В памет на Димитър Воев (1965-1992) – дебати на бъдещето от 2012 г.

поредица събития на сдружение Щастливеца и Образователна мрежа Място за бъдеще

в памет на Димитър Воев (1965-1992)

Една пеперуда до мен долетя, от източен вятър довяна, донесе ми пръстени силна вода от живите дни на океана. Видя на дъската свойте сестри, пробити с карфици и тихо заплака за мен, за моите пръсти- убийци.

Аз съм пеперудата на тази дъска, забодени с другите сме част от колекция.

Карфиците бляскави бяха наши мечти, но само свободни от тях отново ще летим

Димитър Воев (1965-1992)

ВИДЕО-ХРОНИКА:

ThumbnailОткриване от Радосвета Кръстанова, председател на гражданско сдружение “Щастливеца”: За Еко рок феста от 1991 г., иницииран от фен клуб Нова генерация в Русе и от Димитър Воев в контекста на първите екологични граждански протести в Русе и в България .

Миниизображение „Еко-рок фест Спасете Русе“ – Петър Миланов (журналист,Фондация Димитър Воев – Нова генерация“)

Пепи Миланов разказва как се осъществява алтернативен международен рок-фестивал за седмица

МиниизображениеНасо Русков, фронтменът на Бейби фейс, една от групите  участници в еко-рок фестивала от далечната 1991 в разговор по скайп с Великобритания – с  Галя Маджарова-Тапай(Фенклуб “Нова генерация”, едни от инициаторите и организаторите на Еко рок фестивала и блокадата на Дунав мост от гр. Русе)

МиниизображениеАвторски фотографии на Нели Недева – Воева(Фондация “Димитър Воев – Нова Генерация”) и интервю с Димитър Воев, с  ”Нова генерация”, с Галя Маджарова и с фен-клуб “Нова генерация” на дарк-парти в Русе (1991 г.) - и коментар на Мариела Христова (Нови Искър) (Фен клуб „Нова генерация”)

Миниизображение „Отвъд смъртта – органична поезия: Природата при Димитър Воев: Един друг свят е възможен, но той е вътре в този свят (Пол Елюар): Култура вътре в културата или за невидимата България “ “ - гл. ас. д-р Петър Канев

МиниизображениеЛитературният живот като социален живот” - Радост Николаева (издател на книгата “Поздрави от мен боговете” на Димитър Воев, Фондация “Димитър Воев – Нова генерация”)

*

Миниизображение17,05 – 17,10 – “Да откриеш Димитър Воев през 2012 година“ – Васил Василев (Варна) и Василка Ганева(Ямбол), студенти от специалност Културология и водещи на дискусията (Катедра История и теория на културата към ФФ на СУ „Св. Климент Охридски“)

МиниизображениеВасил Гюров (Ревю): „Калето – началото 1985-1990. Официална и контра-култура от 80-те“ – и още

за еманципация на творците и гражданското общество за правото на авторите да творят и да разпространяват творчеството си в борба с големите корпорации

ThumbnailГалина Лачева (Общност Улица Нов живот) беше водещ на дискусията “Между Дунав мост 1991 г. и Орлов мост 2012 г.” В 19,30 ч. мостът между двете блокади на Дунав мост и на Орлов мост очертаха  Любомир Костадинов(Гражданска група ЗаВитоша)

Миниизображение - “Език и неконформизъм в изкуството” “ : доц. д-р Валери Личев (Секция Антропологически изследвания към ИИОЗ при БАН)

*

МиниизображениеТест за автентичността на събитието беше иглата, който забиха в публиката “Жълти стъкла” - Адам Аврамов (рок-поет и музикант от Варна) и Даниела Урумова (Жълти стъкла) – думите им забиха стъклата си и събудиха душите на публиката и участниците.Благодарим на Адам Аврамов за предоставения клип.

Миниизображение15,40 – 15,50 - “Социалното лицемерие на политическите системи и концепцията Нова генерация. Изкуството отвъд и вътре срещу политиката.”

Силвия Чалъкова - философ, любител на Нова генерация

МиниизображениеЗа явлението Воев през погледа на втората нова генерация и като основание за фестивал „УЛИЦА НОВ ЖИВОТ“ - Галина Лачева (организатор на фестивал „УЛИЦА НОВ ЖИВОТ“), Владимер Царчински (организатор на събития, културолог)

Миниизображение17,35 – 17, 55- „Другата култура в България: Какво е да си член на фен-клуб Нова генерация“: Мариела Христова (Нови Искър), Галя Маджарова – Тапай (Родъръм, Великобритания), Веселин Тенев (Айова сити, САЩ) (Фенклуб „Нова генерациия“)

МиниизображениеРазговор с Ивайло Демидов (Проект Димитър Воев), участвал в еко-рок феста от 1991 г. с тогавашната си група “Мефисто“.

