Пролетен пътуващ университет “Европа на път: Овластяване на гражданите и устойчиво развитие” – Чипровци 2014:

* * *

Устойчивото развитие е невъзможно без овластяване на гражданите. Именно от това зависи и бъдещето на Европа като общност

Chiprovtzi_2014 (1)-016  ПЕТИЯТ ПЪТУВАЩ УНИВЕРСИТЕТ В ЧИПРОВЦИ:

За пета поредна година Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ и гражданско сдружение Щастливеца, в партньорство Община Чипровци и с няколко университета и научни инстититута, проведоха пътуващ интердисциплинен университет под надслов Европа на път: Овластяване на гражданите и устойчиво развитие. Пролетният университет, който се проведе от 19 до 24 май в град Чипровци, бе осъществен с подкрепата на Френски институт – София и Фондация „Фридрих Еберт“ – България.

За втора поредна година събитието се проведе с международно участие : в него се включиха преподаватели, изследователи и студенти от Дома на науките за човека в Дижон, Университета на Бургундия, Университета Пиер Мендес-Франс в Гренобъл и Университета Монтескьо в Бордо, Франция, Университета Матей Бел в Банска Бистрица, Словакия и Ягелонския универистет в Краков, Полша.

НЯКОИ ОТ НАШИТЕ ЛЕКТОРИ:

проф. Николай СИРАКОВ (Института по археология при БАН), който, заедно с проф. Жан-Люк ГУАДЕЛИ и Алета ГУАДЕЛИ (Университет на Бордо и CNRS, Франция) преди няколко години откри в пещерата Козарника до Белоградчик, следи от пребиваването на Homo Erectus, предшественик на Ноmo Sapiens, известен днес като „най-стария европеец“ (1 500 000 – 1 100 000 пр.н.е.) ;

проф.Жил РУЕ (Институт за европейски изследвания на Университета Матей Бел, Словакия, Доктор хонорис кауза на НБУ и аташе по университетското и научно-изследователско сътрудничество при Френски институт – София);

проф. Серж ДЮФУЛОН (социолог и антрополог, Университет Пиер Мендес-Франс, Гренобъл) ;

д-р Франк ДЮБОА (изследовател в Дома на науките за Човека в Дижон, специалист по темата „Eвропейски градове в преход“);

д-р Петър КАНЕВ (философ и антрополог, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН, преподавател в УниБИТ, изследовател на интердисциплинността в сферата на устойчивото развитие, новата наука и алтернативното образование, главен координатор на образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ);

д-р Анюта КАМЕНОВА-БОРИН, директор на Историческия музей на град Чипровци;

д-р Лилия САЗОНОВА (изследовател в Института за изследване на обществата и знанието при БАН, автор на теренни изследвания за културните аспекти на устойчивото развитие);

д-р Десислава АЛЕКСОВА (Mеждународен бизнес колеж – Ботевград, член на Българската туристическа камара, специалист по алтернативен и устойчив туризъм);

арх. Климент ИВАНОВ (преподавател в депратамент Архитектура и дизайн на НБУ);

Драгомир КОНСТАНТИНОВ (председател на Фондация „Зеленика“, експерт по европейски проекти за градско и регионално развитие);

Йорданка ЗАМФИРОВА  (експерт по европейски проекти към Община Чипровци и председател на местното сдружение ЧАР);

Стоил ЦИЦЕЛКОВ (eксперт към Европейската асоциация за защита на човешките права и Гражданско сдружение Щастливеца);

Юлиана НАСКОВА  (Училище за природа в с. Влахи и Сдружение Щастливеца, експерт към Център за култура и дебат „Червената къща“);

Калин НЕНОВ (Фондация „Човешката билиотека“ и Сдружение Щастливеца, преводач и популяризатор на художествена литература от и на английски език)

ас. Радосвета КРЪСТАНОВА (преподавател в депратаменти Политически науки и Романистика и германистика на НБУ, председател на Гражданско сдружение Щастливеца и европейски координатор на образователната мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ)

Специален гост на Пролетният университет тази година бе Негово превъзходителство Ксавие ЛАПЕР ДЬО КАБАН , посланик на Република Франция в България. Г-н Лапер дьо Кабан участва в заключителния студентски дебат за бъдещето на Европа и закри събитието заедно с кмета на град Чипровци г-н Анатоли ПЪРВАНОВ и директора на Фондация „Фридрих Еберт –София“ г-жа Регине ШУБЕРТ.

