Студентска конференция – Европа на път: проблемите и остиженията на местната общност на град Чипровци и на региона Западна Стара планина

За пета поредна година Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ и гражданско сдружение Щастливеца, в партньорство Община Чипровци и с няколко университета и научни инстититута, проведоха пътуващ интердисциплинен университет под надслов Европа на път: Овластяване на гражданите и устойчиво развитие. 

За втора поредна година събитието се проведе с международно участие : в него се включиха преподаватели, изследователи и студенти от Дома на науките за човека в Дижон, Университета на Бургундия, Университета Пиер Мендес-Франс в Гренобъл и Университета Монтескьо в Бордо, Франция, Университета Матей Бел в Банска Бистрица, Словакия и Ягелонския универистет в Краков, Полша.

Събитието завърши с активна работа на студентските групи, които подготвяха своето участие в заключителната студентска конференция.

В петък, 23 май, в церемониалната зала на Община Чипровци, студентите имаха възможност да представят резултатите от тридневната си екипна работа пред своите преподаватели.

В центъра на дискусията бяха поставени проблемите и остиженията на местната общност на град Чипровци и на региона Западна Стара планина. Ежегодното присъствие на пътуващия университет в града (провежда се за пети път на същото място) бе отбелязано като добър пример за създаване на устойчиви практики за популяризиране и съживяване на най-бедния регион в целия Европейски съюз.

Дебатът бе открит на превъзходен български език от Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Френската република в България.

Пролетният университет бе тържествено закрит от г-н Лапер дьо Кабан, кмета на града Анатоли Първанов, г-жа Регине Шуберт, директор на Фондация „Фридрих Еберт“-България и проф. Жил Руе, аташе по университетско и научно-изследователско сътрудничество при Френския институт в България.

One thought on “Студентска конференция – Европа на път: проблемите и остиженията на местната общност на град Чипровци и на региона Западна Стара планина

  1. Pingback: Пролетен университет „Европа на път“ 2014: ВИДЕО ДНЕВНИК на всички семинари и ателиета | Място за бъдеще

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>