*

Миниизображение15,15 – 15,30 – „Официална и контра-култура от 80-те” - Пенчо Попов-Чугра и Георги Маринов-Геша (Воцек и Чугра)

- от “Соня и сала”, “Сватба и коледа” през “Бергология”  до операта “Гладна Европа” лети едно каканарче…

Миниизображение“Официална и контра-култура от 80-те” – Симеон Воев (Нова генерация)

Мони Воев разказва за творчеството, музиката, личността на Митко Воев, за естествеността, с която всичко се случило иза осъзнаването какво е било, което идва по-късно

МиниизображениеНовата нова генерация“ : Стефан Иванов и Калоян Праматаров (млади поети),

*

*

Миниизображение

Заключителни думи :Емил Братанов (водещ на предаването “Музикална кутия”) – популярнимузикални и рок-журналисти

– Заключителни думи на водещите и организаторите

Миниизображение Заключителни думи :«Цветя от края на 80-те или Значението на автентичния човек“:  Румен Янев (Off Road Radio – водещ на предаването „Хляб и мармалад“)

*

- По какво ще познаем свършека на света? – питата учениците.

- По това ще познаете, когато природата започне да проституира, значи дошъл е краят – отговори учителят.

- Преди тя е била богата. Завидно богата – продължи той.

- Но от много време насам Природата прогресивно обеднява. Дошло е времето когато проси. Чука от врата на врата и проси милостиня. Това е сега. Но хората и дават малко. Повечето направо я пъдят. Те толкова са свикнали да я гледат по телевизията и по цветните картички, че когато я видят на собствената си врата, изобщо не и вярват и я нагрубяват. Един път я срещнах на улицата. Доста зле изглеждаше. Облечена в стари дрехи с мазни петна по тях, Тя протягаше ръка. Видях, че повечето хора я отминават. Отминах я и аз. В последствие съжалих. Друг път не съм я виждал. Сега знам, че хората се страхуват от Нея. Тя все повече се отдалечава от тях. Ще дойде време, а това е сигурно, защото съм го чел, но няма да ви кажа къде, когато Природата ще започне да проституира. Това ще е нейният последен опит да стане отново богата и да бъде с хората. Тогава ще настъпи краят на света.

Димитър Воев, из “Отвъд смъртта. Нещо

Вижте още

ЦЯЛОТО СЪБИТИЕ ТУК: Проследете ТОЧНО ТУК препратката с пълния заснет стрийминг на събитието, за който специално благодарим на Фен-клуб “Нова генерация”, на “Проект Димитър Воев”, на Адам Аврамов и на Ивайло Демидов, които го осъществиха и ни го предоставиха.

Заснемане на цял екран 17.12.2012 г. 020605

Още снимки от събитието ТУК !

* * *

поредица събития на сдружение Щастливеца и Образователна мрежа Място за бъдеще

с партньри ЦКД Червената къща и Фондация “Димитър Воев – Нова генерация”

от декември 2012 г.

посветени на Димитър Воев (1965-1992):

Нова генерация: Алтернативната култура в България

и

Еко рок фестивал “Спасете Русе” 21 години по-късно:

Смисълът беше, естествено, да вдигнем колкото се може по-голям шум с нашия рок фестивал, да привлечем вниманието на европейските еко-среди по възможност и този така дълбок за нас проблем да бъде поставен на дневен ред за решаване. Става въпрос за еко-проблема в Русе…Лично аз мога да кажа, че съм недоволен от това как този фестивал беше отразен в България, в нашата страна. Защото някак си се надявах той да намери по-широк отзвук. Ето, самият факт, че вечерта гледах “Панорама”, и изобщо не беше споменато, пък това беше според мен едно от най-важните събития за страната през седмицата. И самият факт, че “Панорама” завърши с някакъв еко-проблем – ставаше въпрос за Щатите – пък нищо не се каза за Русе, някак си… ” – тези думи на големия и все още недооценен творец Димитър Воев от 1991 г. звучат все още твърде познато и твърде актуално на всеки граждански активен човек, която е участвал в инициативи със социална и с екологична насоченост в България…

(“Животът няма алтернатива” – кадри от еко-рок фест “Спасете Русе”)

* * *

 

Още видео материали:

* * *

ВИЖ ОЩЕ:

МиниизображениеД-р Петър Канев (СГС-Щастливеца и Секция Антропологически изследвания към ИИОЗ при БАН) се включи с уводни думи за природата в творчеството на Димитър Воев и за още нещо: “Природата чука на моята врата: Димитър Воев – личностна, творческа, поетична, културна, социална и гражданска органичност

Цялата статия вижте в блога на Петър Канев

ТУК:

П. Канев: “Отвъд смъртта”: творчеството нa Димитър Воев

«Един друг свят е възможен» («Another World Is Possible »; « Il y a un autre monde »)

Корени на алтернативната култура

* * *

 

One thought on “В памет на Димитър Воев (1965-1992) – дебати на бъдещето от 2012 г.

  1. Pingback: Очаквайте обновената версия на сайта “Място за бъдеще” СКОРО | Място за бъдеще

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>