Темата, на която сме се посветили тази година, е овластяване на гражданите и устойчиво развитие.

* * *

ДНЕВНИК НА ПРОЛЕТНИЯ УНИВЕРСИТЕТ “ЕВРОПА НА ПЪТ” В ЧИПРОВЦИ 2014:

Участниците отпътуваха от София на 19 май, като по пътя за Чипровци посетиха биофермата на Филип КИРИЛОВ от сдружение за устойчиво развитие Тринога. Разказът на домакина за дейността на сдружението бе съпътстван от демонстрации на биоземеделие и вкусен обяд с традиционни български гозби, приготвен от приятелите на сдружение Тринога.

Пролетният университет бе открит на 20 май в Историческия музей на Чипровци от председателя на сдружение Щастливеца Радосвета Кръстанова, координатора на образователна мрежа Място за бъдеще Петър Канев и директора на музея Анюта Каменова- Борин.

 Г-жа Борин запозна участниците с изключително богатата история на града и региона – от праисторията, през римското завоевание и върховете на българската държавност през Средновековието, до Чипровското въстание, създаването на първото съвременно българско светско училище в Чипровци през 17 в. , дипломатическите мисии на бележитите българи Петър Богдан, Илия Маринов, Филип Станиславов и Петър Парчевич за обеденина Европа и за независима България и традицията на чипровското килимарство. След това г-жа Йорданка Замфирова, експерт по европейски проекти при община Чипровци, представи проектите, реализирани от общината, както и възможностите, които предлага на малките населени места новата програмна рамка на ЕС.

Студентите, разделени на четири групи, работиха заедно, изграждайки с ръцете си миниатюрни кули и мостове, които символизираха преодоляването на различията и нуждата от съвместна работа по конкретни, „малки“ проекти.

Това бе добра демонстрация на идеята, че Европа трябва занапред да се гради „отдолу нагоре“. Сутрешната програма завърши с паралелни две дискусии : Овластяване на глажданите в Европа – от европейските избори до Европейската гражданска инициатива и Нови социални движения : Зеленото движение в България.

Следобедните часове бяха посветени на опознавене на местните традиции, заняти и изкуства – най-напред майсторките-килимарки Юлия Димитрова и Севка Бардинска показаха образци на своето тъкаческо умение

, а след това музикантът Розко Замфиров организира надсвирване с тъпани, съпроводено от народни хора, в което се включиха най-смелите студенти и преподаватели.

Вечерта студентите, разделени на четири групи, започнаха съвместна работа по четирите избрани теми : проблеми пред овластяването на гражданите и устойчивото развитие, постижения на гражданското участие и устойчивото развитие, потенциал за устойчиво развитие на региона и идеи и решения за бъдещето.

На следващия ден – 21 май – пътуващият университет посети пещерата Козарника до белоградчишкото село Орешец.

Тук участниците имаха уникалната възможност да научат за едно от революционните научни открития от последното десетилетие – на това място са открити следи от пребиваването на „първия европеец“, който, според хипотезата на откривателите проф. Николай Овчаров и проф. Жан-Люк Гуадели, е проникнал на европейския континент през Босфора, а не през Гибралтар, както се смяташе до съвсем скоро Следите от човешко присъствие (Homo Еrectus, или Изправения човек, предшественик на Homo Sapiens), датирани около 1.500 000 г. пр.н. е. са с над половин милион години по-стари от тези, открити в Южна Франция и в Испания, които отпращаха към 700 000 пр.н.е и само с 4000 години „по-млади“от най-старите останки от човешко същество открити до момента: т.нар. митохондриална Ева от пустинята Калахари, Ботсвана, Африка.

Денят завърши с нощна разходка до Сврачи дол – живописна местност в гората близо до Чипровци, където студенти и преподаватели пяха, свириха и се наддумваха на светлината на огъня.

22 май започна с посещение на училище „Петър Парчевич“, където участниците имаха възможност за се запознаят с ученическия клуб по тъкачество, да се опитат да тъкат под ръководството на малките майсторки и да посетят градината с багрилните растения, с които се оцветяват прословутите чипровски килими.

