология, екология и география от Сърбия, и втори за участници от целия свят. Но всички са на едно и също място, така че няма ограничения за участието в определени дейности.

Тази година, целта на лагера ще бъде да се намерят начини за запазването на селските райони и връщането на хората в тях. В миналото село Темска е било най-голямото село в община Пирот. Всеки участник ще има възможност да развие идея, която може да се осъществи и да я представи пред хора извън рамките на лагера. Тази част ще бъде организирана повече като обучение използвайки методите на неформалното образоване.

Място на провеждане: Сърбия, Стара планина, Община Пирот, село Темска (на 15 км от Пирот в подножието на Стара планина)

Време: 13.07.2013 – 24.07.2013.

Настаняване: село Темска. Участниците ще бъдат настанени в местното училище или на палатки (по желание). Те трябва да си носят спален чувал (и палатка, за желаещите). Организаторите предоставят шалте за под спалния чувал. Училището разполага с отделни мъжка и дамска баня. Храната е осигурена и е два пъти на ден. Организаторите са готови да осигурят транспорта от Пирот до Темска.

За повече информация пишете на на Елена Сабо от Софийско гражданско сдружение-Щастливеца на e-mail адрес elena_sabo[-маймунско а-]abv.bg

* * *

Фейсбук страници на сръбската организация и лагера:

http://www.facebook.com/U.G.PEP

https://www.facebook.com/WorkCampStaraPlanina

* * *

Pirot 1
Пирот Е Публика” е неправителствена организация от Пирот, Югоизточна Сърбия, чиято цел е да направи живота на младежта по-добър и да популяризира изкуството и културата. Организацията фокусира дейността си върху развитието на младежка градска култура и насочване на вниманието върху теми важни за обществото, с визията да създаде пространство за младите хора от Пирот и региона.
Организацията е основана през 2008 година а през 2011 е официално регистрирана. Създадена е за всички тези млади хора, уморени от невъзможността да развият потенциала си, заради липсата на човешки, финансови и други ресурси. Настоящата ситуация определя целта и дейностите на организацията.

Pirot 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>