Етнографски маршрут “Пътят на килима и чипровските традиции”

(Текстът представлява студентска разуработка за брошура за етнографски тематичен културно-исторически маршрут в Чипровци от Лятна практика Масто за бъдеще 2009-2010)

Оставайки в Чипровци ние Ви предлагаме няколко от най-приятните начини да прекарате времето си в традицията на българския народен фолклор и да почувствате топлата атмосфера на малкия град с голяма история.

Дори и за един ден можете да се докоснете до най-голямата гордост на местните – чипровския килим и да се потопите в историята на торлаците и техния край. Първата крачка към това запознанство е срещата с разказвача (контакти на Сийка Тачева, Николов, Юлка и други), който ще Ви заплени с легендите, които помни и предава и ще Ви покаже и разкаже за своя занаят.

И така опиянени от преданията, фолклора и всички нови знания за килимарството може да се отправите към намиращата се в началото на града Чипровска гимназия „Петър Парчевич” (бивше килимарско училище с над 350 годишна история) и да надникнете в специалната зала с големи вертикални станове, където учениците изработват своите проекти – килими и гоблени.

От там краткото ни пътуване в историята на килима продължава към Катеринина къща, която се кипри в одеждите на стария възрожденски архитектурен стил и приютява в себе си бита и културата на торлаците, както и към градината от растения, служещи за естествено багрене на тъкаин, каквато има и в двора на училището.

Нашата крайна цел е достигната с изкачването на Историческия хълм, който е приютил църквата “Възнесение Христово”, строена вероятно през 14 в., опожарена по време на Чипровското възстание от 1688 г. и по-късно възстановена, както и останките на две от две църкви – католическата катедрала “Св. Мария”, от 1371 г. и тези на източноправославната църква “Свети Николай”, построена през 17 в., също опожарени по време на въстанието. Мястото е магнетично и предразполага към отдих и почивка, но не забравяйте да влезете и в Историческия музей, в който ще намерите много от нещата, за които вече сте чули и така ще може да подредите хронологично голямата приказка от Античността до сега.

* * *

За да не препускате изморително цел ден Ви представяме нашата тридневна приказка, с която в спокойния ритъм на местното време ще можете да съпреживеете бита и душевността на този край.

Първия ден можете да погостуване на някоя от килимарките (контакти), които тъчейки на стана ще Ви попеят чудни песни за момите килимарки и техните семейства, ще Ви разкажат за изработването на килима от стригането на вълната до ритуалите по завършването му. Ако имате желание ще можете да се опитате да изтъчете някоя фигурка, чието значение предварително ще научите и накрая може заедно да сготвите вкусна гозба с рецепта от домакинята, като Ви препоръчваме любимите ни Чипровска баница и Червени чушки с боб ;)

Следващият ден е изпъстрен с легендите на местния краевед (контакти) – разхождайки се по отъпканите пътеки из природата, обгърнала Чипровци, , катерейки баирите и посядвайки по поляните ще се почувствате като в Машина на времет. С легендите за Фружин, Манчо и трибалите попадате няколко хиляди години назад. Ако сте любители на билките имате точния човек до себе си, който показвайки Ви хубавите цветове, които Ви заобикалят, ще Ви разкрие и тайната, от кое растение какъв лек се приготвя, кои билки можете да си наберете за ароматен чай и от кое цвете какво багрило се получава.

Ден трети е времето, в което можете да се разходите из града и да разгледате чудните експозиции в Чипровската гимназия „Петър Парчевич”, Катеринината къща и да си изберете картичка или сувенир за спомен. Разходете се по Историческия хълм, за който летописите разказват, че чудотворната икона на Богородица сама напуснала три пъти параклиса в с. Буковец и се приютила на този хълм, а това било знак за планинците, че Бог не иска нищо друго от тях освен да се поселят там и на уреченото място да въздигнат храм на Богородица, чийто останки могат да видят. Посетете и музея, събрал в себе си дълговековната история на града.

* * *

Ако сте решили да останете по-дълго личезарните килимарки могат да Ви научат да тъчете и сами да изработите сувенир, с когото да изненадате приятел. За това обаче Ви трябват поне още 2-3 дена – оставайки да се учите ще получите и сертификат. Наслаждавайки се на блаженото спокойствие в малкия град още няколко дни и опитвайки от традиционната кухня с нейните специфични подправки, пресни плодове, зеленчуци и домашно мляко, можете да научите някоя нова приказка, песен или рецепта, но най-важнот, което трябва да знаете е, че веднъж спечелили доверието на месните хора пред Вас ще се открият едни от най-приятните и тайнствени кътчета на планината.

Уверяваме Ви, че потапяйки се в атмосферата на чипровските легенди и в тайнстовото на багренето и тъкането на килими, ще останете с приятни спомени от преживените моменти.

3 thoughts on “Етнографски маршрут “Пътят на килима и чипровските традиции”

 1. Наследството.BG

  Здравейте приятели,

  Бихме желали да представим на вашето внимание един прекрасен албум, носещ богатата култура,
  традиция и бит на Българите: “Български народни шевици” – Елена Тодорова (част 1).

  Луксозния албум е на два езика, съответно български и английски и би бил една чудесна придобивка
  за вашата лична библиотека. Изключително подходящ за подарък, както и много добра реклама на България за чуждестранните туристи.

  Повече информация може да намерите на нашата страница във Facebook
  (https://www.facebook.com/Legacy.BG).
  Също така ще се радваме да подкрепите нашата инициатива, която има за цел да извади на бял свят редки и вече почти изчезнали трудове носещи блясъка на нашето културно наследство. Единствения начин да го запазим и съхраним е като го популяризираме.

  Благодарим ви предварително за отделеното време и внимание.

  Reply
  1. Petar Kanev Post author

   Благодаря, ако желаете да обсъдим общи инициативи или друг вид взаимна подкрепа, пишете ни адрес place.for.future в gmail :)

   Reply
 2. Pingback: Покана за Пътуващ университет „Място за бъдеще“ 2016 в Западна Стара планина и Чипровци (26 май – 1 юни 2016 г.) | Място за бъдеще

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>