Г- н Никола Николов, краевед, дългогодишен уважаван от всички учител, просветител и радетел на училището, изнесе беседа за историята на града и областта и разказа за уникалните свойства на багрилните растения. Последва дискусия на тема Новата парадигма : Традиции и иновации в образованието в Европа, водена от проф. Серж Дюфулон и д-р Петър Канев. Паралелно с нея, в сградата на (за съжаление вече затвореното) училище „Никола Филипов“ , се проведе дискусия на тема Идентичности и конфликти в Европа, с участието на Жил Руе, професор Жан Моне ad personam и младите изследователи от Института по социология при Университета на Гренобъл Жюлиен Дутр и Етиен Сиапен.

Денят завърши с активна работа на студентските групи, които подготвяха своето участие в заключителната студентска конференция.

В петък, 23 май, в церемониалната зала на Община Чипровци, студентите имаха възможност да представят резултатите от тридневната си екипна работа пред своите преподаватели.

Дебатът бе открит на превъзходен български език от Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Френската република в България.

В центъра на дискусията бяха поставени проблемите и остиженията на местната общност на град Чипровци и на региона Западна Стара планина. Ежегодното присъствие на пътуващия университет в града (провежда се за пети път на същото място) бе отбелязано като добър пример за създаване на устойчиви практики за популяризиране и съживяване на най-бедния регион в целия Европейски съюз. Пролетният университет бе тържествено закрит от г-н Лапер дьо Кабан, кмета на града Анатоли Първанов, г-жа Регине Шуберт, директор на Фондация „Фридрих Еберт“-България и проф. Жил Руе, аташе по университетско и научно-изследователско сътрудничество при Френския институт в България.

Следобяд студенти и преподаватели поеха по пътя към приказния Чипровски водопад. Под водачеството на Никола Николов, те се запознаха с местни сказания и легенди, насладиха се на величествения Балкан около Чипровци, посетиха култовата местност Гушовски манастир и се снимаха за спомен до епичния кръст с изглед към града и живописния връх Три чуки.

Денят бе увенчан с не по-малко епичен и живописен студентско-перподавателски купон, по време на който новосъздадените европейски приятелства се скрепиха с игри, шеги и планове за нови срещи из европейския континент.

Последният ден на Пролетния пътуващ университет премина под знака на две събития – 24 май, ден на кирилската азбука и на българската просвета и култура и Белоградчишки скали – кандидат за Новите седем природни чудеса на света. Разходката започна с посещение на Калето, продължи с поход сред скалите, съпътстван от лекция и много главозамайващи снимки и завърши с театрално представление на сцената на амфитеатър Гъбите, за което основна заслуга имаха артистичните дарби на френски и български студенти.

Пътуващият университет отпътува за София в приповдигнато настроение, което още повече се подобри след веселото връчване на сертификатите за участие от Иван Попов – Иво, основен креативен двигател на сдружение Щастливеца и Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ.

Обещахме си да бъдем отново заедно и догодина, на следващия Европейски пътуващ унивреситет в Чипровци, в още по-разширен международен, интердисциплинен и интергенерационен състав. Възможно е темата да бъде „Приятелството в Европа“!

За повече информация за това събитие, както и за останалите събития, организирани от Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ, посещавайте редовно сайта на европейската образователна мрежа : http://placeforfuture.org

СнимкаАвтори на снимките са:

Геграгана Георгиева, Димитър Балчов, Иван Попов-Иво, Димитра Канева, Никола Христов, Силвия Савова, Теодора Добрева, Десислава Алексова, Гена Торес, Серж Дюфулон, Недялко Иванов, Калина Левкова

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРОЛЕТНИЯ УНИВЕРСИТЕТ – ВИЖТЕ ТУК!

Chiprovtzi_2014 (1)-015 ТЕМАТА ОВЛАСТЯВАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ:

В последните три години все по-остро се поставя въпроса за бъдещето на европейците и за пътя, по който поема Европа.  В навечерието на европейските избори Европа на гражданите е застанала на кръстопът. Тя не може да съхрани и предаде ценностите на своето минало, ако не се отправи още днес, тук и сега, на път към своето бъдеще. Защото идеите за бъдеща Европа не се изчерпват със сегрегацията, авторитаризма и неравенствата, скрити зад пропагандата за Европа на две скорости. Европа на свободата, равенството и братството, на човешките права и на човешкото благоденствие, на качеството на живот, на разумното и просветено общество, на демократичната култура и на човешкото достойнство е все още жива по европейските площади. Гласът ѝ се извисява от улиците, отеква в университетските стени, подсвирква ни от графитите по сградите, трепти в електрониката на новите медии. Нейното бъдеще все още има шанс да стане част от демократичните проекти, свързани с оцеляването на планетата като наш общ дом, от бляна за устойчиво развитие. Гласът и демонстрациите на недоволните млади европейци от Еразъм-поколението се чуват все по-често и вече не могат да се скрият от публичното пространство и от дневния ред на всички, които успяват да бъдат различни в единението си и единни в многообразието си. От живите площади на Европа все по-незаглушимо се надигат различните и многообразни гласове на начеващото ново хилядолетие. И те все по-осезателно се насочват към едно общо искане, към една обща необходимост: нуждата от демократизиране на демокрацията. Автентичната Европа е Европа на път, а неподправеността на устойчивите европейски ценности може да оживее само в развитие. Устойчивото развитие е невъзможно без овластяване на гражданите. Именно от това зависи и бъдещето на европейското пространство.

Европейският интердисциплинен университет в Чипровци през 2014 г. е посветен на тези проблеми, от които вече не можем да се крием. Те ни заливат от всички посоки – крещят от Гези парк, от площадите на Мадрид, Атина, Париж и Лондон, от всеки ъгъл на Германия, Полша и Унгария, от Рошиа Монтаня в Румъния и от Орлов мост в София, от ежедневните грижи на хората в градове като Дижон, Гренобъл, Банска Бистрица, Краков и Чипровци, от цялото европейско пространство. Защото това са проблемите на нас, на всеки от нас, на другите и на следващите, на нашите съседи, на нашите приятели, на нашите деца и внуци, на идващите поколения.

Chiprovtzi_2014 (1)-017

ОЩЕ ЗА ОРГАНИЗАТОРИТЕ:

В продължение на осем години Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“ е инициатор на сюрреални, интердисциплинни и приключенски събития, лекции, семинари, студентски практики, прожекции, дискусии, хепънинг и артистични прояви, отдадени на новата парадигма на устойчиво развитие, еко-хуманизъм, нова наука, алтернативна култура и образование, новаторски форми на демокрация и гражданско участие, екология и развитие на качествена среда на живот. Така с течение на годините, подобно на чипровски килим, се изтъка устойчивата образователна мрежа „Място за бъдеще“, общност, вдъхновена за живот и обнова от млада традиция: международните пътуващи университети в община Чипровци и в региона на западна Стара планина.

Chiprovtzi_2014 (1)-014ЗАЩО ЧИПРОВЦИ?

Регионът на Чипровци и северозападна Стара планина често е етикетиран като най-бедния в Европейския съюз. Същевременно той един от най-богатите на древна природа, история и култура в Европа. Неговото минало-бъдеще е свързано с първите хора на континента и с най-старите цивилизации в света, с първата писменост в Европа и с първия западноевропейски университет в България, с началата на ренесансова Европа – със забележителни образци на изкуство и духовност, на златарство и тъкачество, на просветителство и европейска дипломация, на първото модерно европейското самосъзнание в българската култура. Историята на Чипровци все още крие много тайни и нови хоризонти на познанието и самопознанието ни.  Чипровци е уникално място, в което връзката на бъдещето с миналото все още не се е изгубила през хилядолетията. Място – шанс да си припомним кои сме и да се запитаме накъде отиваме. Мястото, от където ние, човешките същества, някога сме тръгнали към Европа, е същевременно и мястото, където днес можем да потърсим отговорите накъде да продължим. Може би тези отговори витаят тук: в една атмосфера на чувствителност и загадъчна дълбочина, която изпълва цялото пространство; в насищащия старите къщи и девствените планини дух на ценността на осъзнатия човек, наследил оцелелите през хилядолетията и катастрофите древни символи, изпълнили все още живата традиция на чипровското килимарство и на местните стародавни общностни практики и ритуали – нематериалните съкровища, за достигането на които не е нужно да  копаем в земята, а да се огледаме с виждащи и просветени разум и очи около себе си. Девствеността на община Чипровци е уникален шанс за устойчиво развитие на целия регион в посока към нашето общо бъдеще на планетата Земя.

С привличането на внимание към община Чипровци, екипът на сдружение „Щастливеца“ и неговите партньори се надяват да влеят нов живот в региона западна Стара планина – културен ендемит и реликт, живо съкровище на миналото на човека, вдъхващо надежда за бъдещето на човека, загиващ „Ноев ковчег“, който все още чака да се събуди. „Щастливеца“ работи заедно с местната общност за откриването на портите на западна Стара планина към голямото европейско семейство – към неговите знаещи учени и практици и към неговите просветени млади човеци – бъдещето на Европа, на които все още можем да дадем вярата и упованието за добър живот в диалог и разбирателство в единствения ни възможен дом сред звездите.

* * *

*

* * *

Новото: разширяване на мрежата, от интердисциплинност към трансдисциплинност, съчетание на образование, предаване на практически опит, научно-изследователска дейност и разширяване на международно ниво.

*

ВИЖ ОЩЕ: Западна Стара планина и Чипровци, и още за пътуващите университети

*

Маршрут и важни спирки:  София, махала Желен (Своге), Чипровци, пещера Козарника до село Орешец, Гушовски манастир, Чипровски водопад, Чипровски манастир, уникалната откъм разнообразие територия между селата Горна Лука и Митровци, Белоградчик и Белоградчишките скали.

*

ВИДЕО ДНЕВНИК:

ВИДЕО ДНЕВНИК на Пролетен университет „Европа на път“ 2014

*

Участници и представени организации:

* * *

* * *

Организатори и спомоществователи:

*

*

Chiprovtzi_2014 (1)-018 ОЩЕ НЯКОИ УЧАСТНИЦИ:

Михаела МАЛЕР (фондация „Фридрих Еберт“ – София) – координатор от фондация „Фридрих Еберт“

Емилия ИЛИЕВА-КРАЙНОВА (фондация „Фридрих Еберт“ – София) – модератор, фасилитатор на участниците

Георги СТЕФАНОВ (WWF – България, НБУ и ЩАСТЛИВЕЦА) – главен експерт по климатични промени на WWF, България

Теодор ВАСИЛЕВ (Народно читалище „Бъдеще сега“ и ЩАСТЛИВЕЦА) – председател на Народно читалище „Бъдеще сега“ в село Гудевица, България

Вера ПЕТКАНЧИН (ЩАСТЛИВЕЦА) – представител на гражданска група „Граждани за Рила

Етиен СИАПЕН, докторант по социология в Университет „Пиер Мандес-Франс“ в Гренобъл, Франция

Жулиен ДУТР,  докторант по социални науки в Университет „Пиер Мандес-Франс“ в Гренобъл, Франция и в Нов български университет

Йорданка ДИНЕВА, Росен ВАСИЛЕВ – Българска фондация „Биоразнообразие“ и коалиция „За да остане природа в България“

Алета ГУАДЕЛИ – палеоархеолог

Севка БАРДИНСКА – майстор килимар

Юлия ИГНАТОВА – майстор-килимар и учител

Никола НИКОЛОВ – дългогодишен учител и краевед, град Чипровци, България

… и МНОГО ЧУДЕСНИ студенти, докторанти и доброволци от български, френски и словашки университети

*

*

Chiprovtzi_2014 (1)-012   ТЕМИ на семинарите:

„Еразъм поколението“: устойчиво развитие, доброволчество и новата „постматериалистка“ култура

Локално и глобално: Европа, Чипровци и регионът западна Стара планина

Европа на път: Овластяване на гражданите от европейските избори до европейската гражданска инициатива

Гражданското природозащитното движение в България от 2006 до 2014 г. – проблеми и перспективи пред овластяването на гражданите

От експертното и гражданското действие до „позеленяване“ на бизнеса и до реални политически действия, които да променят света и да решават глобалните проблеми

Нови социални движения в Нова Европа: студентски и граждански акции в защита на общите блага

„Зелени градове“: как да бъдат съхранени, обновени и обживени знакови градски пространства чрез устойчиво управление и развитие на градовете

Гражданите и градът:  познаване, инициативи, участие, малцинства. (Случаят „Женски пазар“ в София)

Западна Стара планина – находище на най-древните човешки останки в Европа (homo erеctus на възраст 1 600 000 г. )

Идентичност, ценности и граници в Европа

Какво се случи с Новата парадигма? Новата наука и традициите и иновациите в образованието

Положителни примери, проблеми и надежди за устойчивото развитие чрез овластяване на гражданите и за овластяването на гражданите чрез устойчиво развитие (студентска конференция)

……

* * *

Смисълът на международния ни интердисциплинен пролетен университет е именно да бъде международен и интердисциплинен. Ето защо работните групи бяха формирани така, че в тях да се комбинират в екипи представители на различни народности и студенти от различни специалности.

*

*

Задача за студентите с повишена трудност: На базата на своя анализ да формулират текст с предложения за овластяване на гражданите и за бъдещето на Европа, който ще изпратим до Европейската комисия и Европейския парламент и отделно ще ги публикуваме в специално издание. Срок за изготвяне и съгласуване на предложението: 30 юни 2014 г. Предложението да бъде изпратено преведено на всички езици на участващите в Пътуващия университет!

*

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Връзки и контакти:

*

Софийско гражданско сдружение „ЩАСТЛИВЕЦА

Нов български университет

Институт за изследване на обществата и знанието при БАН

Институт по археология с музея при БАН

Исторически музей, град Чипровци

Община Чипровци

Дом на науките за човека, гр. Дижон, Франция

Университет „Матей Бел“ в Банска Бистрица, Словакия

Университет „Пиер Мандес-Франс“ в Гренобъл, Франция

Университет на Бургундия в Дижон, Франция

Университет “Монтескьо” в Бордо, Франция

Ягелонски университет в Краков, Полша

Германска фондация „Фридрих Еберт“ – София

Френски институт в България

*

Лектори и техните организации:

Сдружение за устойчиво развитие „Тринога“ в село Желен, Своге

Основно училище „Петър Парчевич“, Чипровци

WWF България

Българска фондация „Биоразнообразие

Фондация „Зеленика

Европейска асоциация за защита на човешките права

Коалиция „За да остане природа в България

Гражданска група „Да спасим Иракли

Гражданска група „Граждани за Рила

Гражданско сдружение „ЧАР“, град Чипровци

Фондация „Духовно огледало

Музей „Катеринина къща“, град Чипровци

Пункова къща към Исторически музей, град Чипровци

Кметство на село Орешец, община Димово

Чипровски манастир „Св. Иван Рилски

Фондация „Човешката библиотека

Народно читалище „Бъдеще сега“ в село Гудевица в Родопите

Училище за природа в село Влахи в Пирин

*

Настаняване и храна:

Павлова къща, Чипровци

Хотел „Торлаците“, Чипровци

Райско кътче“, Чипровци

Къща за гости „БИДИМ“, Чипровци, телефон: 0988881088

хотели, Чипровци

Контакти на всички къщи за гости в Чипровци

Ресторант „Мислен камък“, Белоградчик

*

Тур-операторски и транспортни фирми:

Транспортна фирма Интеркарс

Транспортна фирма Грегъри Транс, гр. Монтана

Тур-операторска фирма „Темпора Травел“, представител: Диан Карагеоргиев (НБУ)

4 thoughts on “Пролетен пътуващ университет “Европа на път: Овластяване на гражданите и устойчиво развитие” – Чипровци 2014:

 1. Венета Лобутова

  Има ли още места за да се включа в пролетния университет?

  Reply
  1. Petar Kanev Post author

   Здравейте Венета, вие заемате едно от трите свободни места. Записваме ви. Очакваме ви в понеделник в 8,00 часа на площад Александър Невски, според програмата пред автобуса с картинките от приказки на транспортна фирма Интеркарс. Свободните места вече са две. Понеже ще е жалко да не се заемат, може да споделите и на свои приятели и познати. Сърдечни поздрави и до скоро! Петър Канев

   Reply
 2. Pingback: Покана за Пътуващ университет “Място за бъдеще” 2016 в Западна Стара планина и Чипровци (26 май- 1 юни 2016 г.) | Място за бъдеще

 3. Pingback: П Р О Г Р А М А на Международен пътуващ университет „Европа – място за бъдеще” – Чипровци 2017 | Място за бъдеще

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>